Αν κάποιος έλεγε ότι μια μέρα θα βλέπαμε τόσα «εναλλακτικά» προφίλ στα social media να ανεβάζουν ένα κομμάτι που τραγουδάει η Κατερίνα Στανίση, μάλλον θα υποπτευόμασταν πως κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε. Όμως, ήδη από χθες συμβαίνει ακριβώς αυτό και αυτό γιατί δίπλα στο όνομα της μεγάλης κυρίας του λαϊκού τραγουδιού φιγουράρει αυτό της ηλεκτρονικής «ιέρειας», Λένας Πλάτωνος.

Ο λόγος για το κομμάτι «Ανθρωποφάγοι», σε στίχους Μυρτώς Κοντοβά και μουσική Λένας Πλάτωνος, ένα ηλεκτρονικό ζεϊμπέκικο που ερμηνεύει η Κατερίνα Στανίση, η μουσική του οποίου «φωνάζει» με ευκολία «Λένα Πλάτωνος», αλλά, εν τούτοις, αν και μετρά λιγότερες από 24 ώρες «στον αέρα», κατατάσσεται απευθείας στις απροσδόκητες συνεργασίες του ελληνικού τραγουδιού.

Στην άλλη άκρη της γραμμής, πριν καλά καλά προλάβω να ρωτήσω την Κατερίνα Στανίση για την εν λόγω συνεργασία, λέει με έκδηλη χαρά πως «Ρε παιδί μου, είμαι τόσο ενθουσιασμένη, τώρα με το ίντερνετ που γίνονται όλα τόσο γρήγορα. Μέσα σε 24 ώρες έχει γίνει χαλασμός. Περίμενα ότι θα είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί η Λένα Πλάτωνος δεν είναι όποια κι όποια. Είναι πολύ μεγάλη καλλιτέχνιδα. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, έχει ήδη μεγάλη επιτυχία». 

Η συζήτηση γύρω από το τραγούδι, δικαιολογεί τον ενθουσιασμό της Κατερίνας Στανίση. Όσον αφορά τις έως τώρα αντιδράσεις, η λαϊκή ερμηνεύτρια βλέπει πως στους περισσότερους κάνει εντύπωση γιατί «δεν είναι συνηθισμένη αυτή η συνεργασία, ερχόμαστε από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Βέβαια, υπάρχει μέσα το μπουζούκι για να δώσει το λαϊκό στοιχείο μαζί με τη φωνή».

Κι αν όντως για κάποιους αυτή να είναι μια συνεργασία που μόνο μια μη αναμενόμενη χρονιά όσο το 2020 να μπορούσε να έρθει (χωρίς να το εννοούμε για κακό), πρόκειται για μια ιδέα που υπάρχει στο συρτάρι εδώ και δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, Πλάτωνος και Στανίση, ως τώρα δεν είχαν γνωριστεί καν δια ζώσης. «Η ιδέα γι’ αυτή τη συνεργασία κρατούσε χρόνια, αλλά όλο κάπου υπήρχε εμπόδιο στο να γίνει. Επιτέλους έγινε. Όταν ανταμώσαμε για το κομμάτι, δεν την είχα ξαναδεί ποτέ τόσα χρόνια, αν και ήθελε από τη δεκαετία του ‘80 να τραγουδήσω τραγούδια της. Χαίρομαι διπλά, γιατί πέρα από το τραγούδι μας, γνώρισα και έναν πολύ καλό άνθρωπο», λέει, περιγράφοντας την εμπειρία της η τραγουδίστρια. Και μοιάζει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, που ήταν γυναικεία υπόθεση: «Είμαστε τρεις γυναίκες που πιστεύω κάναμε πολύ καλή δουλειά. Ήταν η μουσική, η ερμηνεία, ο στίχος που είναι σημερινός». 

Πιάνομαι από το τελευταίο, όπως και πολλοί άλλωστε. Το «Ανθρωποφάγοι», με στίχους όπως «Μια μέρα η πείνα των ανθρώπων / θα σβήσει τρώγοντας ανθρώπους / Μια μέρα η γη θα υποχωρήσει / στους πάγους του άρχοντα του σκότους», που κυκλοφόρησε τη μέρα της έναρξης της δίκης για τον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά και λίγο πριν το κλείσιμο της δίκης της Χρυσής Αυγής, έκανε πολλούς να σπεύσουν να το συνδέσουν με τις σημαντικές αυτές εξελίξεις. Πάντως, όταν ρωτάω την Κατερίνα Στανίση σχετικά, μου λέει πως καλύτερα να ρωτήσω την ίδια την στιχουργό, με την ίδια να σχολιάζει μόνο πως «βρισκόμαστε σε μία ταραχή».

Όπως και να ‘χει για την ίδια το «Ανθρωποφάγοι» είναι κάτι παραπάνω από ένα τραγούδι, «είναι έργο. Δεν είναι ένα σουξέ ή μια επιτυχία. Δόξα τω Θεώ, για να μας αγαπάει ο κόσμος, σημαίνει ότι κάτι κάναμε κι εμείς». Κρατάμε πως γι’ αυτήν, «η χαρά είναι απερίγραπτη, Απερίγραπτη».

Στο τέλος, ζητάω να μάθω αν υπάρχουν άλλες απροσδόκητες συνεργασίες που θα ήθελε να δοκιμάσει. Μου λέει «πολλές», αλλά δεν της έρχεται κάτι τώρα. Μου είχε πει άλλωστε νωρίτερα πως το τηλεφώνημά μου την πέτυχε μόλις είχε ξυπνήσει.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured