Μπορεί χειμώνα να μην καταλάβαμε και πολύ φέτος – η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως φρόντισε γι’ αυτό – το σίγουρο όμως είναι στο ότι η άνοιξη πάντα μπαίνει γεμάτη προσδοκίες για όμορφα πράγματα. Και μαζί της φέρνει ως συνήθως και νέες εκδοτικές κυκλοφορίες, που υπόσχονται να μας συνοδεύσουν στις πρώτες αποδράσεις εκτός πόλης ή και Ελλάδας, σε πάρκα που μόλις ανθίζουν, αλλά και σε κάθε ένα από τα ευφάνταστα μέρη (ο καναπές μας μπορεί να είναι ένα από αυτά) που επιλέγουμε για να βυθιστούμε στις σελίδες τους. Ακολουθούν έξι νέα μυθιστορήματα που μόλις πρόσφατα βρέθηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και που αξίζει να ανακαλύψετε.  

 

Ο Πάγος της Anna Kavan

Μετάφραση: Λευτέρης Καλοσπύρος
Εκδόσεις Gutenberg

pagos

Αγαπήθηκε ιδιαίτερα από συγγραφείς που άφησαν εποχή, όπως ο J.G. Ballard, η Anaïs Nin και η Doris Lessing, χρειάστηκε όμως περισσότερο από μισός αιώνας από τον θάνατό της για να μεταφραστεί στα ελληνικά ένα από τα έργα της. Ο λόγος φυσικά για τον Πάγο της Anna Kavan, σε μετάφραση του Λευτέρη Καλοσπύρου για τις εκδόσεις Gutenberg. Στο βιβλίο παρακολουθούμε μια εντυπωσιακά όμορφη νεαρή γυναίκα να ζει στη σκιά του αυταρχικού συζύγου της, μέχρι που μια μέρα θα τον εγκαταλείψει κρυφά για άγνωστο προορισμό. Τότε, ο ανώνυμος αφηγητής του βιβλίου, ερωτευμένος μαζί της από το παρελθόν, θα επιδιώξει να τη βρει για να την εντοπίσει ύστερα από επικίνδυνες περιπλανήσεις σ᾽ ένα μυστηριώδες κτήριο όπου ζει υπό την επίβλεψη ενός σαδιστή και χειριστικού «φύλακα». Μια εντυπωσιακή αφήγηση που ακροβατεί αριστοτεχνικά μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, μέσα από ενδιαφέροντα αφηγηματικά τεχνάσματα και διαρκείς αλλαγές στους ρόλους των πρωταγωνιστών της.

 

Η Πρόποση του Fabrice Caro

Μετάφραση: Χαρά Σκιαδέλλη
Εκδόσεις Ίκαρος

ikaros

Το είδαμε μόλις πριν από 3 χρόνια στην κινηματογραφική του και ομώνυμη μεταφορά από τον Laurent Tirard, καιρός λοιπόν να το διαβάσουμε και στην ελληνική του μετάφραση δια χειρός Χαράς Σκιαδέλλη. Ο λόγος για την Πρόποση του δημοφιλούς σκιτσογράφου του Zaï zaï zaï zaï και συγγραφέα, Fabrice Caro, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gallimard το 2018, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία μέχρι ο Ίκαρος να αναλάβει να το κυκλοφορήσει και στα ελληνικά. Στο άκρως χιουμοριστικό, μα και γεμάτο υπαρξιακά ερωτήματα και αδιέξοδα βιβλίο, παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή Αντριάν, έναν καταθλιπτικό μεσήλικα, που εν μέσω ενός οικογενειακού δείπνου [με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα νεύρα και την όλη κατάστασή του], περιμένει απελπισμένα μια απάντηση στο μήνυμα που μόλις έστειλε στην πρώην σύντροφό του.

 

Πάρανταϊς της Fernanda Melchor

Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου
Εκδόσεις Δώμα

p

Μετά την Εποχή των Τυφώνων (2021), που υπήρξε υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Booker, οι εκδόσεις Δώμα μεταφράζουν ακόμη ένα μυθιστόρημα της Μεξικανής Fernanda Melchor, υποψήφιο επίσης για το Booker του 2022. Στο Πάρανταϊς παρακολουθούμε τον Franco Andrade, έναν μοναχικό, παχύσαρκο και εθισμένο στην πορνογραφία άνδρα, που φαντασιώνεται εμμονικά να αποπλανήσει τη γειτόνισσά του, μια εντυπωσιακή παντρεμένη γυναίκα και μητέρα. Από την άλλη, ο Polo ονειρεύεται να αφήσει τη δουλειά που κάνει ως κηπουρός σε μια εντελώς κλειστή και ασφυκτική κοινότητα, αφήνοντας πίσω του τη φορτική μητέρα του και το χωριό του, που ελέγχεται πλήρως από μεγαλοεμπόρους ναρκωτικών. Όλα αυτά γραμμένα από μια από τις καλύτερες λατινοαμερικάνικες γυναικείες πένες των τελευταίων ετών.

 

Νυχτωδίες του Καζούο Ισιγκούρο

Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Ψυχογιός

nyxtodies

Ο θρυλικός Καζούο Ισιγκούρο επιστρέφει με ακόμη ένα μυθιστόρημα σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου, μέσα από το λογοτεχνικό του σπίτι στην Ελλάδα, τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στις Νυχτωδίες, η μουσική παίζει κεντρικό ρόλο στις πέντε ιστορίες που ξετυλίγονται στις σελίδες τους, όπου και παρακολουθούμε έναν έκπτωτο τραγουδιστή που επιθυμεί απελπισμένα να επανέλθει στο προσκήνιο, έναν άνδρα που το γούστο του στη μουσική είναι το μόνο πράγμα που εκτιμούν πάνω του οι στενοί του φίλοι, έναν τραγουδιστή και στιχουργό που άθελά μπαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, έναν τζαζίστα που εθίζεται στις πλαστικές επεμβάσεις για να σώσει την καριέρα του, αλλά και έναν νεαρό τσελίστα που ο δάσκαλός του του υπόσχεται ότι θα «ξετυλίξει» το ταλέντο του. Και μέσα από τις ιστορίες τους ανακαλύπτουμε πότε η μουσική μπορεί να αποτελέσει πεδίο γέλιου και απόλαυσης και πότε τραγωδίας και καταστάσεων εκτός ελέγχου.

 

 Ένα Βήμα Πριν την Αποκάλυψη του Paul Tremblay

Μετάφραση: Ιωάννης Γρ. Πλεξίδας
Εκδόσεις Οξύ

apokalypsi-tremblay-cover_l

Έχοντας προηγουμένως τιμηθεί με τα βραβεία Locus και Bram Stoker, το Ένα Βήμα Πριν την Αποκάλυψη του Paul Tremblay κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ, συμπίπτοντας με την κυκλοφορία της κινηματογραφικής του μεταφοράς, δια χειρός του θρυλικού M. Night Shyamalan με τίτλο Χτύπος στην καλύβα (Knock at the Cabin). Σε αυτή τη δυστοπική και γεμάτη μυστήριο και σκοτεινές εικόνες ιστορία, η εφτάχρονη Gwen με τους δύο μπαμπάδες της, Andrew και Eric, περνούν τις διακοπές τους σε μια ήσυχη καλύβα στις όχθες μιας απομακρυσμένης λίμνης του New Hampshire. Όλα θα κλονιστούν όταν ένα απόγευμα εμφανιστούν τέσσερις ξένοι, κρατώντας ο καθένας τους από ένα αυτοσχέδιο, απειλητικό όπλο, που προειδοποιούν ότι έχουν καταφτάσει για να σώσουν την ανθρωπότητα από την Αποκάλυψη που έχει ήδη αρχίσει…

 

Το Πράσινο Μίλι του Stephen King

Μετάφραση: Πητ Κωνσταντέας
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

green-mile

Το κλασικό μυθιστόρημα του Stephen King μεταφράζεται ξανά στα ελληνικά σε μια νέα έκδοση από το τωρινό εκδοτικό σπίτι του, τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, για θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες των τελευταίων δεκεατιών, πάνω στην οποία βασίστηκε η ομώνυμη ταινία, υποψήφια το 1999 για 4 βραβεία Oscar. Βασικό σκηνικό της υπόθεσης, μία φυλακή του αμερικάνικου Νότου το 1935, όπου το Πράσινο Μίλι είναι το όνομα του διαδρόμου που βρίσκεται στην πτέρυγα των μελλοθάνατων και οδηγεί στο δωμάτιο με την ηλεκτρική καρέκλα. Βραβευμένο το 1996 με το Bram Stoker Award for Best Novel, το Πράσινο Μίλι αποτελεί μια από τις καλύτερες ιστορίες ενός μαιτρ της λογοτεχνίας του απόκοσμου, του τρόμου και της φαντασίας, με περισσότερα από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, αλλά και πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων στο ενεργητικό του. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured