View More

Phoebe Bridgers, Garbage, Questlove και εκατοντάδες καλλιτέχνες αντιδρούν απέναντι στην πρόθεση ανατροπής του νομοσχεδίου που κατέστησε τις αμβλώσεις νόμιμες σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ

Η πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade του 1973 θέτει σε κίνδυνο τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος πραγματοποίησης αμβλώσεων για εκατομμύρια γυναίκες και θηλυκότητες

Ναταλία Πετρίτη
Ναταλία Πετρίτη

Η Phoebe Bridgers, οι Garbage, ο Questlove, η Cher και εκατοντάδες ακόμη καλλιτέχνες εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην πρόθεση ανατροπής του νομοσχεδίου που κατέστησε τις αμβλώσεις σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ.

Στις 2 Μαΐου, το Politico διέρρευσε ένα “draft opinion” έγγραφο στο οποίο ο δικαστής και μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Samuel Alito, εξέφραζε την άποψη ότι η απόφαση Roe v. Wade του 1973, σύμφωνα με την οποία  οι αμβλώσεις έγιναν νόμιμες και κατοχυρώθηκαν συνταγματικά σε πολιτειακό επίπεδο, είναι «κατάφωρα λανθασμένη εξαρχής», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να ακολουθηθεί το Σύνταγμα και να επιστρέψει το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους από τον λαό αντιπροσώπους».

Αυτού του είδους τα έγγραφα δεν είναι ακριβώς επίσημα και υπόκεινται τις περισσότερες φορές σε αρκετές διαφοροποιήσεις και εσωτερικές ψηφοφορίες προτού δημοσιευθούν, είναι όμως γεγονός πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το λάβει υπόψιν του ως έχει, ψηφίζοντάς το, οι αμβλώσεις δεν θα προστατεύονται πια ως συνταγματικό δικαίωμα στις ΗΠΑ. Υπό αυτήν την έννοια, κάθε πολιτεία θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αν θα είναι νόμιμες ή παράνομες οι διενέργειες αμβλώσεων εντός αυτής.

Όπως ήταν αναμενόμενο μπροστά στο άκρως δυστοπικό ενδεχόμενο της ψήφισης αυτού του draft opinion, έντονες αντιδράσεις ξέσπασαν στις ΗΠΑ, με εκπροσώπους μεταξύ άλλων και του καλλιτεχνικού χώρου και γενικά της βιομηχανίας του θεάματος, να εκφράζουν τον θυμό τους στα κοινωνικά μέσα.

Οι Regrettes μίλησαν μέσα από το Twitter μοιράζοντας ένα link για τα funds σχετικά με τις αμβλώσεις σε κάθε πολιτεία, γράφοντας ταυτόχρονα πόσο αποκαρδιωτικό είναι το γεγονός ότι πρέπει να προστατέψουν τα σώματά τους, μπροστά σε μια ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σχετικά με αυτά κυρίως από άνδρες.

Η Phoebe Bridgers μοιράστηκε επίσης την προσωπική της εμπειρία μιας άμβλωσης που έλαβε χώρα τον περσινό Οκτώβριο και εν μέσω περιοδείας, μιλώντας στους θαυμαστές της μέσα από ανάρτηση στα Instagram stories της και στο Twitter.

Άλλες σχετικές αναρτήσεις ήρθαν από τον Questlove, ο οποίος συνέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο με την εποχή του Handmaids Tale, ενώ οι Garbage σε μια εξίσου δυνατή ανάρτησή τους έγραψαν: «Δεν μπορείς να απαγορεύσεις τις αμβλώσεις, αλλά μόνο τις ασφαλείς αμβλώσεις».

Δείτε εδώ περισσότερες σχετικές αναρτήσεις από ανθρώπους του θεάματος που τοποθετήθηκαν γύρω από το ζήτημα:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το video του “Hiraeth” γυρίστηκε μετά τη σχεδόν θανατηφόρα εμπειρία του Lanegan με τον COVID-19

Το συγκρότημα μίλησε για τον επερχόμενο δίσκο του, τον οποίο ο Billy Corgan χαρακτήρισε ως sequel στο Mellon Collie(…)

FEATURED TODAY

 H Ναταλία Πετρίτη και ο Βασίλης Σπανός είδαν το The Northman, την πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη τρίτη ταινία του Robert Eggers και αυτές είναι οι ετυμηγορίες τους. 

Ο Επίτροπος φυσάει κεράκια και γιορτάζει την άφιξη του εκατοστού Παρατηρητηρίου με μια εκτεταμένη αναδρομή στα πεπραγμένα του.

Ένα editorial του Μάκη Μηλάτου για την επιστροφή του ευρύτερου ροκ κιθαριστικού ήχου στην κορυφή της δισκογραφικής κούρσας κόντρα στη lifestyle δημοσιογραφία. 

Top
0
Shares