Αγγελική Λάλου

Με αφορμή το «MEDITERRANEAN FUTURES: On the Move - Η Στέγη και τo Movement Radio στην Κυψέλη, Σάββατο 12/11» μας μίλησε ο Μάκης Κεντεποζίδης (a.k.a. Makis Quetempo), που είναι ένας από τους βασικούς επιμελητές του.

Πώς αποφάσισε το movement radio να ξαναβρεθεί στην Κυψέλη;

Αρχικά, αρκετοί από τους παραγωγούς του Movement radio μένουμε στην περιοχή αυτή. , Η αγορά της Κυψέλης είναι ένας δημόσιος χώρος που αγαπάμε. Είχαμε ξανακάνει εκεί εκδήλωση τον Μάιο, ήταν η πρώτη μας εκδήλωση μετά την εποχή του κορωνοϊού, και σαν ραδιόφωνο θέλουμε να επεκταθούμε σε δημόσια events. Η Κυψέλη είναι αυτή τη στιγμή μια πάρα πολύ ζωντανή περιοχή της Αθήνας, μαζεύει αρκετό κόσμο, είναι πολυπολυτισμικό σημείο και είναι μέσα στα ενδιαφέροντα του ραδιοφώνου. Μια κι αυτό το ραδιόφωνο ουσιαστικά εξερευνά τις σχέσεις και την επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών. Συγκεκριμένα, ο χώρος της Αγοράς, είναι ένας πάρα πολύ ενδιαφέρων χώρος και μπορεί να μαζέψει νεολαία, μεγάλους, παιδάκια που παίζουνε, κι αυτό είναι κάτι που ως μέσο βρίσκεται στο υψηλότερο βαθμό του ενδιαφέροντός μας.

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε σε αυτό το MEDITERRANEAN FUTURES: On the Move;

Αυτό το event το κάνουμε μαζί με το Syrian & Greek Youth Forum, που είναι μια οργάνωση που δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στην Αθήνα, προσεγγίζει την έννοια του πολίτη, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και από τις δράσεις της. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι έχουν κάνει field recordings με ηχογραφήσεις από όλα τα πεδία , από τις συγκεντρώσεις και τα δημόσια events που έχουν κάνει. Είναι μια ομάδα που έχει ασχοληθεί με την έννοια του πολίτη σε όλο τον κόσμο και τα σημαίνει να είναι κανείς πρόσφυγας. Είναι όλοι τους μουσικοί και θα παίξουν συριακή μουσική, έχουν ένα act που είναι από hip hop με τον Thomas μέχρι που θα χορέψουν ντάπκε, που είναι ένας παραδοσιακός χορός που ενώνει όλο τον αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή και βάζουν και τον κόσμο να πάρει μέρος σε ένα γαϊτανάκι χορού, σαν να μην υπάρχουν θεατές, καθώς όλοι καλούνται να μπουν στον χορό.

mediterranean-futures-on-the-move

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς ένα ραδιόφωνο να αλληλοεπιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο ζωντανά με το κοινό του;

Το Movement radio είναι ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο, είναι κάτι διαφορετικό, μπορούμε να σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή η μουσική παρότι βρίσκεται στο καλώδιο, στο διαδίκτυο, κι ενώ θεωρούσαμε ότι έχουν πέσει διάφοροι φραγμοί ως προς την ακρόαση και το πώς αυτό γίνεται, ξαφνικά βρισκόμαστε σε προεπιλεγμένες λίστες στα διάφορα stream services, σε λίστες που θεωρητικά μιλάνε για ένα mood, άλλες φορές κατηγοριοποιούνε τις εταιρείες, προϊόντα. Τα ιντερνετικά ραδιόφωνα και το movement radio έρχονται για να βάλουν τον όρο hand picked, να βάλουν δηλαδή τον όρο του ανθρώπου ο οποίος φτιάχνει μια ωριαία ή παραπάνω από μία ώρα αφήγησης μέσα από τα κομμάτια. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η στιγμή, όχι μόνο για τη μουσική αλλά και γενικά για τη βιομηχανία της μουσικής. Γιατί επανέρχεται αυτό το χωρίς σύνορα ακρόαση. Το να βρισκόμαστε σε ένα δημόσιο χώρο ρίχνει κι άλλο ένα σύνορο – αυτό το ότι βρίσκεσαι στο διαδίκτυο – έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο που παίζει, με τους οποίους λόγω της πανδημίας είχαμε αποκοπεί κι ουσιαστικά αυτό που κυρίως επιδιώκουμε είναι να επεκτείνουμε συνεχώς τα όριά μας και στον φυσικό κόσμο με τα δημόσια events, καθώς είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Και μάλιστα χωρίς όριο – ηλικιακό, δεν είναι δηλαδή μια ειδική εκδήλωση, καθώς ενώ μπορεί να μας συστήνει σε νέες μουσικές και σε πράγματα που μπορεί να μην είναι mainstream ωστόσο σίγουρα πάντα όλοι περνάνε πολύ καλά.

Εδώ να πούμε ότι εκτός από τη συμμετοχή των Συρίων έρχεται από την Καμπάλα της Ουγκάντα ο Ecko Bazz, που είναι ένας από τους σημαντικότερους ράπερ της ανατολικής Αφρικής – έχει γυρίσει όλα τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα μεγάλο όνομα αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο το ραπάρισμά του, ενσωματώνει την παραδοσιακή μουσική singeli – και θα έχει μια συνεργασία με τον μουσικό Ιταλό παραγωγό STILL. Εκτός από τον Ecko Bazz, έχουμε και την POLYXENE, Ελληνίδα DJ που δεν μένει πλέον στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και παίζει σε πάρα πολύ σημαντικά club και φεστιβάλ της Ευρώπης – είναι μια μετρ, μια μαέστρος της electro – είναι πραγματικά χάρμα ακρόασης. Κι έτσι θα έχουμε ένα πολύ διαφορετικό line up – καθώς ως ραδιόφωνο μας ενδιαφέρει πολύ αυτό το μιξ διαφορετικών ειδών.

movement-radio_mediterranean-futures-on-the-move_poster

Ποιες άλλες πρωτοβουλίες ετοιμάζει το movement radio;

Υπάρχουν σχέδια αρκετά για την επόμενη χρονιά, που θα τα πούμε προσεχώς. Αυτό που αφορά τον σταθμό είναι ότι θα συνεχίσουμε τα αφιερώματα Mediterranean Futures, που είναι μια σειρά η οποία ξεκίνησε πέρσι, είναι διαδικτυακή κι εστιάζει σε διαφορετικά πράγματα γύρω από τη Μεσόγειο. Κι εδώ πρέπει να αναφέρουμε και να μεταφέρουμε την εικόνα μιας πολυπολιτισμικής Κυψέλης και το γεγονός ότι το κάνουμε εκεί, ότι το μεταφέρουμε στη Μεσόγειο και γενικά την έννοια της Μεσογείου, καθώς είναι ένας ιστορικός χώρος ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις σχέσεις των διαφορετικών πολιτισμών μεταξύ τους. Πόσα κομμάτια δανειζόμαστε, πόσους ήχους, πόσα ήθη κι έθιμα, μεταξύ αυτών των λαών. Δηλαδή μια γενική ιδέα της Μεσογείου την φέρνουμε σε μια αντίστοιχη περιοχή που ταιριάζει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Πού αλλού θα θέλατε να βρεθεί το Movement radio εκτός από την Κυψέλη;

Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσουν πάρα πολύ οι γειτονιές της Αθήνας. Ως ραδιόφωνο που προσπαθεί να ενώσει τις φωνές της Μεσογείου, νιώθουμε την Αθήνα να αλλάζει, είναι μια δύσκολη πόλη, και μας ενδιαφέρει να πιάσουμε τον παλμό της πόλης και να ενώσουμε τις γενιές, να βρούμε εκείνο το σταυροδρόμι πολιτισμικά, του παρελθόντος, του παρόντος και να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον.

syrian-greek_youth-forum_pinelopi_gerasimou_3

Τι θα αποτελούσε αυτό το διάστημα το soundtrack της Αθήνας;

Αυτό τώρα είναι σαν motto δικό μας, θεωρούμε ότι το movement radio είναι το soundtrack της Αθήνας, για τους ακροατές που έχουμε, καθώς είμαστε ένα διεθνής ραδιοφωνικός σταθμός, έχει πολύ μεγάλη ακρόαση μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες, από αρκετούς από τους παραγωγούς μας κι από ανθρώπους που συναντάμε σε φεστιβάλ στο εξωτερικό, το movement είναι το soundtrack της πόλης, είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός των συναισθημάτων, του Νότου, που κοιτάει προς σε ένα μέλλον το οποίο να είναι συμπεριληπτικό, συνεργατικό, και στηρίζεται πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της φιλίας.

Πώς είναι να είστε υπό τη φροντίδα της Στέγης;

Είμαστε το ραδιόφωνο της Στέγης, από την αρχή ήταν μια ιδέα που την αγκάλιασε και την τρέχει με πάρα πολύ μεράκι. Κι επειδή η Στέγη έχει έτσι κι αλλιώς πολλή μουσική στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών της, το movement ήταν μια ιδέα που κούμπωσε μέσα στον προγραμματισμό της.

https://www.instagram.com/p/CkvwCovqFLr/

Η Στέγη γενικά δίνει μεγάλη ελευθερία στις παραγωγές της, αισθάνεστε αυτή την ελευθερία στην πορεία σας;

Ναι, απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Κι αυτό μπορεί να το καταλάβει οποιοσδήποτε ακούσει τις εκπομπές. Οι παραγωγοί μας είναι από όλες τις ηπείρους. Είναι μία δράση που ξεκινάει από την Αθήνα της Μεσογείου και πηγαίνει στα πέρατα της γης, κι είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει μόνο ελεύθερα κι έτσι ελεύθερα θα συνεχίσει.

Τι σημάνει κίνηση – movement για σένα;

Τώρα θα πω μια ιστορία που την έχουμε πει κι άλλες φορές στον Τύπο αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να την λέμε, το movement ξεκίνησε από ένα φεστιβάλ τον Φεβρουάριο του 2020, που ήταν αφιερωμένο στην ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και κάλυψε τη μετακίνηση των ανθρώπων και των ιδεών τους τα τελευταία 100 χρόνια, περίπου από τη Μικρασιατική καταστροφή έως σήμερα. Δεν έμεινε όμως μόνο μέσα στη Μεσόγειο, είχε και άλλες φωνές, όπως από την Καραϊβική, οπότε αποκεί έμεινε το movement, της κίνησης. Η μουσική έχει μέσα της την έννοια της κίνησης – είναι και τα οποίο κινείται ελεύθερα ανάμεσα στους λαούς κι εμπεριέχει κομμάτια της ιστορίας τους. Μπορούμε να ανακαλύψουμε στοιχεία του περιβάλλοντος και της ιστορίας ακούγοντας ένα μουσικό κομμάτι από μια περιοχή του κόσμου.

 syrian_greek_youth_forum_c_pinelopi_gerasimou_2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022
Δημοτική Αγορά της Κυψέλης 
(Φωκίωνος Νέγρη 42)
15:00 – 17:30 Συζήτηση (Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση δελτίων εισόδου εδώ)
17:30 – 18:30 Olenxxa
18:30 – 19:15 SGYF w/ Ferket el Anwar
19:15 – 19:45 SGYF w/ Al Fawares
19:45 – 20:30 Thomas
20:30 – 21:30 POLYXENE
21:40 – 22:30 Ecko Bazz feat. STILL LIVE

Μετά τις 22:30
Au Revoir 
(Πατησίων 136)
w/ DJ Bwana
Easy Listening, Exotica, Muzak, Cumbia

Black & White (Φωκίωνος Νέγρη 25)
w/ Chico Naral, KEMAΛ
Reggaeton, Dancehall, Bomba, Hip Hop

It’s a ΒΙΛΑΤΖ (Πλ. Αγίου Γεωργίου 9)
w/ Chevy
Balearic Beats, Nu Disco, Jazz Funk
Έκθεση φωτογραφίας Movement Radio: Πηνελόπη Γερασίμου

 

Διαβάστε περισσότερα

https://www.onassis.org/el/whats-on/mediterranean-futures-on-the-move

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured