Δελτίο Τύπου

azer2014-06-18_193001

Το ελληνικό κοινό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τη συναυλία Αζερικής μουσικής, και δικαιώθηκε από την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν, μία από τις κορυφαίες ομάδες μουσικής του Αζερμπαϊτζάν, με πολλές σημαντικές διακρίσεις, που έντυσε την κλασσική μουσική με παραδοσιακό, τζαζ και σύγχρονο ηχόχρωμα της Ανατολής και πρόσφερε μια κατανυκτική εμπειρία στους θεατές που γέμισαν από νωρίς την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το συρτάκι, από το παραδοσιακό αζερικό όργανο ταρ, που έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε ρυθμικό χειροκρότημα υπό την μπαγκέτα του διακεκριμένου διεθνώς, διευθυντή ορχήστρας, Teimur Geokchayev.

Κατά την έξοδό τους από την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, οι θεατές έλαβαν για δώρο μοναδικά αντίτυπα -υψηλών προδιαγραφών- εκδόσεων με υλικό για την πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία διέθεσε το Ίδρυμα HEYDAR ALIYEV.

Αν και η Πρεσβεία έχει ήδη διοργανώσει με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αρκετές συναυλίες, είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για την πρώτη συναυλία που πραγματοποιεί από κοινού με το Ίδρυμα Heydar Aliyev, και αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπήκε στην πολιτιστική ατζέντα ενός σημαντικού Ιδρύματος που διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στην προώθηση του Αζερικού πολιτισμού και τέχνης σε όλον τον κόσμο.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε αποσπασματικό, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς σε όλους τους τομείς, και τα πολιτιστικά έργα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της συνεργασίας των δύο χωρών.

Γι΄ αυτό η Πρεσβεία, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ιδρύματος, δημιούργησε τον πολιτιστικό διαδικτυακό κόμβο Azerbaijani Cultural Hub (www.azerbaijani-culture.gr) με στόχο την προώθηση της αμοιβαίας γνώσης και κατανόησης, καθώς και την ανάδειξη περισσότερων ευκαιριών και πρωτοβουλιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο παρουσία και της προέδρου του Ιδρύματος και Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva.

Για τις επερχόμενες εκδηλώσεις και σχετικές πληροφορίες // www.azerbaijani-culture.gr

 Συμπληρωματικές πληροφορίες

 Το Ίδρυμα Heydar Aliyev (www.heydar-aliyev-foundation.org) ιδρύθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Heydar Aliyev, ιδρυτή του ανεξάρτητου κράτους, με σκοπό να γίνει γνωστή η ηθική του φιλοσοφία, η οποία εστιάζεται στη σημασία της Αζέρικης νοοτροπίας καλλιεργώντας έτσι το εθνικό φρόνημα των νέων της χώρας. Το Ίδρυμα Heydar Aliyev ξεκίνησε τη δράση του το 2004, και διαμορφώνει ενεργά τη νέα κοινωνία της χώρας συνεισφέροντας στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη, υλοποιώντας διάφορα έργα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η δημόσια υγεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι επιστήμες, η τεχνολογία και το περιβάλλον.

Πρόεδρος του ιδρύματος Heydar Aliyev είναι η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κα. Μεχριμπάν Αλίγιεβα (Mehriban Aliyeva).

Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα (www.azembassy.gr/) έχει ανακοινώσει μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των οποίων έχει δημιουργήσει το διαδικτυακό πολιτιστικό κόμβο www.azerbaijani-culture.gr με σκοπό να προβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομία του Αζερμπαϊτζάν, να προωθήσει την αμοιβαία γνώση και κατανόηση, να επισημάνει τις ευκαιρίες ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών στους τομείς του χορού και της μουσικής και να ενθαρρύνει νέες συναντήσεις και νέες πρωτοβουλίες

σκοπεύοντας στην επέκταση των πολιτιστικών συνεργασιών των δύο χωρών.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει η προώθηση της πολιτιστικής διαφορετικότητας βασισμένη στις κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες των δύο χωρών.

Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα είναι ο κ. Rahman Mustafayev. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured