Η πρωτοπορία του Κωνσταντίνου Νησίδη στο επίπεδο των video clips

Παραγωγή video-clip με ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό

Στυλιανός Τζιρίτας
Στυλιανός Τζιρίτας

avopolis_25376_JPG

Κάπου στο facebook συναντηθήκαμε και μια μέρα διαβάζω το παρακάτω post το οποίο και μου κίνησε την περιέργεια και έτσι ήρθα σε επαφή μαζί του

"Αγαπητοί φίλοι, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω μια από τις πρώτες (αν όχι τη μοναδική) παραγωγή μουσικού βίντεο-κλιπ, στα ελληνικά πράγματα, με ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό. Πιο συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωσή τους χρησιμοποιήθηκαν το vvvv και η DirectX 11 / HLSL τόσο για την αρχική σύνθεση της εικόνας όσο και για την προσθήκη οπτικών εφέ, καθώς και το Blender για το editing και το τελικό export της ταινίας."

  

Τα e-mail πήραν φωτιά (όχι πια από το facebook) και τελικώς τον παρακάλεσα να μου γράψει περί του άνωθεν εγχειρήματος μερικά πράγματα, τα οποία και παραθέτω αυτούσια :

"Όταν έχεις καλούς φίλους τότε η εμπιστοσύνη τους είναι και η στήριξη που χρειάζεσαι για να προτείνεις κάτι διαφορετικό, χωρίς να αμφιβάλλεις και χωρίς να χάνεις το πάθος και την όρεξή σου μπορείς (έπειτα από μερικές προτάσεις) να καταλήξεις σε μια φόρμα που θα εξυπηρετεί το περιεχόμενο και τον σκοπό της. Αυτό κέρδισα πρακτικά από τη συνεργασία μου με τους “Lower Cut”, μια επιταγή.

Στο πλαίσιο των επιδιώξεων μιας σύγχρονης παραγωγής “video-clip”, πέρα του χαμηλού κόστους, της πρωτοτυπίας και της αρτιότητας είχε προστεθεί και ο στόχος της επίτευξης μιας πρωτιάς, εκείνης της ελληνικής παραγωγής που θα είναι εξ' ολοκλήρου βασισμένη σε δωρεάν και ανοιχτό λογισμικό, κάτι που για πολλούς επαγγελματίες του χώρου φαντάζει αδύνατο, μιας και συχνά ακούγεται πως λογισμικά (ανοιχτά και δωρεάν) δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα αντίστοιχα “εμπορικά” τους στον στίβο της αγοράς.

Ο συνδυασμός με τον φτηνό εξοπλισμό (ένα οικιακό “PC” και το “Kinect” στο ρόλο του μέσου καταγραφής - με τις μαγικές υπέρυθρες ακτίνες του (sic)) ήταν το σύνολο τον εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή έως το πέρας της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, για τους γνώστες ή για όσους θέλουν να πάρουν μια καλύτερη ιδέα, χρησιμοποιήθηκαν το “vvvv (a multipurpose toolkit)” και το “Blender” για την επεξεργασία και τον συγχρονισμό του βίντεο αντίστοιχα, ενώ η μαγνητοσκόπηση (αν είναι δόκιμος ο όρος στην εποχή των οπτικών μέσω) χρησιμοποιήθηκε το “OBS (Open Broadcaster Software)”. Γνωστά -και τα δυο πρώτα - για τις πολλές δυνατότητες που προσφέρουν ακόμα και σε έναν μέσο χρήστη τους, αλλά και για την κοινότητά τους που είναι πρόθυμη να απαντήσει σχεδόν σε κάθε απορία αντικατέστησαν πλήρως τα προγράμματα εκείνα που έχουν υψηλό για έναν ιδιώτη κόστος και εξίσου πολύ υψηλές απαιτήσεις αναφορικά με την υπολογιστική ισχύ και τα κάθε λογής περιφερειακά μηχανήματα (επεξεργαστές, μνήμες, δίσκοι, ακόμα και κάμερες). Το καθ' ένα από αυτά τα (δύο στην ουσία) αλλά τρία τελικά προγράμματα, με διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά και σε συνδυασμό με τις γνωστές από τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών – βιβλιοθήκες “DirectX / OpenGL” - συμπλήρωσαν την ψηφιακή – εικονική εργαλειοθήκη που χρησιμοποιήθηκε για την ολοκλήρωση του “video-clip” των “Lower Cut”.

Ευχαριστώ από καρδιάς, όλους εκείνους που το υποδέχτηκαν με θέρμη αναγνωρίζοντας και τελικά  επιβραβεύοντας την προσπάθεια μας,

Κωνσταντίνος Νησίδης

*Πιο Αναλυτικά χρησιμοποιήθηκαν :  (σημείωση : δεν είναι απαραίτητο να παρατεθεί η λίστα, την συμπεριλαμβάνω προληπτικά για την περίπτωση που κάποιος θελήσει περισσότερες λεπτομέρειες)

vvvv (A multipurpose toolkit) - http://vvvv.org/ (free)

Blender (3D Package – Video Editor) - http://www.blender.org/ (free - open-source)

OBS (Open Broadcaster Software)  - https://obsproject.com/ (free – open-source)

Opengl (Graphics Library)  (free - open source)

DirectX (Graphics Library)   (free)

OpenNI – (Open Kinect Drivers / Library) (free - open source)

C# (C sharp – programming language) (free)

Python (Programming Language – Scripting) (free)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Special mix και αφιερώματα, online party, συνεντεύξεις, 50 βιβλία Μεθυσμένο Ημερολόγιο για εσάς και ταινίες με πολλή

Η προγραμματισμένη για φέτος εμφάνιση των Pet Shop Boys μεταφέρεται για του χρόνου. 'Ετσι, θα εμφανιστούν στην Πλατεία

To "Memories of the Age of Anxiety" γράφτηκε για app διαλογισμού, γι' αυτό, πατήστε play και χαλαρώστε.

FEATURED TODAY

Η Ζώης Χαλκιόπουλος ξεσκονίζει τα συνθεσάιζερ "made in Greece", μαζί με μια Spotify λίστα που συνεχώς θα μεγαλώνει.

Η μπάντα κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το Maze και ο Γιώργος Καρανικόλας μιλάει στον Θανάση Μήνα για τη δημιουργία του άλμπουμ.

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Αυτή την εβδομάδα γιορτάζει 1 χρόνο και 50 Παρατηρητήρια επιτυχίες, με μια εποικοδομητική συζήτηση με την Ελένη Τζαννάτου αλλά και δίνοντας το μικρόφωνο στα μέλη του ΚΨΜ.

Top