Μπορεί να γνωρίζετε όλη τους τη δισκογραφία, κάθε B-side και secret gig ανά την υφήλιο, αλλά να 2-3 πράγματα που μπορεί να αγνοείτε.

 

Florence and the Machine 

Κυριακή 2 Ιουλίου, Ejekt Festival, Πλατεία Νερού

florence-fb-1

Το όνομα τους προέκυψε από ένα inside joke, τα παρατσούκλια των Florence Welch και Isabella Summers, Robot και Machine αντίστοιχα. Λίγο πριν το πρώτο τους gig καταλήγουν στο όνομα “Florence and The Machine”. Η Florence, πρέσβειρα της Gucci από το 2019 για αρκετά χρόνια, εθισμένη στο αλκοόλ από το 2014, που ωστόσο χτυπά το πόδι της στη σκηνή του Coachella, νηφάλια, όπως δηλώνει στο Rolling Stone. Πάσχει από δυσλεξία και δυσπραξία, μαθησιακές δυσκολίες που δεν την έχουν αποτρέψει  από το να είναι μια φανατική βιβλιοφάγος, να διατηρεί το προσωπικό της book club με το όνομα "Between Two Books"  και να εκδίδει το 2018 το πρώτο της βιβλίο Useless Magic: Lyrics and Poetry με ποιήματα, ακυκλοφόρητους στίχους και σκίτσα της. Φοβάται τα αεροπλάνα και δεν είναι λίγες οι φορές που κρατάει το χέρι κάποιας αεροσυνοδού κατά τη διάρκεια αναταράξεων. Από τα 7 της ήταν το παιδί που τραγουδούσε σε διάφορες εκδηλώσεις της περιοχής της, κυρίως σε κηδείες, το "What the Water Gave Me" είναι εμπνευσμένο από έναν πίνακα της Frida Kahlo και είναι αυτή που κάποτε σε κάποιο μπαρ στρίμωξε τον DJ/promoter Mairead Nash στην τουαλέτα και του τραγούδησε το "Something's Got a Hold on Me" της Etta James, πράγμα που της χάρισε μια εβδομάδα περίπου μετά την πρώτη της επαγγελματική πρόταση στον χώρο της μουσικής.

 

Kraftwerk

Κυριακή 16 Ιουλίου, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Γεννημένοι στα 70s, με μεγάλη επιρροή σε μουσικούς όπως David Bowie (o Florian Schneider μέσα στο “V-2 Schneider” στο “Heroes”) και Donna Summer (το "I Feel Love" κι ο Giorgio Moroder φανερά εμπνευσμένοι από τον ηλεκτρονικό ήχο των Kraftwerk), Depeche Mode και DEVO και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι ο πρωτοπόρος νεοϋρκέζος της hip hop σκηνής Afrika Bambaataa σάμπλαρε ένα ριφφάκι από το "Trans-Europe Express" στο "Planet Rock".

Η μπάντα από το Düsseldorf, επίσης, ήταν μια μπάντα από τα πρώτα χρόνια της ζωής της πολύ αγαπητή στην Ινδία. Αν και η ηλεκτρονική μουσική τη δεκαετία του ‘70 και στις αρχές του ‘80 ήταν εξαιρετικά σπάνια στην Ινδία, Kraftwerk μπορούσες να ακούσεις σε κάθε σπίτι που διέθετε τηλεόραση, αφού το "Neon Lights" ήταν το soundtrack ενός βίντεο που έπαιζε στα δεκάλεπτα διαλείμματα ανάμεσα στα προγράμματα στο κανάλι Doordarshan, συνοδεία ενός ζωγραφισμένου στο χέρι slide που έλεγε στους τηλεθεατές να περιμένουν για το επόμενο πρόγραμμα. Το πρώτο τους live στην Ινδία συγκέντρωσε 2.000 άτομα και στο τέλος του οι Kraftwerk κάλεσαν το κοινό στη σκηνή να παίξει με τα synthesizers τους.

Έχουν δηλώσει ότι ένα από τα μέλη τους είναι απόγονος του Beethoven, το 2000 ο γνωστός ντροπαλός Florian Schneider έδωσε μια συνέντευξη, στην οποία φορούσε ένα ψεύτικο μουστάκι και κάπνιζε ένα τσιγάρο σε έναν δημοσιογράφο ντυμένο Che Guevara. Ο Ralf Hütter πράγματι συνάντησε τον Michael Jackson για να συζητήσουν μια συνεργασία που δεν  ευόδωσε σύμφωνα με τον Wolfgang Flür, ο οποίος περιγράφει με παράπονο ότι δεν ήταν καλεσμένος σε αυτή τη συνάντηση, όπως, επίσης, και στις συναντήσεις με τους David Bowie και Iggy Pop το 1977.

 

Primal Scream

Παρασκευή 21 Ιουλίου, Release Athens Festival, Πλατεία Νερού

primal-scream-fb-1

Ο frontman των Primal Scream Bobby Gillespie στην αυτοβιογραφία του Tenement Kid περιγράφει τα παιδικά του χρόνια σε ένα φτωχικό διαμέρισμα  στην Γλασκώβη και τις περιορισμένες ευκαιρίες λόγω της κοινωνικής και οικονομικής του κατάστασης. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Irvin Welsh, συγγραφέα του Trainspotting, αναφέρει πως τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του ένιωθε αποτυχημένος, αποκλεισμένος από την εκπαίδευση, προορισμένος να γίνει εργάτης ή άνεργος. "I wanted to learn, but I wasn’t given anything to learn, and I didn’t know how to ask", προσθέτει χαρακτηριστικά και βέβαια ένα δάκρυ κυλά, αν σκεφτούμε όλη την μετέπειτα πορεία του στον χώρο της μουσικής. 

Ονόμασε έναν από τους γιους του "Lux Interior" από τον τραγουδιστή των Cramps. Η Kylie Minogue ζήτησε κάποτε από την μπάντα να της γράψει ένα τραγούδι, αυτοί όμως απέρριψαν αυτή τη δελεαστική πρόταση, γιατί τότε η μπάντα «περνούσε μία πολύ άσχημη φάση», σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Από την άλλη, η Kim Gordon είναι αυτή που έχει συνοδεύσει τους Primal Scream στις διασκευές τους σε κομμάτια των The Troggs και των The Stooges.

  

Prodigy

Παρασκευή 21 Ιουλίου, Release Athens Festival, Πλατεία Νερού

prodigy-fb-1

H μπάντα που μπάντα δεν θα την πεις -με τον σχετικά πρόσφατα αδικοχαμένο και μοναδικό Keith Flint- είναι αυτή που απέρριψε προτάσεις να γράψει τραγούδια για τους David Bowie, Madonna και  U2 αρνούμενη με αυτό τον τρόπο το  εύκολο χρήμα, έπαιξε για πρώτη φορά μπροστά σε 20 άτομα το 1990 στο Four Aces, ένα μικροσκοπικό venue στο Dalston, στο ανατολικό Λονδίνο για £100, πήρε το όνομα της από το Moog Prodigy αναλογικό  synthesizer, ανάμεσα στα μέλη της ο δίμετρος στην κυριολεξία Leeroy Thornhill και ο Liam Howlett που παίζει κλασικό πιάνο χωρίς να μπορεί να διαβάσει μια νότα. O Keith Flint αρχικά ήταν απλώς χορευτής μέχρι που άρπαξε το μικρόφωνο και άρχισε να τραγουδάει το "Firestarter", δεινός μοτoσυκλετιστής με την oμάδα του “Team Traction Control” να μετρά πολλές διακρίσεις, βρέθηκε νεκρός ύστερα από αυτοκτονία στις 4 Μαρτίου του 2019. Πριν από κάθε σόου ο Liam χρειάζεται μόνο δύο λεπτά για να ετοιμαστεί, ο Keith χρειαζόταν 3, ενώ ο Maxim μιάμιση ώρα!

Το πρώτο τους E.P. , What Evil Lurks  ήταν μια πλήρης αποτυχία, αλλά απέκτησε αξία με την επιτυχία της μπάντας και τα αντίτυπα πουλήθηκαν πολύ ακριβά, αφού ήταν μάλιστα μόνο 7.000. Ηχογραφούν τα άλμπουμ τους σε ένα σπιτικό στούντιο που ονομάζεται "The Dirtchamber", μια κόντρα με τους Beastie Boys την έχουν ως γνωστόν από τα παλιά και ο Howlett υπήρξε μέλος μιας hip hop μπάντας ονόματι "Cut 2 Kill", την οποία άφησε to 1989 για τους Prodigy.

 

Leftfield

15 Ιουλίου, Release Athens Festival, Πλατεία Νερού

leftfield

Το δίδυμο που έχει λάβει πολλάκις μηνύσεις για την ένταση του ήχου στα live του, αφού αυτός αγγίζει επίπεδα εκτός των νόμιμων και επιτρεπτών ορίων και που έχει φτάσει στο σημείο επιστροφής του αντίτιμου του εισιτηρίου σε κάποια συναυλία του στο Βέλγιο ύστερα από παράπονα του κοινού, ενώ  για τον ίδιο λόγο έχουν καταγραφεί σπασμένα μπουκάλια και ποτήρια σε κάποιο μπαρ στο Άμστερνταμ και στο Brixton Academy σκόνη και σοβάδες από το ταβάνι -ευτυχώς για εμάς θα τους δούμε σε ανοιχτό χώρο!

Το πιο ασυνήθιστο όργανο που ακούγεται στο Leftism είναι το berimbau στο ξεκίνημα του  “Afro Left”, πιθανότατα το αρχαιότερο όργανο, αν εξαιρέσουμε κάποια είδη κρουστών. Πρόκειται για ένα έγχορδο μουσικό όργανο από τη Βραζιλία που παίζεται με βότσαλο ή πέτρα. 

Ο Neil ήταν δάσκαλος και έπαιζε μουσική ερασιτεχνικά σε διάφορες μπάντες μέχρι που διάβασε για το σαμπλάρισμα σε κάποιο περιοδικό, πήρε ένα δάνειο κι αγόρασε από κάποιο κατάστημα στο Portobello, το 1988 ένα AKAI S950 και έδωσε με τον Paul Daley το πρώτο του show στο Paradiso στο Amsterdam, από το οποίο αναφέρει ότι δεν θυμάται τίποτε άλλο παρά το ότι φίλοι τους είχαν ταξιδέψει από το Λονδίνο για να τους δουν. 

Είναι αυτοί που από τους πρώτους σκέφτηκαν -πολύ πριν γίνει μόδα- να βάλουν γνωστές φωνές στα κομμάτια τους, του John Lydon, του  Afrika Bambaataa της Channy Leaneagh των Poliça, του Tunde Adebimpe των  TV On the Radio,  των  Sleaford Mods και Prodigy.

Το This Is What We Do είναι  ένα άλμπουμ που μιλάει για τον έρωτα, την αποδοχή, τη διαφορετικότητα, το κλείσιμο των πληγών. Γράφτηκε πριν και μετά από δύο πολύ σημαντικές εμπειρίες στη ζωή του Barnes. Την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού και της προσωπικής του περιπέτειας με τον καρκίνο. Δίπλα σε αυτά, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και μια συσσωρευμένη ενέργεια που έκανε μπουμ! Και να σου ένας δίσκος για την πίστη στον άνθρωπο και για τις συνδέσεις που χτίζουμε με τους ανθρώπους στα πρώτα χρόνια της ζωής μας που μαρτυρά και το εξώφυλλο του δίσκου -του φωτογράφου Steve McCurry- με τις μορφές μάνας-κόρης να στηρίζουν η μία την άλλη. 

 

Φωτογραφίες: Από τις σελίδες των καλλιτεχνών στο Facebook

 

Διαβάστε επίσης: 
5 facts που δεν γνωρίζατε για 5 ονόματα που έρχονται σύντομα στην Ελλάδα για live
5 facts που δεν γνωρίζατε για 5 ονόματα που έρχονται σύντομα στην Ελλάδα για live -Part2

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured