"Wherever Kim ends up, she is the coolest person in the room.
But I know her, and I know she’d rather be at home grilling hot dogs".
~ Adam Horowitz (Beastie Boys)

 

Το κορίτσι εικαστικός που έπιασε το μπάσο τυχαία και  αποτέλεσε το απόλυτο girl rock icon μιας ολόκληρης γενιάς, θεωρούσε ανέκαθεν τον εαυτό της όχι τόσο μουσικό -και πώς να το κάνει άλλωστε, αφού πίσω από αυτή την καλιφορνέζικη πολυσχιδή προσωπικότητα κρύβεται εκτός από την μουσική, η δραματουργία, ο ακτιβισμός, το συγγραφικό ταλέντο, το σχέδιο μόδας, η σκηνοθετική ματιά (κάποτε σκηνοθέτησε μαζί με τον Spike Jonze το video  του “Cannonball” των The Breeders) μα πάνω από όλα μια φύση ξεχωριστή αντισυμβατική που συνδυάζει τον πειραματισμό της Νέας Υόρκης με την ανεμελιά και την ελευθερία της Καλιφόρνια.

Μια προσωπικότητα που να περάσει απαρατήρητη δεν γίνεται, γιατί φωνάζει, αγωνίζεται και τελικά νικά σε ένα κόσμο άλλοτε ανδροκρατούμενο και σκληρό, άλλοτε άδικο και αχόρταγο. Με σκέψη καθαρή, κριτική ματιά, κοινωνική συνείδηση και διακριτική παρουσία παραμένει στον χώρο της τέχνης το πρότυπο σου, το ίνδαλμα, αυτή που θα ήθελες φίλη σου και συνομιλήτρια σε κάθε φιλοσοφική συζήτηση για τη ζωή και τον θάνατο. Είναι αυτή που έχει μέσα της τη no wave μουσική, τους DNA (διασκευάζει πολύ συχνά στο encore στα τελευταία live το δικό τους "Blonde Red Head"), τον Arto Lindsay, τους The Fall και έτσι φτιάχνει μουσική με τρόπο φυσικό, γιατί δεν ξέρει αλλιώς. "I do like to disrupt things or do something unexpected".

4 Ιουλίου έρχεται στην Ελλάδα για μια μοναδική εμφάνιση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και να 5 καλοί λόγοι για να είσαι εκεί γιατί:

1. Είναι η πρώτη σου ευκαιρία να απολαύσεις ζωντανά και σόλο την Kim Gordon εκτός δηλαδή Sonic Youth, την επιδραστικότατη αυτή νεουρκέζικη underground no wave/alt-rock μπάντα από όπου την γνώρισες το 1981 δίπλα στις κιθάρες των Thurston Moore and Lee Ranaldo. Η αποκλειστικά γυναικεία της μπάντα πλέον αποτελείται από την κιθαρίστρια Sarah Register, την Camilla Charlesworth στο μπάσο και την ντράμερ Madi Vogt. Και ενώ θυμόμαστε την Kim Gordon στους Sonic Youth να παίζει μπάσο και να τραγουδά ως δεύτερη φωνή, πλέον παίζει κιθάρα και είναι lead singer.

2. Είναι ημέρα που θα ακούσουμε επιτέλους ζωντανά το album No Home Record που κυκλοφόρησε το 2019, χάσαμε, όμως, την ευκαιρία να μας το παρουσιάσει λόγω της πανδημίας . Πρόκειται για τη σύμπραξή της με τον παραγωγό Justin Raisen, που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, ανάμεσα σε άλλους, με τους Charli XCX, Sky Ferreira και John Cale. Ένα νέο ξεκίνημα για την Gordon και στην πραγματικότητα τώρα αρχίζουμε να απολαμβάνουμε που μπορούμε να την δούμε να το ερμηνεύει. Ένα άλμπουμ με την γνωστή παραμόρφωση στον ήχο, με στοιχεία ηλεκτρονικά, την αγάπη της Gordon για την hip hop μουσική, βαρύ ήχο και την ίδια άλλοτε να μουρμουρίζει κι άλλοτε να τραγουδά και να συνθέτει ηχητικά κολάζ και «δόλια τοπία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην The Guardian.

3. Γιατί θα απολαύσεις μια κυρία που επί τέσσερις δεκαετίες ό,τι κάνει το κάνει καλά. 16 album με τους Sonic Youth ως τη διάλυσή τους το 2011, στους Body/Head μαζί με τον Bill Nace, στους Glitterbust με τον Alex Knost, Free Kitten με την Julia Cafritz και βέβαια τα προσωπικά της άλμπουμ και η τελευταία πρόσφατη συνεργασία της με τον Lοren Connors (At Issue, 2022).

4. Για να ξεπεράσεις επιτέλους τον χωρισμό αυτό, γιατί η ίδια τον έχει ξεπεράσει και να χωνέψεις ότι ναι, είναι μόνη, και στο σημείο αυτό να σου υπενθυμίσω ότι δεν είναι το μόνο ροκ ζευγάρι που χώρισε και σίγουρα ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Θυμήσου τον Sonny και την Cher, τον Ike και την Tina Turner ή  την Annie Lennox και τον  David A. Stewart των Eurythmics. Ναι, η Kim Gordon και ο Thurston Moore ήταν το πιο cool ζευγάρι ever και ναι, ξέρω, έκλαψα κι εγώ, αλλά το θέμα θεωρείται λήξαν, όπως αναφέρει και η ίδια στην αυτοβιογραφία της “Girl In A Band”.

5. Γιατί είναι ό,τι πιο κοντά σε τέχνη και μουσική μαζί και μια 70χρονη κυρία με τέτοιο παρελθόν και πείρα είναι αυτή που μπορεί να σου δείξει επί σκηνής πώς γίνονται τα πράγματα με στυλ.

Και για όσους περιμένουν να ακούσουν Sonic Youth να τους προετοιμάσουμε κλείνοντας με τη δήλωση της “I wouldn’t play Sonic Youth songs without Sonic Youth. I played those songs so much, I don’t want to play them [anymore], basically” και βέβαια να σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο setlist των τελευταίων συναυλιών της και να ετοιμαστείτε  για μια “No Home Record”  βραδιά.

 

Κεντρική φωτογραφία: Natalia Mantini (@nataliamantini)

 

H Kim Gordon εμφανίζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Τρίτη 3 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

kim-godon-technopolis-banner

Διαβάστε επίσης:

Punk φεμινισμός: Γιορτή της Γυναίκας κάθε μέρα
5 facts που δεν γνωρίζατε για 5 ονόματα που έρχονται σύντομα στην Ελλάδα για live -Part2

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured