Η αντίστροφη μέτρηση για το Primavera Sound 2023 έχει και επίσημα ξεκινήσει, μιας και μπήκε πια ο Μάιος, με το αγαπημένο ευρωπαϊκό φεστιβάλ να τιτλοφορείται φέτος “I'll Be Your Mirror”, δανειζόμενο το όνομά του από το κομμάτι των θρυλικών Velvet Underground. Κι αυτό μιας που το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2001 από το Poble Espanyol της Βαρκελώνης για να βρει το μόνιμο «σπίτι» του τέσσερα χρόνια αργότερα στο Parc del Fòrum της ίδιας πόλης, φέτος θα αποκτήσει τον αντικατοπτρισμό του στη Μαδρίτη (στο Ciudad del Rock στο Arganda del Rey), με κοινό line-up και στις δύο ισπανικές πόλεις.

Το Avopolis ετοιμάζει βαλίτσες για Βαρκελώνη για να καλύψει το φεστιβάλ που και το ελληνικό κοινό μοιάζει να αγαπά βαθύτατα – δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα indie kids των Αθηνών συνηθίζουν όσο μπορούν τις εκδρομές σε αυτό σαν άλλη πενθήμερη κάθε καλοκαίρι – γεγονός που συνιστά την καλύτερη αφορμή για να μιλήσουμε για τους φετινούς καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στις σκηνές του δίπλα στην παραλία της Barceloneta.

Ακολουθούν 15 acts του Primavera Sound 2023 που θέλουμε να δούμε και στα μέρη μας το συντομότερο.

 

Yard Act

yard-act-primavera

Πνευματικά τέκνα της μουσικής και στιχουργικής παράδοσης που χάραξαν πριν 40 και 30 χρόνια αντίστοιχα οι Mark E. Smith και Jarvis Cocker, οι Yard Act θεωρούνται δικαίως ένα από τα πιο καυτά new entries στην κιθαριστική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και – για να είμαστε ακριβείς – στην post punk πτέρυγα αυτής, που μοιάζει πιο ταξική, εξοργισμένη και ready-to-kick-ass από τα ένδοξα ‘80s, όταν και σχηματίστηκε. Το 37λεπτο ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε στη αυγή του 2022 και χαρακτηρίστηκε από το Avopolis ως ένας από τους δίσκους της χρονιάς. Καιρός να το ακούσουμε και στα μέρη μας.

 

Black Country, New Road

black-country-new-road-primavera

Meta-post punk, post rock, indie jazz ακόμη και Balkan στοιχεία παντρεύονται υπέροχα στις μουσικές των επταμελών Black Country, New Road, που έχουν επίσης επάξια κερδίσει μια θέση στο πάνθεον της νέας κιθαριστικής σκηνής της Γηραιάς Αλβιώνας. Και σαν να μην έφτανε αυτό το μαγικό πάντρεμα, οι ίδιοι δεν χάνουν ευκαιρία για συνεχείς αναφορές στην ποπ κουλτούρα που αγαπήσαμε μεγαλώνοντας. Και το Avopolis ξέρει να εκτιμά μια σωστή αναφορά στους Slint, όσο ο frontman του γκρουπ, Isaac Wood, ουρλιάζει στο μικρόφωνο “References, references, references”.

 

Unwound

unwound-primavera

Σας τα λέγαμε καιρό πριν ότι η θρυλική post-hardcore μπάντα των Unwound επανενώνεται για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες απουσίας από το μουσικό στερέωμα και τότε είχαμε ζηλέψει πολύ τις πόλεις των ΗΠΑ που θα υποδέχονταν το συγκρότημα για να ακουστούν οι νότες των εμβληματικών “Look A Ghost” και “Corpse Pose”. Τώρα που έρχονται και από Ευρώπη μεριά, τι καλύτερο από μια αθηναϊκή επίσκεψη;

 

Darkside

darkside-primavera-

Την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία από το 2014 πραγματοποιούν αυτό το καλοκαίρι οι Darkside των αγαπημένων Nicolás Jaar και Dave Harrington και πάει πολύς καιρός από τότε που το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να τους απολαύσει στο Ejekt Festival. Χρωστούν άλλωστε και μια live εκτέλεση του Spiral EP, που κυκλοφόρησε το 2021.

 

Turnstile

turnstile-primavera

Η απρόσμενη πρόσμιξη του hardcore με το alternative rock των '90s που έφεραν στο προσκήνιο οι Turnstile όταν και πρωτοεμφανίστηκαν – και όσο ο πλανήτης κινείται σε rap ρυθμούς ή έστω σε έναν post punk revival τόνο – τους έκανε σύντομα να ξεχωρίσουν και να αγαπηθούν από πανταχού πιτσιρικάδες και όχι μόνο ανά τον κόσμο. Το γεγονός δε ότι η μουσική τους μοιάζει να έχει δημιουργηθεί για μεγάλες αρένες και συναυλιακές ακρότητες που θυμόμαστε να βλέπουμε στις οθόνες του MTV μιας άλλης εποχής μας κάνει να αναρωτιόμαστε: πότε επιτέλους θα τους δούμε στα μέρη μας;

 

St. Vincent

st-vincent-primavera

Είτε ακούγοντας στη διαπασών το MASSEDUCTION, είτε παθαίνοντας σκληρό FOMO για τη συνεργασία της με τον David Byrne, η Annie Clark είναι μια από τις πιο ταλαντούχες παρουσίες στο μουσικό στερέωμα του σήμερα, παράγοντας έναν ήχο που μοιάζει να έρχεται από το αύριο. Και είναι τόσο cool που μέχρι και οι IDLES διασκεύασαν το “Pay Your Way In Pain” της ίδιας. Μήπως λοιπόν θα ταίριαζε να τους δούμε παρέα τον Σεπτέμβριο στο Plissken;

 

Depeche Mode

depeche-mode-primavra

Υπάρχουν ορισμένα acts που όσα χρόνια κι αν περάσουν διατηρούν έναν σπάνιο δεσμό με το ελληνικό κοινό, που μοιάζει να μην χορταίνει να τα αγαπά. Οι Depeche Mode είναι μετά βεβαιότητας ένα από αυτά και τα χρόνια που έχουν περάσει από την τελευταία εμφάνισή τους στη χώρα μας είναι πλέον πολλά. Με τον πρόσφατο χαμό του αγαπημένου ιδρυτικού μέλους τους, Andy Fletcher, να έχει εμπνεύσει το φοβερό Memento Moriτόσο ως δίσκο, όσο και ως μότο ζωής – θέλουμε τόσο πολύ να το ακούσουμε και εδώ, τιμώντας παράλληλα τη μουσική κληρονομιά που έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

 

Japanese Breakfast

japanese-breakfast-primavera

Καθαρόαιμη pop, με 80s aesthetics, electronic vibe, αλλά και την ευαισθησία ενός γνήσιου indie kid. Η μουσική της Aμερικανοκορεάτισσας μουσικού, ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Michelle Zauner μιλάει στην ψυχούλα μας και θέλουμε πολύ να την απολαύσουμε σε μια σκηνή στα μέρη μας – κατά προτίμηση δίπλα στη θάλασσα.

 

Fred Again..

fred-again-primavera

Συνδυάζει το ταλέντο του Jamie XX με αυτό του James Blake, μπλέκοντας αριστοτεχνικά beats από UK garage, grime, ακόμη και progressive και trance των διδαξάντων του Northern Exposure. Ο Fred Again.. ή κατά κόσμον Fred John Philip Gibson έχει σίγουρα το άγγιγμα του Μίδα, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα και από την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας του με τον Brian Eno. Καιρός λοιπόν για μια επίσκεψη κι εδώ, δεν νομίζετε;

 

FKA Twigs

fka-twigs-primavera

Έχει συνεργαστεί με ονόματα-τοτέμ όπως οι Nicolas Jaar, Skrillex, Daniel Lopatin και ο προναφερθείς Fred Again… Συνδυάζει τα ονειρικά πλασμένα φωνητικά μιας οντότητας που συναντήθηκε κάπως με τη Björk και την Kate Bush, με υψηλής αισθητικής παραγωγές και στο οπτικό κομμάτι που συνοδεύει τη μουσική της και cool πνοή σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται. Θέλουμε περισσότερα female acts στα μέρη μας και η FKA Twigs είναι στις προτεραιότητές μας.

 

Death Grips

death-grips-primavera

Είναι ομολογουμένως ένα από τα πιο εκκεντρικά, πληθωρικά – ακόμη κι αν πρόκειται για duo –  και ενδιαφέροντα acts εκεί έξω. Αρέσκονται μετά βεβαιότητας στο να “Giving Bad People Good Ideas” – αξέχαστη άλλωστε εκείνη η φορά που άφησαν τους Nine Inch Nails στα κρύα του λουτρού λίγο πριν την περιοδεία τους. Είναι και έτοιμοι για την μεγάλη τους δισκογραφική επιστροφή μετά το Year of the Snitch του 2018. Στην Ελλάδα διαθέτουν fan base που θα τρελαθεί μόνο στο άκουσμα της είδησης μιας πιθανής επίσκεψής τους.

 

Blur

blur-primavera

Έχοντας βρεθεί σε ένα πολυετές hiatus μετά την παγκόσμια περιοδεία τους το 2003 για το Think Tank, οι Blur επανενώθηκαν για πρώτη φορά το 2009 για μια μεγάλη περιοδεία και μια Glastonbury headline performance. Αυτό το καλοκαίρι, οι Britpop icons είπαν να το ξανακάνουν, βγαίνοντας ξανά στο δρόμο για μια σειρά εμφανίσεων που θα θυμίσουν στο κοινό τις μεγαλειώδεις εποχές που ο κόσμος δεν σταμάταγε στις συναυλίες τους το sing along σε κομμάτια που άφησαν εποχή, όπως τα “Parklife”, “Girls & Boys” και “Song2”. Αν ακούγαμε ζωντανά και στα μέρη μας το “The Universal”, ίσως ένα δάκρυ να κυλούσε…

 

Caroline Polachek

c

Η πάλαι ποτέ τραγουδίστρια των Chairlift είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα up and coming ονόματα της pop του σήμερα και με τον δεύτερο solo δίσκο της, Desire, I Want to Turn into You, έχει κάνει τους τελευταίους μήνες ολόκληρο τον πλανήτη να χορεύει στον ρυθμό των “Sunset” και “Welcome To My Island”. Το συναυλιακό ξεκίνημα με acts αυτού του είδους θα γίνει το καλοκαίρι με τη Rosalía στο Release. Του χρόνου θέλουμε Caroline Polachek.

 

Le Tigre

le-tigre-primavera

Το αγαπημένο dance punk trio των Kathleen Hanna, Johanna Fateman και JD Samson επανενώθηκε πέρυσι για τις πρώτες του συναυλίες εδώ και 11 χρόνια, όσο η Riot Girrrl ιέρειά τους, Kathleen Hanna, βρισκόταν on the road για την περιοδεία της έτερης μπάντας της, Bikini Kill. Κι επειδή στα μέρη μας χρειαζόμαστε σίγουρα μια δόση από το ηλεκτρισμένο fun μπρίο τους, αλλά και ισχυρότατα μαθήματα φεμινισμού, μια επίσκεψη των Le Tigre επιβάλλεται.

 

Kendrick Lamar

kendrick-lamar-primavera

Δεν υπάρχει ούτε μια ψυχούλα στο γνωστό σύμπαν που να είναι σε θέση να αμφισβητήσει το προφανές: είναι ο βασιλιάς του hip hop του σήμερα (και του αύριο), ό,τι ακουμπήσει μετατρέπεται σε χρυσός και οι ζωντανές του εμφανίσεις κρίνονται επιεικώς ως μεγαλειώδεις από όσους είχαν την τύχη να τον δουν live. Straight outta Compton, ο iconic rapper επέστρεψε το 2022 με το διπλό Mr. Morale & The Big Steppers, σήκωσε τα Grammys Καλύτερου Rap Album και Καλύτερου Album για το 2022 και συνεχίζει ακάθεκτος της πορεία του, έχοντας ήδη κατακτήσει την κορυφή σε ό,τι κάνει. He’s got royalty inside his DNA και το εγχώριο κοινό ΠΕΘΑΙΝΕΙ να τον δει ζωντανά.

 

Το Avopolis Music Network θα βρεθεί στη Βαρκελώνη 1-3 Ιουνίου για το Primavera Sound Festival 2023. Μείνετε συντονισμένοι για αναλυτικά reviews, φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό από το αγαπημένο ευρωπαϊκό φεστιβάλ.

ps2023-poster

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured