The first love you can't escape/
The second love feels like rape

~ "The Βeat Dies"

 

Κλασικό rock’n’roll και rockabilly ήχος των δεκαετιών ‘50s και '60s, κοφτερές  θορυβώδεις ηλεκτρικές κιθάρες, ρετρό αρμονίες και σκοτεινοί στίχοι για φόνους, ναρκωτικά, αυτοκτονίες, δολοφονίες, έρωτα, νοσταλγία, παιδικότητα, προδοσία, λαγνεία, επιρροές από The Velvet Underground, Buddy Hill Phil Spector, The Cramps, The Stooges, The Mary Chain ανάμεικτα με  hip hop beats, Sune Rose Wagner σε κιθάρα και φωνή, Sharin Foo σε ηλεκτρικό μπάσο κιθάρα και φωνή aka διπλά φωνητικά αλά “The Everly Brothers” κι έχεις τους The Raveonettes  που με αυτά τα συστατικά στο μπλέντερ χτίζουν έναν εντελώς δικό τους ήχο διαχρονικό, μοναδικό που κάποιοι ονομάζουν "Great Love Sound" κι άλλοι ξεκάθαρα μιλούν για indie rock, shoegaze, noise pop, garage, surf rock και pop-punk.

Με αφορμή τη συναυλία τους το Σάββατο 6 Μαΐου στο Gagarin 205, ανατρέχουμε στην 20ετή καριέρα του garage διδύμου από την Δανία και συγκεντρώνουμε 15 trivia για εκείνους, για να πάτε στο live διαβασμένοι.

 

- Ο Wagner είναι αυτός που είναι πάντα χαλαρός σχετικά με προθεσμίες και χρόνους ολοκλήρωσης ενός άλμπουμ, ενώ η Sharin, αγχώδης και οργανωτική, είναι αυτή που σιγομουρμουρίζει κάθε φορά “We don’t have time to finish the album”.

raveonettes-01

- Δηλώνουν περισσότερο λάτρεις του κινηματογράφου απ'ότι της μουσικής. Βρίσκουν έμπνευση σε φωτογραφίες και φιλμ και αγαπούν να δίνουν κινηματογραφική χροιά στα κομμάτια τους για να τα ερμηνεύουν οι ακροατές όπως θέλουν. Ξεχωρίζουν το  Twin Peaks με τις αναφορές στα ’50s or ’60s, τον Hitchcock, τον Kubrick, τον David Lynch και τον Tim Burton.

 

- Η πρώτη μουσική αγάπη του Wagner είναι το  hip-hop και οποιαδήποτε στιγμή της εβδομάδας δηλώνει ότι θα προτιμούσε να ακούσει ένα hip-hop album περισσσότερο από ένα a rock album, καθώς βρίσκει τη ροκ βαρετή και ξεπερασμένη.

 

- Το  “Last Dance” και το “Suicide” (In and Out of Control, 2009) έχουν ακουστεί στη δημοφιλή σειρά  “Gossip Girl”.

 

- Αποφεύγουν να γράφουν στίχους με κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αλλά το πιο πολιτικό τους κομμάτι που ξεχωρίζει στη δισκογραφία τους με συγκεκριμένο θέμα είναι το "Boys Who Rape (Should All Be Destroyed)" από το  In And Out of Control.

 

- Το όνομά τους προέκυψε από μια μείξη του "Rave On" του Buddy Holly και το όνομα των The Ronettes και (Raveοn+Nettes).

 

- Συνήθως στα live τους υπάρχει ένα τρίτο άτομο που διαφέρει κάθε φορά. Κάποτε στην Αμερική ήταν η δανέζικης καταγωγής Leah [Shapiro], που ζει στην Νέα Υόρκη. Στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον  original drummer τους, Jakob [Hoyer], που ζει στην Κοπεγχάγη.

 

- Στο Pretty In Black  guest vocals έκανε η Ronnie Spector  από τις The Ronettes. Άλλες  guest συμμετοχές ήταν αυτή του Maureen Tucker των Velvet Underground και του Martin Rev των Suicide. Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ στο οποίο δεν έπαιξε μπάσο η Sharin Foo, αλλά ο Anders Christensen.

 

- To βίντεο του single "Love in a Trashcan", σκηνοθέτησε ο Peder Redersen με ροζ τετράγωνα και παραλληλόγραμμα σχήματα να ανοίγουν την οθόνη και τα μέλη του συγκροτήματος να τραγουδούν, ενώ προβάλλονται λέξεις όπως, "Vamp" και "Teaser" θυμίζοντας διαφημίσεις της δεκαετίας του ’60.

 

- Το 2015 η μπάντα ανακοίνωσε το  "Rave-Sound-of-the-Month" δηλώνοντας ότι κάθε μήνα του 2016 θα ηχογραφούσε και θα κυκλοφορούσε ένα κομμάτι. Το κάθε κομμάτι ήταν διαθέσιμο δωρεάν για download μέσα στον μήνα και τον Απρίλιο του 2017 κυκλοφόρησαν συγκεντρωμένα τα singles αυτού του project στο album με τον τίτλο 2016 Atomized.

 

- Είχαν δηλώσει ότι το Observer θα ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους. Ακολούθησαν, όμως, πολλά, αφού, όπως ανέφερε ο Wagner «Έγραψα πολλά καλά τραγούδια που θα ήταν κρίμα να μην τα κυκλοφορήσω, χαχα!».

 

- Η ταινία Riding Giants του Stacy Peralta με θέμα την ιστορία τριών γενιών πρωτοπόρων του surfing από τη δεκαετία του ’50 ως σήμερα έπαιξε σημαντικό  ρόλο στη δημιουργία του Pe'ahi.

 

- Τα 20 χρόνια του ντεμπούτου τους άλμπουμ Whip It On (6 Αυγούστου 2002), το οποίο ψηφίστηκε καλύτερο ροκ άλμπουμ της χρονιάς στα Δανέζικα Music Awards, τα γιορτάζουν με ένα mini άλμπουμ, Rip It Off,  με διασκευές του από τους αγαπημένους τους φίλους. Άλμπουμ που περιλαμβάνει τις εκδοχές των dark noise pop και girl group pop συνθέσεων των Sune Rose Wagner και Sharin Foo από οκτώ μουσικούς: Dave Gahan (Depeche Mode) & Kurt Uenala, Anton Newcombe (The Brian Jonestown Massacre), MØ, Brimheim, PRISMA, Trentemøller, οι τεξανοί psych rockers The Black Angels και οι Eagles of Death Metal των Jesse Hughes και Josh Homme.

 

- Το Nordpolen Musikklubb κυκλοφόρησε ένα limited edition βινύλιο του υπέροχου χριστουγεννιάτικου EP των Ravonettes Wishing You A Rave Christmas τα Χριστούγεννα του 2022. Τα τέσσερα τραγούδια που γνωρίσαμε ψηφιακά πριν 14 χρόνια ήταν διαθέσιμα σε ένα 7ιντσο σε limited edition -300 αντίτυπα- με ένα ξεχωριστό ροζ εξώφυλλο, το οποίο εξαντλήθηκε σε μόλις λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του.

- To “NVRLND” είναι το κομμάτι που έγραψαν οι Raveonettes για να συνοδεύσει αποκλειστικά το video που έκανε γνωστό το ομώνυμο κόμικ, μια σύγχρονη εκδοχή του Πίτερ Παν που τον παρουσιάζει σαν ροκ τραγουδιστή, frontman της μπάντας "Lost Boys".

 

Οι The Raveonettes ανεβαίνουν στη σκηνή του Gagarin 205  για μια best of συναυλία το Σάββατο 6 Μαϊου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured