Οι hip hop συναυλίες στην Ελλάδα δεν είναι και το πιο συχνό φαινόμενο. Μάλιστα τις περισσότερες φορές αποσκοπούν και σε ένα πιο crossover κοινό και όχι αποκλειστικά στους hip hop fans, όπως έγινε πέρσι με τους Public Enemy ή παλιότερα με τον Guru. Όταν όμως έχουμε στη σκηνή τον κυριότερο εκπρόσωπο της θρυλικής παρέας των Wu-Tang Clan η υπόθεση αφορά άμεσα την hip hop κοινότητα, η οποία έδειξε αξιοζήλευτο πάθος αλλά και επαρκές μέγεθός για πολύ περισσότερες συναυλίες.

Το Gagarin έμοιαζε βγαλμένο από την ταινία 8 Mile, με παρέες να ραπάρουν σε κύκλους και να φωνάζουν Wu-Tang πολύ πριν βγει ο RZA και η παρέα του, σε ένα κλίμα που εξ αρχής φαινόταν θερμό και προοιώνιζε την έκρηξη που θα ακολουθούσε. Μια έκρηξη που κράτησε 1 ώρα και 15 λεπτά και όμοιά της δεν έχει ζήσει το club στη σύντομη συναυλιακή ιστορία του (παρεμπιπτόντως το γνώριμο 'rock' κοινό έλαμψε δια της απουσίας του).

Ας περάσουμε όμως στα τεκταινόμενα της βραδιάς, η οποία τουλάχιστον για εμένα άρχισε περίπου στις 10:30 μια και ως κατ' επιλογήν μη γνώστης της ελληνικής hip hop σκηνής δεν συγκινήθηκα από τα ονόματα του Opening Act (Εισβολέας, Τακι Τsan, dj the boy). Η παρουσία όμως των τριών επί σκηνής ήταν πολύ καλή και με έσπρωξε από το (ακριβότερο από ότι συνήθως) bar στον κυρίως χώρο.

Το break μέχρι να εμφανιστεί στη σκηνή η παρέα του RZA ήταν αρκετά μεγάλο, πάνω από μισή ώρα, αλλά κάτι η καλή διάθεση του κόσμου κάτι και οι συγνώμες που ακούστηκαν και δεν είχαμε αντιδράσεις. Το ξεκίνημα εντυπωσιακό και δυναμικό, με το αρχικό σχήμα στη σκηνή να περιλαμβάνει τον dj Seuside στα decks και στα μικρόφωνα τον Άραβα Salah Edin και τον Ολλανδό Clivaringz. Ο Ολλανδός ανάλαβε τα ινία και αφού μας εξιστόρησε πως κατάφερε να γίνει το πρώτο Ευρωπαϊκό μέλος των Wu Tang Killa Bees πέρασε στα καθέκαστα παρουσιάζοντας δικά του κομμάτια αλλά και του RZA. Επόμενος επί σκηνής ήταν ο Beretta 9 για να ακολουθήσει μετά από λίγο και να κλείσει το καρέ τον mcs ο ίδιος ο RZA με ένα μπουκάλι κρασί στο χέρι και εν μέσω πανζουρλισμού στον κόσμο.

Τα beats ήταν ακατάπαυστα και συμπεριλάμβαναν οτιδήποτε συσχετίζεται με το όνομα του RZA, όπως κλασικά tracks των Wu, τοu Bobby Digital alter ego του, των Groovediggaz και κυκλοφορίες από άλλα μέλη των Wu όπως ο Ghostface Killah. Ακούστηκαν και μερικά tracks από το τελευταίο του cd Birth of a Prince, όπως το We Pop και βεβαίως το Drink Smoke and Fuck στο οποίο έκανε και την ανάλογη εισαγωγή προσφέροντας αρκετό αλκοόλ σε όσους ήταν στις πρώτες γραμμές αλλά και παροτρύνοντας τους υπόλοιπους να 'στρίψουν' ότι είχαν φέρει μαζί τους.

Το πολιτικό μήνυμα ήταν δυναμικά αντι-αμερικανικο (έχει ενδιαφέρον να ακούς Αμερικάνους να λένε fuck america) και φιλειρηνικό με την αναμενόμενη ανταπόκριση από το κοινό. Πέραν των πολιτικών είχαμε και κινηματογραφικές αναφορές, με το Bang Bang της Nancy Sinatra από το Kill Bill να ρεμιξάρεται επί σκηνής και την Τροία να εντυπωσιάζει τον RZA για την μαχητικότητα των Ελλήνων για τις όμορφες γυναίκες τους (they burned their city cause they steal the pussy). Στην παρότρυνση του βέβαια να ανεβούν όμορφες κοπέλες επί σκηνής, μετά δυσκολίας ανέβηκαν 3 πιτσιρίκες μια και το hip hop στην Ελλάδα δείχνει αρκετά αντροκρατούμενος χώρος και οι γυναίκες βρίσκονται αλλού (στο Bootycall κατά τα λεγόμενα του Ηλία Πυκνάδα).

Αυτά εν ολίγοις εξελίχθησαν επί σκηνής, γιατί αυτό που έγινε στο κοινό δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Χέρια σηκωμένα επί μιάμιση ώρα, συνεχής κίνηση και χορός, μέχρι και t-shirts να εκτοξεύονται σε ένα Gagarin που πάλλονταν ασταμάτητα. Ο RZA δήλωσε ότι δεν περίμενε τέτοια υποδοχή και τη μουσική του τη γράφει για εμάς (κλισέ θα μου πείτε αλλά με τόσο ενθουσιασμό έμοιαζε αληθινό). Ο RZA απέφυγε τις κακοτοπιές στις επιλογές του (κάτι που δεν καταφέρνει πάντα στη δισκογραφία του) και έδωσε μαζί με την παρέα του ένα show που όσοι το παρακολούθησαν θα θυμούνται για χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι δε θα χρειαστεί τόσος πολύς καιρό για να επαναληφθεί κάτι ανάλογο...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured