Οι Συχνότητες Alpha απελευθερώνουν σεροτονίνη. Αυτό υπόσχεται λοιπόν το νέο σας δισκογραφικό πόνημα Alpha Frequency;

Ζούμε στο Σωτήριον Έτος 2020 και σχεδόν όλα γύρω μας, στο ανθρώπινο χωριό που λέγεται Γη, έχουν πεντακάθαρο στόχο την αφαίρεση της σεροτονίνης μας, με κάθε τρόπο. Ουσιαστικά ο τίτλος είναι –αν θες– ένα μήνυμα προτροπής για τον επανασυντονισμό μας στη φάση του awakening.

Βλέπω πως αφήσατε τις reggae/dub φόρμες (πλην κάποιων εξαιρέσεων, οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται) και έχετε περάσει σε πιο ροκ ήχους, μάλιστα με μια ιδιαίτερα πανκ διάθεση. Άλλαξαν τα ακούσματά σας; Ή η ανάγκη για διαφοροποίηση σας ώθησε σε αυτό το βήμα;

Πάντα, από την αρχή σχεδόν της δημιουργίας των Fundracar, πειραματιζόμασταν με τον ήχο μας και τις προσμίξεις διαφόρων ειδών μουσικής σε ένα τραγούδι, άλλες φορές κατά λάθος και άλλες επίτηδες, γνωρίζοντας το ρίσκο. Αυτή ήταν η ανάγκη μας για δημιουργία, το να παράγουμε δηλαδή κάτι καινούργιο, και όχι η ασφαλής επιλογή της αντιγραφής κάποιου στυλ ή μουσικού ρεύματος. Γι' αυτό και το Αlpha Frequency έχει μέσα όλες τις ροκ φόρμες που γουστάρουμε, με κάτι από Fundracar.

Για άλλη μια φορά κινείστε με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συμμετοχές στον δίσκο. Εδώ έχουμε τους Zoro & Buzz, τον Αργύρη των Nightstalker και τις κραυγές του Μπάμπη από Planet Οf Zeus στο “Σε 6 Μέρες”. Θες να μου πεις δυο λόγια για το πώς προέκυψαν, αλλά και για το τι σημαίνει για εσένα και εσάς το έργο αυτών των καλλιτεχνών;

Με όλους όσους ανέφερες μας συνδέουν σχέσεις φιλίας και αγάπης, πρώτα στον πραγματικό κόσμο και μετά σε αυτόν της μουσικής, του «ποιος είναι τι». Πρώτα γνωριστήκαμε, δηλαδή, και μετά συνεργαστήκαμε. Mε Zoro & Buzz έχουμε ξανασυνεργαστεί και γνωριζόμαστε χρόνια. Ήμασταν εκεί από τα πρώτα τους λάιβ και είδαμε όλη την τεράστια εξέλιξή, που, όπως δείχνει, δεν έχει ταβάνι. Ενίοτε ανταλλάζουμε ιδέες, βρισκόμαστε κι αράζουμε και κάπως έτσι είπαμε να κάνουμε κι ένα κομμάτι κόντρα στο στυλ τους και στα χωράφια τους: το χιπ χοπ. Έτσι έγινε το “Είμαστε Ακατάλληλοι”, με απώτερο σκοπό να προκαλούμε το αντίστοιχο μακελειό στα live. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε με όλες μας τις συμμετοχές, το να «τραβάμε» δηλαδή τον καλεσμένο σε κάτι καινούριο, έξω από τα νερά του.

To “Σε 6 Μέρες”, με τη συμμετοχή του Μπάμπη των Planet Οf Zeus, είναι ό,τι πιο πειραματικό έχουμε κάνει ποτέ. Όταν μιλήσαμε και τον ρώτησα αν γουστάρει, μου απάντησε «Μην το βγάλεις, αν δεν συμμετάσχω». Έτσι κι έγινε. Όσο για τον master Argy, μιλάμε μαζί για πράγματα που δεν φαίνονται με τα μάτια και τις απλές αισθήσεις· και το ενδιαφέρον μας αυτό αποτυπώθηκε στo “I Took Too Much”. Και εμείς κι αυτοί γουστάραμε κάθε λεπτό της διαδικασίας της ηχογράφησης. Τους ευχαριστούμε και τους σεβόμαστε ακόμη περισσότερο για το ρίσκο που πήραν, να κάνουν κάτι εκτός της φάσης τους. Πολλοί, ξέρεις ...φοβούνται!

{youtube}0zDgli-uAow{/youtube}

Έχει καταντήσει λίγο συνθήκη των καιρών να κάνουμε πολιτικές συζητήσεις, όμως δεν μπορούμε και να μην το κάνουμε, ειδικά στην περίπτωσή σας, αφού έχετε καταδείξει μια πολύ πολιτικοποιημένη στάση με συμμετοχές σε δράσεις και συναυλίες αλληλεγγύης σε μετανάστες και άλλες αναξιοπαθούσες κοινωνικές ομάδες. Πού στέκεστε σε σχέση με τα φαινόμενα των καιρών; Τι θα αλλάζατε, αν είχατε την δύναμη να το κάνετε; Ή μήπως τελικά ο λαός έχει τη δύναμη και τον έχουν κάνει να πιστέψει ότι δεν την έχει; Ενωμένοι μπορούμε ή πρώτα θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ενωθούμε και εν τέλει είναι το πιο δύσκολο;

Αυτή είναι λοιπόν η ουσία του Alpha Frequency. Ένα diss στην πραγματικότητα και σε όλη αυτήν την παράνοια και παθογένεια που ζούμε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Το μοντέλο του ακραίου καπιταλισμού είναι πλέον ο εχθρός της ίδιας της ζωής και γεννάει τέρατα. Η απληστία, σε συνδυασμό με τον υλισμό, έχει αποτέλεσμα την ξεφτίλα που δεχόμαστε να βλέπουμε. Πρέπει –όπως είπα και πριν– να επανασυντονιστούμε σε συχνότητα στην οποία δεν θα χωράει η στυγνή προσήλωση στο χρήμα και στη δύναμη.

Η αληθινή επανάσταση έρχεται από μέσα μας, όπως άλλωστε έχουν πει όσοι έφτασαν βαθιά. Σκεφτείτε μια πιθανή εισβολή εξωγήινων, τη μετάδοση κάποιου ιού (όπως παίζει τώρα) ή την εμφάνιση ενός μεσσία ή τυράννου. Το κόλπο θα άλλαζε ολοσχερώς. Η αξία των χρημάτων είναι πάντα ονομαστική, αυτό πρέπει να έχουμε κατά νου. Θεωρώ πως είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας αλλαγής, στην πόρτα της νέας εποχής. Και από μας και μόνο εξαρτάται το πώς θα είναι: Για όλους ή για τους λίγους.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου επιστρέφετε στο Gagarin μετά από τη θριαμβευτική εμφάνιση του 2018 μπροστά σε έναν σχεδόν γεμάτο χώρο. Τι προσδοκίες έχετε και τι υλικό θα μας παρουσιάσετε, πλην του νέου δίσκου Alpha Frequency;

Περιμένουμε τους νέους και όλους τους παλιούς μας φίλους, μαζί με τον σκληρό πυρήνα μας στο pit, όλοι μαζί να κάνουμε κόλαση από το πρώτο λεπτό. Θα παίξουμε σχεδόν τα πάντα και όλοι ξέρουν ότι τα λάιβ μας είναι πλούσια σε συγκινήσεις, στιγμιότυπα κι εκπλήξεις.

Ας επιστρέψουμε λίγο στον δίσκο, πάλι: θα τον πιάσουμε στα χέρια μας σε φυσική μορφή κάποια στιγμή σύντομα ή δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο στην ψηφιακή εποχή του mp3 και του Spotify;

Σκοπός μας είναι αυτήν τη φορά να κόψουμε αριθμημένα βινύλια, που θα πουληθούν για το fund του επόμενου άλμπουμ. Θα είναι και η πρώτη φορά, καθώς πάντα δίναμε τη μουσική μας δωρεάν από το ίντερνετ.

Πού στέκεστε σχετικά με την ψηφιοποίηση των πάντων και ειδικότερα της μουσικής; Έχει χαθεί εν τέλει ο ρομαντισμός από τη φάση ή πρέπει να αγκαλιάζουμε την εξέλιξη όταν έρχεται και να μην προσκολλούμαστε στα μέσα του παρελθόντος;

Περνάμε διάφορες φάσεις και κάθε μία από αυτές έχει κέρδος και κόστος. Το ίντερνετ, για παράδειγμα, αρχικά έφερε την αλλαγή και μετά ακολούθησαν όλα σαν ντόμινο. Εταιρείες και μπάντες έχασαν χρήματα, αλλά κάποιοι ακόμη είναι στην ελίτ και κολυμπάνε στο χρυσάφι. Κάθε αλλαγή που δίνει πρόσβαση και δικαιώματα σε περισσότερο κόσμο ξενίζει και φοβίζει. Μια δεύτερη επανάσταση, ανάλογη με αυτήν του ίντερνετ στον ψηφιακό κόσμο, είναι η ευκολία παραγωγής μουσικής από τον οποιοδήποτε, ταλαντούχο και μη, πολλές φορές με ποιότητα αντίστοιχη των μεγάλων στούντιο. Όλο αυτό άλλαξε το παιχνίδι δημιουργώντας νέους όρους και νέα είδη μουσικής, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη δεν είναι κτήμα κανενός. Εμάς αυτό μας αρέσει.

{youtube}txvnsUfzD-s{/youtube}

Είστε μια κατ εξοχήν φεστιβαλική μπάντα (σχεδόν καλοκαιρινή, θα έλεγα –και ανυπομονώ να σας απολαύσω πάλι σε κάποιο φεστιβάλ), ενώ έχετε παίξει σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις τέτοιου τύπου στην Ελλάδα. Κάποια που ξεχωρίζετε από αυτές; Κάποια σπουδαία εμπειρία που έχετε αποκομίσει στις συμμετοχές σας; Κάνει καλό τελικά στη χώρα μας που αυξάνονται τέτοιου τύπου διοργανώσεις ή πρέπει λίγο να ακούσουμε και εκείνους που λένε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τόση πληροφορία ή και τόσα έξοδα για να δει/ακούσει όλα αυτά που θέλει;

Ο αριθμός των φεστιβάλ ανεβαίνει στην Ελλάδα και αυτό είναι καλό για όλους, αρκεί να τηρούνται τα στοιχειώδη. Τα περισσότερα γίνονται καλύτερα χρόνο με το χρόνο και αυτό φαίνεται από τα ονόματα που μας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Χρειαζόμαστε όμως ονόματα του τώρα και όχι αρχαίες μπάντες-δεινοσαύρους για αρπαχτές, ή έστω ένα μιξ των δύο! Υπάρχουν κι αυτά τα φεστιβάλ που αγαπάμε ιδιαίτερα, καθώς φτιάχτηκαν από μια ιδέα και μια παρέα φίλων και σιγά-σιγά φτάσανε σε υψηλά επίπεδα, όπως το Los Almiros στον Αλμυρό Βόλου ή αυτό των Cretan Gunners στα Χανιά.

Παλιά λέγατε ότι η μουσική των Fundracar είναι «μια πνευματική εμπειρία ανώτερη από κάθε εκκλησία». Τώρα που ο καιρός πέρασε και ο ήχος σας άλλαξε, δώσε μου τη νέα περιγραφή της μπάντας. Τη νέα κοσμοθεωρία σας αν θες...

Οι Fundracar ακόμη το ίδιο λέμε και πρεσβεύουμε. Ο ήχος δεν έχει τόση σημασία. Απλά αυτή την περίοδο είμαστε θυμωμένοι. Σας περιμένουμε όλους στο Gagarin. We come in peace, we live in pieces.

* Οι Fundracar εμφανίζονται ζωντανά στο Gagarin την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Για όλες τις πληροφορίες, για τις επόμενες συναυλίες τους σε Βόλο (6/3), Καστοριά (12/3), Θεσσαλονίκη (13/3 + 14/3) και για την αγορά των σχετικών εισιτηρίων, πατήστε εδώ.

{youtube}vjFK_sYF264{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured