Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά προ των πυλών και – όσο κι αν δεν το παραδέχεστε – μερικές φορές έχει πλάκα να τη γιορτάζεις, αρκεί να το κάνεις με στυλ. Τί καλύτερο λοιπόν από μια anti-Valentine’s Day προσέγγιση, αφιερωμένη σε αναγνώσματα ερωτικής λογοτεχνίας εκκεντρικά, ιδιαίτερου χαρακτήρα και αιρετικά για την εποχή τους αλλά και τις επόμενες γενιές, που άφησαν όμως ανεξίτηλο το σημάδι τους στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ακολουθούν δέκα από αυτά, για να μυηθείτε σε έναν κόσμο κυριαρχίας και υποταγής, εξερεύνησης ορίων, εμμονών και ανομολόγητων πειρασμών.

Η Ιστορία της Ο της Pauline Réage

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πολλά χρόνια προτού οι Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι αποτελέσουν pop culture sensation, είτε ως βιβλίο, είτε ως κινηματογραφική ταινία, η Ιστορία της Ο της Pauline Réage τάραξε τη γαλλική κοινωνία με την κυκλοφορία της το 1954. Μια τολμηρή, σαδομαζοχιστική ιστορία που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της γαλλικής λογοτεχνίας όλων των εποχών, αποκτώντας μάλιστα και μια κινηματογραφική μεταφορά το 1975 που θεωρείται σήμερα κλασική.

Λολίτα του Vladimir Nabokov

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Πατάκη

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αλλά και πολυσυζητημένα μυθιστόρημα όλων των εποχών, που ανέβασε τον  Vladimir Nabokov στο πάνθεο των σημαντικότερων συγγραφέων όλων των εποχών. Στη Λολίτα παρακολουθούμε την ιστορία του Χάμπερτ, ενός μεσήλικα καθηγητή λογοτεχνίας που ερωτεύεται ένα δωδεκάχρονο κορίτσι με το όνομα Ντολόρες Χέιζ, στην οποία δίνει το παρατσούκλι Λολίτα. Από την οπτική γωνία του Χάμπερτ, το μυθιστόρημα διερευνά θέματα εμμονής, επιθυμίας και τις ασαφείς γραμμές μεταξύ αγάπης και διαστροφής, μέσα από την περίπλοκη αφηγηματική δομή που υφαίνει ο Nabokov και αναγκάζει τους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με τη δυναμική της εξουσίας, την ηθική και την ίδια τη φύση της εμμονής.

Η Ιστορία του Ματιού του George Bataille

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Εκδόσεις Άγρα 

 

Μια από τις πιο προκλητικές ιστορίες όλων των εποχών, που αψήφησε τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης εξερευνώντας διαχρονικά θέματα ταμπού όπως η επιθυμία, η βία και η διασταύρωση του ερωτισμού με τον θάνατο. Η Ιστορία του Ματιού του George Bataille ακολουθεί τα σεξουαλικά κατορθώματα ενός νεαρού ζευγαριού, του αφηγητή και της ερωμένης του, καθώς εμπλέκονται σε όλο και πιο αμφιλεγόμενες πράξεις, όπως η ηδονοβλεψία, η επιδειξιομανία και σαδομαζοχισμός. Το ηδονιστικό τους ταξίδι τους οδηγεί σε μια σκοτεινή και σουρεαλιστική εξερεύνηση στα βάθη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, με αποκορύφωμα μια σειρά από συγκλονιστικά και ανησυχητικά γεγονότα. Η ζωηρή και σπλαχνική πεζογραφία του Bataille αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες και εμβαθύνει στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, δημιουργώντας μια προκλητική και πολύ ιδιαίτερη εμπειρία ανάγνωσης που συνεχίζει να εντυπωσιάζει αλλά και να ενοχλεί τους αναγνώστες μέχρι σήμερα.

Crash του J.G. Ballard

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης/Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Κέδρος

Τοποθετημένο σε ένα δυστοπικό μα και κοντινό μέλλον, το Crash ακολουθεί τον πρωταγωνιστή Τζέιμς Μπάλαρντ, ο οποίος μπλέκεται σε μια σουρεαλιστική υποκουλτούρα που είναι προσηλωμένη στον ερωτισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Καθώς εξερευνά αυτόν τον παράξενο κόσμο, ο Μπάλαρντ έλκεται από τη γοητεία του κινδύνου και της βίας, θολώνοντας τα όρια μεταξύ του σεξ και του ίδιου του θανάτου. Ένα προκλητικό και αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα του J.G. Ballard, που εμβαθύνει στον σκοτεινό και εμμονικό κόσμο του φετιχισμού μέσα από σπλαχνική γραφή, απεικονίζοντας τη σύγκρουση της τεχνολογίας, της επιθυμίας και της ανθρώπινης ψυχολογίας μέσα από σαγηνευτική ένταση. Το Crash αμφισβητεί τις συμβατικές έννοιες του ερωτισμού και της ηθικής, προσφέροντας μια στοιχειωμένη εξερεύνηση της ικανότητας της ανθρώπινης ψυχής για αυτοκαταστροφή.

Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ του Μαρκήσιου Ντε Σαντ

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ του Μαρκήσιου Ντε Σαντ είναι μια προκλητική και ανατρεπτική εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, της επιθυμίας και της ηθικής, που τάραξε την κοινωνία, γραμμένη το 1795. Τοποθετημένο σε ένα απομονωμένο μπουντουάρ όπου κυριαρχεί η ελευθεριακότητα, το μυθιστόρημα ακολουθεί τις διδασκαλίες της Madame de Saint-Ange και του αδελφού της καθώς μυούν την αθώα Eugénie σε έναν κόσμο ακραίας σεξουαλικής απόλαυσης και φιλοσοφικής αναζήτησης. Μέσα συχνά συγκλονιστικούς διαλόγους, ο Ντε Σαντ αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες και τις συμβάσεις της εποχής του (και όχι μόνο), υποστηρίζοντας τον απεριόριστο ηδονισμό και την επιδίωξη της ευχαρίστησης χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ένα σύνθετο και αμφιλεγόμενο έργο που συνεχίζει να προκαλεί συζήτηση για τη φύση της ελευθερίας, της δύναμης και των ορίων της ανθρώπινης επιθυμίας.

Ο Τροπικός του Καρκίνου του Henry Miller

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Τροπικός του Καρκίνου του Henry Miller αποτελεί μια ωμή εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης με φόντο το Παρίσι της δεκαετίας του 1930, σε αφήγηση από το alter ego του ίδιου του συγγραφέα που επιχειρεί τη δημιουργία μιας άτυπης ημι-αυτοβιογραφίας. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τους αγώνες του μαχόμενου συγγραφέα Henry Miller καθώς περιηγείται στην μποέμ υποκουλτούρα του Παρισιού, παλεύοντας παράλληλα με τη φτώχεια, το πάθος και την υπαρξιακή αγωνία. Μέσα από ζωντανή πρόζα, ο ζωγραφίζει ένα ζωντανό πορτρέτο της πόλης και των κατοίκων της, αποτυπώνοντας την ουσία μιας εποχής και ενός τόπου όπου η συμβατική ηθική παραμερίζεται υπέρ της ασυγκράτητης τέρψης και της διαδικασίας της αυτοανακάλυψης.

Η Αφροδίτη με τη Γούνα του Leopold von Sacher-Masoch

Μετάφραση: Γιώργος Μοσχόπουλος
Εκδόσεις Οξύ

Πριν να έρθει το “Venus in Furs” των Velvet Underground, η Αφροδίτη με τη Γούνα του Leopold von Sacher-Masoch αποτέλεσε μια πρωτότυπη λογοτεχνική εξερεύνηση της επιθυμίας, των παιχνιδιών εξουσίας και της σεξουαλικής εμμονής. Το θρυλικό μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μοσχόπουλου για τις εκδόσεις Οξύ, ακολουθεί τον πρωταγωνιστή Severin von Kusiemski, που ερωτεύεται τη Wanda von Dunajew, μια γυναίκα που ενσαρκώνει το ιδανικό του για την κυρίαρχη ερωμένη. Καθώς η σχέση τους ξετυλίγεται, ο Severin υποτάσσεται πρόθυμα στις ιδιοτροπίες της Wanda, βυθίζοντας τον εαυτό του σε έναν κόσμο ευχαρίστησης και πόνου όπου βρίσκει την εκπλήρωση στη δουλεία του ίδιου του του εαυτού. Η ιστορία του Sacher-Masoch εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, τόσο από την πλευρά των κυρίαρχων, όσο και από αυτήν των υποτακτικών χαρακτήρων, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αγάπης και ελέγχου.

Η Πιανίστρια της Elfriede Jelinek

Μετάφραση: Λευτέρης Αναγνώστου / Μαριάννα Σταυροπούλου
Εκδόσεις: Εκκρεμές

Η Πιανίστρια της Elfriede Jelinek ακολουθεί την Erika Kohut, μια ταλαντούχα αλλά συναισθηματικά καταπιεσμένη καθηγήτρια πιάνου που ζει στη Βιέννη, καθώς περιηγείται σε μια ζωή που περιορίζεται από την άκρως χειριστική μητέρα της και τις δικές της μαζοχιστικές τάσεις. Η ζωή της παίρνει μια ταραχώδη τροπή όταν μπλέκεται σε μια σαδομαζοχιστική σχέση με έναν από τους μαθητές της, οδηγώντας τον εαυτό της σε μια αυτοκαταστροφική πορεία εμμονής. Βάναυσα ειλικρινής πεζογραφία για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης και το ασφυκτικό πλαίσιο των κοινωνικών προσδοκιών. Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Michael Haneke με την Isabelle Huppert και τον Benoît Magimel στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, με την ταινία να βραβεύεται με το Grand Prix του Φεστιβάλ των Καννών του 2001 και τους πρωταγωνιστές να διακρίνονται κι εκείνοι για την ερμηνεία τους.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured