Μπορεί να γνωρίζετε όλη τους τη δισκογραφία, κάθε B-side και secret gig ανά την υφήλιο, αλλά να 2-3 πράγματα που μπορεί να αγνοείτε.

 

Swans 

Κυριακή 11 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

swans 

O Michael Gira διαβάζει πολύ, αλλά μουσική δεν ακούει. Έτσι όταν τον ρωτούν για αγαπημένες μουσικές σκηνές και μπάντες, απαντά ότι δεν γνωρίζει ή ότι δεν έχει κάποια αγαπημένη, γιατί δεν ακούει μουσική. Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης του άλμπουμ του To Be Kind  έγραφε τραγούδια κατά παραγγελία για ανθρώπους που του ζητούσαν να γράψει για αυτούς ή για αγαπημένα τους πρόσωπα με αντάλλαγμα μια «χορηγία». «Το μόνο που ήξερα ήταν το όνομα τους και απλώς έγραφα τραγούδια για αυτούς».

 Πολλά skateboarding videos χρησιμοποιούν κομμάτια των Swans ως soundtrack ("Blood Section", "Beautiful Child"). Ο M. Gira, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: "Oh that’s fine, I think I know about that skateboard thing, that's fine. Someone asked us to do something recently, what was it? Oh yeah, it was for a drink, like a soft drink, and I said no they couldn’t do that. (Neither does the car thing) The skateboard thing is ok".

 

John Cale

Δευτέρα 19 Ιουνίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

john-cale-closeup

Από την Ουαλία μέχρι την Νέα Υόρκη και τους Velvet Underground, τη ρήξη στις σχέσεις του με τον Lou Reed, τη φιλία του με τον David Bowie  και τη σημερινή του συνεργασία με τους Arctic Monkeys, ένα τραγούδι για τα πόδια της Marlin Monroe κι ακόμα ένα για την αγαπημένη του Nico μεσολάβησαν πολλά.

Παιδί στην Ουαλία μεγάλωσε ακούγοντας Alban Berg και Schoenberg και διάβαζε για την μουσική σε μια βιβλιοθήκη που είχε ιδρύσει το σωματείο ανθρακωρύχων της γειτονιάς του. Εκεί γνώρισε τον  Stockhausen. Οι Velvet Underground ήταν μια απάντηση- πρόκληση στην ποίηση του Bob Dylan, τις συναυλίες του κάθε φορά προσπαθεί να χτίζει μια διαφορετική ατμόσφαιρα, για να ακούει το κοινό κάτι που δεν έχει ακούσει ποτέ κανείς άλλος, δεν σταματά ποτέ να κινείται παρά μόνο όταν πέφτει σε κίνηση, συγχρόνισε κάποτε τα μουσικά του όργανα με το βουητό ενός ψυγείου για να ηχούν στην ίδια συχνότητα με τη σύγχρονη ζωή (60 Hz), είναι αυτός που διαμέλισε επί σκηνής στο παρελθόν ένα κοτόπουλο και το μοίρασε στο κοινό -πλέον τρώει μόνο λαχανικά και ψάρι-, κάνει digging για να ανακαλύψει νέα μουσική σε ασιατικά  sites, δεν μπορεί να ακούσει πλέον κανένα κομμάτι των Velvet Underground, γιατί είναι πολύ συναισθηματικά και δεν κοιτάει ποτέ το παρελθόν: "I don’t really look back. I sit down at the keyboard or the computer and let go".

 

Baxter Dury

25 Ιουνίου, Release Athens

b

Κάποιος θα μπορούσε να συγκρίνει τη ζωή του με μια light τραγωδία. Με ένα πόδι κ ένα χέρι εκφυλισμένα λόγω παιδικής πολιομυελίτιδας, μια μητέρα που άθελα της σκοτώνει έναν περαστικό σε αυτοκινητικό δυστύχημα -με τον 10χρονο τότε Baxter και την αδερφή του Jemina μέσα στο αυτοκίνητο-, ένα πατέρα που πολύ τον αγαπούσε, αλλά πάντοτε είχε ως προτεραιότητα την καριέρα του -(όταν γεννήθηκε ο Baxter, ο μπαμπάς του, Ian, βρισκόταν σε ηχογράφηση και πρώτη φορά που τον πήρε αγκαλιά του έπεσε), babysitter έναν έμπορο ναρκωτικών, τον Sulphate Strangler, και ατέλειωτες κουραστικές συγκρίσεις με τον πατέρα του καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του , ο πανκ ποιητής που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μείξη των Serge Gainsbourg και Ray Winstone με την ηλεκτρονική chill-out ατμόσφαιρα των Air είναι το παιδάκι στο εξώφυλλο του ντεμπούτου άλμπουμ του πατέρα του New Boots and Panties!!, που κυκλοφόρησε το 1977.

 Στο πρώτο κομμάτι που γράφει ο Baxter Dury χρησιμοποιεί το “Oh! Sweet Nuthin’” (στο “Oscar Brown” από το Len Parrot’s Memorial Lift). Γρήγορα γίνεται "single of the week" παντού  και από εκεί ακριβώς ξεκινά η αναγνώριση του ονόματός του. Όταν ρωτά τον Geoff Travis, ιδιοκτήτη της Rough Trade, αν πρέπει να ρωτήσουν τον Lou Reed σχετικά με τη χρήση του στίχου, αυτός απαντά: "No, no, Lou will be cool". Όπως δηλώνει αργότερα σε συνέντευξη του ο Baxter Dury δεν έλαβε ποτέ για το κομμάτι αυτό  «δεκάρα τσακιστή». Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και σε ταινίες από τις οποίες, επίσης, ποτέ δεν εισέπραξε τίποτε.

 

Wu-Tang Clan 

Πέμπτη 27 Ιουλίου, Release Athens

w

Αν θες να μάθεις τα πάντα για το εμβληματικό hip-hop group με μέλη από το Staten Island και το Brooklyn της Νέας Υόρκης, βραβευμένο με  Grammy για το δεύτερο studio album τους, Wu-Tang Forever, να αναζητήσεις στο Hulu τη σειρά “Wu-Tang: An American Saga” και το βιβλίο-οδηγό  για την ιστορία και τη φιλοσοφία του group "The Wu-Tang Manual" των RZA και Chris Norris. 

Το album τους Once Upon a Time in Shaolin κυκλοφόρησε ως "one-of-a-kind collector's item" σε μία μόνο κόπια. O U-God δεν μπορούσε να είναι παρών στην ηχογράφηση του 36 Chambers, γιατί έπρεπε να παραδοθεί στην αστυνομία, άφησε, όμως το σημάδι του στο “Da Mystery Of Chessboxin”, ηχογραφώντας το δικό του «κομμάτι» πριν παραδοθεί δηλώνοντας  μάλιστα ότι αυτές οι δύο στροφές του έσωσαν τη ζωή. Στη φωτογράφιση για το iconic  εξώφυλλο ENTER THE WU-TANG (36 CHAMBERS) ο Danny Hastings  περίμενε ότι θα φωτογράφιζε όλα τα μέλη των Wu-Tang Clan, αλλά εμφανίστηκαν μόνο έξι από αυτά: οι RZA, ODB, Ghostface Killah, Inspectah Deck, GZA και Raekwon. Υπάρχει μάλιστα η φήμη ότι στη φωτογραφία του εξώφυλλου ανάμεσα στα μέλη υπάρχουν και δύο από τους manager τους που έσπευσαν να καλύψουν το «κενό» , γεγονός που βέβαια βοήθησε το concept του φωτογράφου με τα καλυμμένα πρόσωπα.

 Αν και ο Masta Killa πλέον το αρνείται, κάποτε χτύπησε έναν δημοσιογράφο για την cartoon απόδοση των μελών του group που συνόδευε ένα άρθρο του για το group στο περιοδικό "Rap Pages". Εννοείται ότι, αν τα μέλη της μπάντας είχαν εξ αρχής εμφανιστεί στην προγραμματισμένη φωτογράφιση για το άρθρο, τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.

 

Kim Gordon 

Τρίτη 4 Ιουλίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

kim-gordon-5-facts

Το κορίτσι που εργαζόταν σε φωτοτυπικό κέντρο με την κοπέλα του Jim Jarmusch και κρυφά έβγαζαν φωτοτυπίες τα σενάρια του, μικρότερη αδερφή ενός πολύ επιβλητικού αγοριού που αργότερα διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια και ο οποίος την πείραζε για κάθε συναίσθημα που εξωτερίκευε με αποτέλεσμα να κρύβει τα συναισθήματά της και να επινοεί την γερμανική λέξη "Maskenfreiheit", την οποία χρησιμοποίησε ως θέμα σε μια προσωπική της έκθεση και την οποία «φορά» στις performance της κι έτσι αισθάνεται ελεύθερη και ήρεμη. Ανεξάρτητη από πολύ μικρή, γεγονός που οδήγησε στο να την αφήνει πολλές ώρες η μητέρα της μόνη, είναι η γυναίκα που σήμερα αγαπά τη ραπ μουσική, δηλώνει πιο άνετη όταν παίζει μουσική, παρά όταν τραγουδά, εμφανίζεται στα Gossip Girl, Girls, Animals  και άλλα πολλά,  από τη στιγμή που γίνεται μαμά συνεχίζει να εκφράζεται με την τέχνη, ενώ δημιουργεί το δικό της fashion label, "X-Girl", σχεδιάζει για το Urban Outfitters και δημιουργεί μια super limited σειρά για μαμάδες με το όνομα "Mirror/Dash" εμπνευσμένη από την Francoise Hardy και βασισμένη στην ιδέα "there's a need for clothes for cool Mums".

Πάντα πολυπράγμων, δεν σταματά ούτε μετά από καρκίνο και διαζύγια να γράφει, να ζωγραφίζει, να σχεδιάζει, να εμφανίζεται σε σειρές και ταινίες. Είναι η  μουσικός, η παραγωγός, είναι η μαμά της Coco, πάντα στο μυαλό μας «το κορίτσι των Sonic Youth», η κολλητή του Curt Cobain, το παιδί που τριών-τεσσάρων ετών γυρνοβολούσε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και ζωγράφιζε, το απόλυτο girl icon των ‘90s, γυναίκα πρότυπο και έμπνευση σε κάθε δεκαετία της ζωής της και μόνο να συμφωνήσουμε μπορούμε με τον Adam Horovitz των Beastie Boys: "Wherever Kim ends up, she is the coolest person in the room".  

 

Κεντρική φωτογραφία: Kim Gordon live, Σεπτέμβριος 2021 | Πηγή: Facebook

 

Διαβάστε επίσης: 5 facts που δεν γνωρίζατε για 5 ονόματα που έρχονται σύντομα στην Ελλάδα για live

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured