Λίγες εβδομάδες πριν «βασανίσουμε» τους εαυτούς μας για να φτιάξουμε τις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, ας κάνουμε μια αναδρομή στις 22 περασμένες χρονιές για να δούμε ποιοι ήταν οι δίσκοι που τις σημάδεψαν περισσότερο. Πρόκειται για μια άσκηση εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις, δύσκολη σε άλλες, καθώς αφενός ορισμένες χρονιές είχαν περισσότερους από έναν ισάξιους υποψηφίους, αφετέρου διότι με τον καιρό να περνάει δίσκοι οι οποίοι στην εποχή τους είχαν χαρακτηριστεί ως αριστουργήματα κατέληξαν να… κακογερνούν (και το αντίστροφο).

Με τη ματιά του 2023, λοιπόν, ιδού οι επιλογές της στήλης.

 

2000: Radiohead – Kid A

Το ηλεκτρονικό/kraut/alternative rock αριστούργημα των Radiohead μόνο κερδίζει μπόι με το πέρασμα των χρόνων, για πολλούς ξεπερνώντας ακόμα και το OK Computer.

 2000

 

2001: The Strokes – Is This It

Πολύ κοντά με το Discovery των Daft Punk, αφού και τα δύο καθόρισαν τον ήχο μιας ολόκληρης δεκαετίας (και βάλε). Μεταξύ των δύο, μάλλον το Is This It είναι το πιο άρτιο.

 2001

 

2002: Wilco – Yankee Hotel Foxtrot

Όσα χρόνια και να περάσουν, σε κάθε νέα ακρόαση ακούγεται φρέσκο και αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες. Ποιοι Interpol; Αδιαφιλονίκητος δίσκος της χρονιάς του.

 2002

 

2003: The White Stripes – Elephant

Μετριότατη μουσική χρονιά. Το Elephant παραμένει ο καλύτερός της δίσκος, παρόλο που ο χρόνος δεν του έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο.

 2003

 

2004: Arcade Fire – Funeral

To Madvillainy έχει αποδείξει την επιδραστικότητά του στο hip hop της τελευταίας δεκαετίας, αλλά το ντεμπούτο των Arcade Fire παραείναι καλό για να εκθρονιστεί.

 2004

 

2005: Sufjan Stevens – Illinois

Μακράν ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς του. Το κορυφαίο πόνημα ενός τραγουδοποιού που σχεδόν 20 χρόνια διατηρεί ακόμα το μαγικό του άγγιγμα.

 2005

 

2006: Arctic Monkeys – Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not

Η πορεία της μπάντας δικαίωσε τον τότε ενθουσιασμό του βρετανικού τύπου και ο δίσκος έχει κερδίσει μια θέση στους καλύτερους της rock ιστορίας.

 2006

 

2007: LCD Soundsystem – Sound Of Silver

Πολύ δύσκολη χρονιά, για όλους τους σωστούς λόγους. Το δίνουμε στο dance-punk κομψοτέχνημα του James Murphy, με τα In Rainbows, Neon Bible, Untrue και μερικά ακόμα να ακολουθούν από πολύ κοντά.

 2007

 

2008: Fleet Foxes – Fleet Foxes

Δίσκος που ζούσε και ζει στον δικό του χωροχρόνο, με συνθέσεις ικανές να ρεζιλέψουν τους περισσότερους (αν όχι όλους) της indie folk συνομοταξίας.

 2008

 

2009: Animal Collective – Merriweather Post Pavilion

Το ότι δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιδραστικό δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία του. Από τους λίγους που το επιχείρησαν, κανείς δεν κατάφερε να παράξει μουσική τέτοιου ύφους σε τέτοιο επίπεδο.

 2009

 

2010: Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Τα έχουμε χιλιογράψει για το δημιουργικό ζενίθ του Kanye West. Ο δίσκος της δεκαετίας, άρα προφανώς και της χρονιάς του.

 2010

 

2011: Bon Iver – Bon Iver, Bon Iver

Το 2011 είχαμε ισάξιους δίσκους από Bon Iver και PJ Harvey, με τον πρώτο τελικά μάλλον να κερδίζει στα σημεία. Ακούς και νιώθεις πως ζεις μέσα στον κόσμο του εξωφύλλου.

 2011

 

2012: Kendrick Lamar – Good Kid, m.A.A.d. City

Έτερη τιτανομαχία εδώ, ανάμεσα σε Kendrick Lamar και Frank Ocean. To GKMC κερδίζει οριακά χάρη στη σινεματική ροή και αφηγηματικότητα, αλλά και τα ασύλληπτα beats που δικαίως λογίζονται ανάμεσα στα καλύτερα στην ιστορία του είδους.

 2012

 

2013: Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City

Σε μια χρονιά γεμάτη από πρωτοκλασάτους δίσκους (Yeezus, Random Access Memories, Beyoncé και άλλους), η εκλεπτυσμένη αίγλη του τρίτου δίσκου των Νεοϋορκέζων τους βάζει όλους κάτω.

 2013

 

2014: D’Angelo And The Vanguard – Black Messiah

To 2014 είχαμε σπουδαίους δίσκους από FKA Twigs, The War On Drugs και St. Vincent, αλλά η avant-soul του D’Angelo, κλασική και επίκαιρη συγχρόνως, κερδίζει οριακά.

 2014i

 

2015: Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly

Μεγαλειώδης δίσκος, ο καλύτερος της δεκαετίας για πολλούς και σίγουρα ιστορικού μεγέθους σταθμός για το είδος. Δίπλα στον γίγαντα, το υπέροχο Carrie & Lowell δεν είχε ελπίδες.

 2015

 

2016: Frank Ocean – Blonde

To 2016 ήταν μουσική χρονιά σπάνιου πλούτου. Εμείς οι σχετικά λίγοι που αναδείξαμε τότε το Blonde στην κορυφή της λίστας μας μάλλον δικαιωθήκαμε. 7 χρόνια έχουν περάσει και παραμένει μπροστά από την εποχή.

 2016i

 

2017: Lorde – Melodrama

Έκαστος στο είδος του και η Lorde στην pop του 2017 έπαιξε χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό. Ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος της χρονιάς του, ανεξαρτήτως είδους.

 2017

 

2018: Car Seat Headrest – Twin Fantasy

Το γεγονός ότι ένας παλιότερος, επανηχογραφημένος δίσκος ξεχώρισε το 2018 λέει πολλά για το πόσο χλιαρή ήταν η χρονιά σε επίπεδο δισκογραφίας. Στη θέση του, ωστόσο, θα μπορούσε να βρίσκεται και το επιδραστικότατο άλμπουμ της SOPHIE.

 2018

 

2019: Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!

Η στήλη τότε είχε στην κορυφή της λίστας το εκπληκτικό MAGDALENE της FKA Twigs, αλλά ο κορυφαίος δίσκος της Lana Del Rey δείχνει να απασχολεί περισσότερο, 4 χρόνια αργότερα. Οι δίσκοι είναι λίγο πολύ ισοδύναμοι πάντως.

 2019i

 

2020: Fiona Apple – Fetch The Bolt Cutters

Το δίλημμα εκείνη τη χρονιά ήταν Fiona vs Phoebe. Η ωριμότητα της τραγουδοποιΐας της Fiona Apple, ωστόσο, της δίνει το προβάδισμα, αν και η ψαλίδα ολοένα και μικραίνει.

 2020

 

2021: Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert

Εδώ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα διλήμματα. Το Sometimes I Might Be Introvert είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς γυναικείους, αλλά και βρετανικούς hip hop δίσκους στην ιστορία του είδους.

 2021i

 

2022: Beyoncé – Renaissance

Όσο κι αν το σαρωτικό MOTOMAMI εντυπωσίασε την περσινή χρονιά, ο -ίσως- καλύτερος δίσκος της pop star με το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό εκτόπισμα αυτή τη στιγμή στον κόσμο του mainstream τής λήστεψε την πρωτιά τελικά.

 2022

2023: tba

 

Η χρονιά προφανώς έχει λίγο ψωμί ακόμα, αλλά τα μέχρι τώρα φαβορί είναι γνωστά: Caroline Polachek, boygenius, ANOHNI and the Johnsons, Olivia Rodrigo, Sufjan Stevens, Jessie Ware, Billy Woods, Wednesday, Mitski. Τo Listomania θα παρουσιάσει τη φετινή του λίστα όπως πάντα τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αλλά ας τολμήσουμε μια πρόβλεψη για τις συγκεντρωτικές λίστες του μουσικού τύπου: φέτος θα τo σηκώσει η Olivia Rodrigo.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured