Εύη Χουρσανίδη

Αυτό είναι το οδοιπορικό των Royal Arch από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, μέσα από τη ματιά του Avopolis και τα λόγια της ίδιας της μπάντας.

 

Είσαι 20, η μουσική είναι το καταφύγιό σου, κάνεις όνειρα, μα το ημερολόγιο γράφει 2020 κι έξω η ατμόσφαιρα μυρίζει αντισηπτικό και ζόφο. Είστε τέσσερις, βρίσκετε τον πέμπτο, στήνετε συγκρότημα, αρχίζετε να γράφετε κομμάτια, μεταξύ των οποίων ένα αδιανόητα πιασάρικο shoegaze lovesong με γαλλικό τίτλο ("La Nuit"). Έρχεται Δεκέμβρης του 2021, το μοιράζεστε στα social, μπαμ: το όνομά σας γίνεται γνωστό σε όλα τα εναλλακτικά πηγαδάκια της Αθήνας και -όντως εν μία νυκτί- κάτι αρχίζει να κινείται.

«Ήταν από τα πρώτα κομμάτια που γράψαμε σαν μπάντα, πιστεύαμε κι εμείς από την αρχή στη δυναμική του, αλλά ήταν αναπάντεχη η τόσο θερμή ανταπόκρισή του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορούμε να πούμε πως το La Nuit έκανε αρκετούς ανθρώπους να πιστέψουν στο μουσικό όραμα μας.»

Μάρτιο του 2022 βγάζετε δεύτερο single ("Road To The Light"), η Αθήνα έχει αρχίσει πλέον να βγαίνει από τον λήθαργο της πανδημίας, έχουν ήδη ανακοινωθεί συναυλίες και φεστιβάλ, κάποιοι έχουν ήδη μυριστεί το potential της μπάντας, κανονίζετε το πρώτο σας live στη Death Disco. Το όνειρο έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.

«Πρώτο live, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Την ένιωθες εκείνο το βράδυ του Μάρτη την ανυπομονησία του κόσμου που περίμενε να μας δει επιτέλους από κοντά. Η μόνη επαφή που είχε μέχρι τότε μαζί μας, λόγω της πανδημίας, ήταν το ραδιόφωνο και τα online μέσα μαζικής ενημέρωσης.»

Ένα μήνα αργότερα, έρχεται το δεύτερο live σας ως opening act του Βρετανού Jake Bugg, στο πλαίσιο του "Jameson Connects", ένα μουσικό event που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ότι θα ανοίξετε τη συναυλία αποτελεί προσωπική επιλογή του Bugg. Την ίδια περίοδο σας γίνεται πρόταση να ανοίξετε τους Ιρλανδούς Fontaines D.C. στο Release Festival. Δεν πιστεύετε την τύχη σας.

«Μεγάλη μας τιμή που παρά την σύντομη χρονική διάρκεια της μπάντας καταφέραμε να μοιραστούμε την σκηνή με μουσικούς τέτοιου βεληνεκούς. Χρωστάμε τεράστια ευγνωμοσύνη και ατις δυο διοργανώσεις για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν σε αυτά τα πρώτα μας βήματα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε τέτοιες εμπειρίες στην ηλικία μας.»

Στα καμαρίνια του "Jameson Connects" γνωρίζεστε με τον Jake Bugg και την μπάντα του και δένεστε ακαριαία. Τα λέτε για ώρες, η εμπειρία της συναυλίας ανεβάζει την αδρεναλίνη, μετά το live, φεύγετε μαζί οι δύο μπάντες, πάτε για ποτά στου Ψυρρή, εκεί βρίσκεστε τους φίλους σας, οι παρέες μπλέκουν, όλα μοιάζουν σωστά. Περνάτε και την επόμενη μέρα με τον Bugg και τον μπασίστα του που παραμένουν στην Αθήνα για διακοπές, αράζετε σε μια pub στο θησείο για ώρες, περπατάτε όλο το κέντρο, τους δείχνετε την πόλη, δένεστε πολύ, όταν χωρίζουν οι δρόμοι σας, υπόσχεστε να κρατήσετε επαφή.

«Μπορεί να νομίζει κανείς πως οι μουσικοί είναι σνομπ ή ιδιότροποι ή πως στα παρασκήνια συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Το πώς επιλέγει να συμπεριφερθεί ένας μουσικός backstage διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην τελική και τα παρασκήνια είναι μια προέκταση της προσωπικής ζωής. Από τη δική μας εμπειρία, εμείς έχουμε να μιλήσουμε μόνο για πρόσωπα ευγενέστατα και πολύ φιλικά απέναντι μας. Δεν είδαμε καμία ιδιαίτερη απαίτηση από τους μουσικούς, μας έκαναν να αισθανθούμε πολύ οικεία και πραγματικά δεθήκαμε μεταξύ μας.»

royal-jake-bugg

Καλοκαίρι 2022, το Release Festival έχει δώσει ξανά ζωή στην Πλατεία Νερού, φτάνει η Τετάρτη 15 Ιουνίου: Nick Cave, Mogwai, Fontaines D.C., Royal Arch. Το ιρλανδικό συγκρότημα των Fontaines D.C. έχει βγάλει έναν από τους δίσκους της χρονιάς, το ίδιο καλοκαίρι, μεταξύ άλλων εμφανίζεται στο Primavera Sound της Βαρκελώνης και στο Glastonbury Festival της Αγγλίας. Ο frontman τους Grian Chatten έχει αγγίξει status ροκ ημίθεου, κάθε τους εμφάνιση αποθεώνεται, τα κορίτσια υστεριάζουν, στην Αθήνα τους γνωρίζει λίγος κόσμος, αποδεικνύονται άψογοι επαγγελματίες μα μοιάζουν απρόσιτοι: βγαίνουν, τα λένε, αποχωρούν. 

 «Αν σκεφτείς ότι Fontaines D.C. είναι 5 άνθρωποι οι οποίοι γνωρίστηκαν και ξεκίνησαν να παίζουν μουσική μέσω της κοινής αγάπης τους για την ποίηση, έτσι κι εκείνοι, όπως ένας ποιητής μιλάει μέσα από το έργο του, δεν επιλέγουν τον διάλογο με το κοινό, γιατί προτιμούν να μιλήσουν μέσω της μουσικής τους και των εμφανίσεων τους που κατακλύζονται από ενέργεια. Όσοι τους έχουμε δει live, έχουμε διαπιστώσει πόσο χαρισματικός frontman είναι ο Grian και πόσο όμορφα μέσω της παραστατικότητας του σε ταξιδεύει στην μουσική και τους στίχους της μπάντας.»

Για την εμφάνισή σας ρίχνετε τρελή προετοιμασία, θέλετε να αποδώσετε στο μάξιμουμ, η εμπειρία είναι «μεγάλο σχολείο», τα χάνετε στη συνειδητοποίηση του πόσο τρέξιμο χρειάζεται, από πλευράς παραγωγής, να διοργανωθεί ένα τόσο μεγάλο event.  Το ότι είστε μέρος όλου αυτού σας φαίνεται σαν ψέμα. Όταν κατεβαίνετε από τη σκηνή, έρχεται η σειρά των Fontaines D.C.   

«Δεν μοιραζόμασταν τα ίδια καμαρίνια με τους Fontaines D.C. αλλά συναντηθήκαμε πολλές φορές σε κοινούς χώρους του φεστιβάλ  και μιλήσαμε αρκετά. Τόσο η μπάντα όσο και η ομάδα τους ήταν ιδιαίτερα φιλικοί αλλά και φουλ ενθουσιασμένοι για την εμφάνιση τους στο Release. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το με πόση αγωνία περίμεναν να ανέβουν στο stage και -δεν υπερβάλλω- έκαναν οριακά αθλητικές ασκήσεις προθέρμανσης, ώστε να προετοιμαστούν σωματικά για την εμφάνιση τους. Παρά την κούραση του ασταμάτητου tour τους και των αμέτρητων live εμφανίσεων τους αυτή τη χρονιά, τους έβλεπες ότι πραγματικά το διασκέδαζαν και ότι η μουσική είναι αυτό που τους γεμίζει σαν ανθρώπους. Στα highlights εκείνης της ημέρας ήταν και το ότι τους δώσαμε δώρο το πρώτο μας 7ιντσο βινύλιο. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να έχει μια από τις αγαπημένες μας μπάντες την πρώτη μας δουλειά στα χέρια της -αξέχαστη στιγμή το να βλέπουμε τον Grian να διαβάζει τους στίχους των κομματιών.»

royal-fontaines

Η βραδιά τελειώνει. Τώρα είστε πια βέβαιοι. Ναι, κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Δεν επαναπαύεστε. Ξέρετε πως αυτό που ακολουθεί είναι σκληρή δουλειά στο studio, πολύωρες πρόβες. Αναρωτιέστε πού θα βρίσκεστε του χρόνου τέτοια μέρα.

«Μας ρωτάς αν θέλουμε να ζήσουμε σαν rockstars,  δεν ξέρω, τι θα πει "ροκσταριλίκι", οι εποχές έχουν αλλάξει. Ζούμε στην εποχή των social media, βλέπουμε καθημερινά άπειρους μουσικούς να κοινοποιούν την καθημερινότητα τους, κάτι το οποίο προηγουμένως δεν είχαν την δυνατότητα  να κάνουν. Παλιά υπήρχε περισσότερο μυστήριο, χτίζονταν "μύθοι". Προφανώς όταν ακούς την λέξη rockstar, σου έρχονται στο μυαλό οι μουσικοί με τους οποίους μεγάλωσες. Εμείς, στο σήμερα, θέλουμε να κάνουμε την μουσική μας, να δίνουμε συναυλίες και να συνεχίσουμε να κυνηγάμε το όνειρο μας. Μακάρι να καταφέρουμε, μέσω της μουσικής μας, να αγγίξουμε τις καρδιές όσο περισσότερων ανθρώπων μπορούμε και να μπορέσουμε ίσως κάποτε να ανέβουμε στα stages  που ονειρευόμασταν από μικροί.»

 poster-photo

Οι Royal Arch είναι οι: Ηλίας Μασρί (φωνή), Νίκος Κόκκινος (κιθάρα), Ορέστης Λουκάς (μπάσο), Ηλίας Κόκκινος (ντραμς) και Βασίλης Δούσης (κιθάρα). Οι Royal Arch εμφανίζονται live στο six d.o.g.s. την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, με opening act τους Hiraeth. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured