View More

Εβρίτικη Ζυγιά: Το Beat της Θράκης κόντρα στο Παγκόσμιο Βeat

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος θαυμάζει την ατόφια επιστροφή στις ρίζες στο Ορμένιον της Εβρίτικης Ζυγιάς.

Ζώης Χαλκιόπουλος
Ζώης Χαλκιόπουλος

Θυμάμαι όλα αυτά τα αγχωτικά πρωινά και το άγριο κυνηγητό στις κούτες στο Μοναστηράκι, με όλους στα γόνατα να ψάχνουν για δίσκους αξίας. Επίσης, θυμάμαι καθαρά ότι πολύ λίγοι από αυτούς τους diggers διέφεραν, όχι μόνο στο γούστο, αλλά και στα μυαλά. Είναι αυτή η λεπτή γραμμή, που, αν την περάσεις και σε πάρει από κάτω, ή απλά τρέχεις για το κέρδος ή οι δίσκοι σου αλλάζουν την ζωή ριζικά. Κι αυτό το εννοώ. Πολλοί από εμάς θα προσθέσουμε στη wantlist μας δίσκους που ποτέ δεν θα θέλαμε κανονικά. Καμιά φορά, μια πονηρή κιθάρα ή ένας τρελός ντράμερ θα δώσει ενδιαφέρον σε έναν δίσκο που δεν θα σου γέμιζε το μάτι εξ αρχής. Πόσω μάλλον, αν πρόκειται για δίσκο φοκλορικού περιεχομένου.

Στην αρχή ήταν οι συλλέκτες, μετά οι djs ανά τον κόσμο και τέλος, τα labels που ανακάλυψαν εκ νέου τον παραδοσιακό ήχο χωρών όπως η Ελλάδα, η Τουρκία  και το Ισραήλ. Έτσι, άλμπουμ με παραδοσιακή μουσική από τον τόπο μας άρχισαν να ενδιαφέρουν τους μουσικόφιλους, με αποτέλεσμα, κάποια να γίνουν αρκετά δημοφιλή στους κύκλους μας. Τι θα λέγατε αν υπήρχαν labels και μουσικοί που θα το έκαναν σωστά στην εποχή μας, συνεχίζοντας την παράδοση και την τρέλα με το βινύλιο; Θα αναφωνούσατε «Περίφημα!» και καλά θα κάνατε. Όταν μια μπάντα έχει ροκ βάση με παραδοσιακές πινελιές, είναι εύκολο. Τι συμβαίνει όμως όταν η μπάντα εκπροσωπεί 100% τις μουσικές ρίζες; Αυτή είναι η εξαιρετική περίπτωση της Εβρίτικης Ζυγιάς που, πολύ σωστά, πήρε και καθοδήγησε όπως έπρεπε το ελληνικό label Teranga Beat και ο Αδαμάντιος Καφετζής που κρύβεται από πίσω. 

Κρατήστε σαν αναφορά το έξοχο παράδειγμα της Βούλας Πάλλα με το ομώνυμο δεύτερο LP της στην Olympic (1973) και αλλάξτε το στυλ. Εκεί, ένας δίσκος με δημοτικά απογειώθηκε από fuzz κιθάρες. Εδώ, στο Ορμένιον δηλαδήη Εβρίτικη Ζυγιά απογειώνει θρακιώτικους ρυθμούς με την συμβολή ενός Moog κι ενός CRS-Diamond 800. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Σείεται το έδαφος. Αν ακούγοντας βουκολικούς ρυθμούς θέλετε να διακτινιστείτε αλλού, εδώ απλά θα εκραγείτε. Οι επαναλαμβανόμενοι ρυθμοί μαζί με το πρωτόγονο συναίσθημα των fusion συνθέσεών τους, πάνε τα κομμάτια στο διάστημα και μόνο τα φωνητικά μπορούν να σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Υπέροχη ψυχεδέλεια με εξαιρετικό μπάσο. Γκάιντα, καβάλι, λύρα, νταούλι, κρουστά, synths. O δίσκος έχει γραφτεί σε ταινία, οπότε, αν θέλετε να νιώσετε τα σωστά συναισθήματα και την ζεστασιά που κρατάει καλά μέσα του, βάλτε να τον ακούσετε σε ένα αξιοπρεπές ηχοσύστημα.

Το παραδοσιακό σχήμα Εβρίτικη Ζυγιά ξεκίνησε το 2007 παίζοντας σε γλέντια και γιορτές του Έβρου, με σκοπό τη διάσωση και την εξέλιξη της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Το Ορμένιον, πέρα από τίτλος του δίσκου, είναι το βορειότερο κατοικημένο μέρος της Ελλάδας κι εκεί βρίσκεται και ο τελευταίος σιδηροδρομικός σταθμός της χώρας. Πρόκειται για τοποθεσία ιστορικού ενδιαφέροντος και χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο, ενώ, τη δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες από τη βόρεια και ανατολική Θράκη. Η ιστορία της Θράκης είναι βαθιά συνδεδεμένη με την προσφυγιά, με πλήθος παραδοσιακών θρακιώτικων τραγουδιών να την εξιστορούν. Η επιλογή του ονόματος του δίσκου βασίστηκε στην ιδιαιτερότητα της περιοχής που οριοθετείται από τα σύνορα τριών χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία) και ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις πληθυσμών, ανταλλαγή κουλτούρας, εθίμων, συνηθειών, ακόμα και γλώσσας, στοιχεία που έχουν επηρεάσει και εκφράζουν την Εβρίτικη Ζυγιά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος μεταφράζει τους Poll σε Αγάπη.

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος επιλέγει προσεκτικά έναν δίσκο αποσυμφόρησης και μουσική

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος κάνει μια βουτιά στη μαγεία των αυτοεκδόσεων και αλιεύει

FEATURED TODAY

 Τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε από τις νέες κυκλοφορίες αυτής της εβδομάδας για τη λίστα του Σαββατοκύριακου από το Avopolis Radio. 

Την ημέρα της κυκλοφορίας του νέου τους δίσκου, Sympathy for Life, ο μπροστάρης του γκρουπ, Andrew Savage μας μίλησε σχεδόν για τα πάντα: την κατάσταση του ροκ σήμερα, την πραγματική επανάσταση και για το πως οι Parquet Courts ήταν πάντα μία μπάντα για χορό. 

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος μεταφράζει τους Poll σε Αγάπη.

HOT STORIES

Ένα τραγούδι από τα sessions του Chinese Democracy, με νέες ηχογραφήσεις από Slash/Duff, έγινε μόλις διαθέσιμο

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

Top