Χωρίς να είμαι σίγουρος ότι έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε του καταιγιστικού 90s revival -που τουλάχιστον πέρσι άφησε πίσω του αυτή την λίστα με dance anthems από την πανδημία και έπειτα- εκεί έξω (εννοώντας την ακμάζουσα κλαμπ σκηνή και της Αθήνας) μα κυρίως το Tik Tok, έχει ξεκινήσει ένας μίνι 00s ή zeros σίφουνας.
Σε περίπτωση που σας έχει διαφύγει το zeros revamp μπορείτε είτε να αναρωτηθείτε γιατί ο Justin Timberlake διάλεξε 4 από τα επτά κομμάτια του του Tiny Desk από τον 00s κατάλογο του, είτε απλά να ακολουθήσετε μια ντουζίνα dance anthems που superstar DJs ή ανερχόμενοι afro house παραγωγοί έφεραν στα μέτρα τους, προκειμένου να «ξεκλειδώνουν» ακόμα και τα πιο απαιτητικά ακροατήρια.
Για να έφτασε η αρχισυντάκτρια Εύη Χουρσανίδη να ποστάρει το Milkshake στην εκτέλεση του Alex Wann λίγο πριν το Χριστουγεννιάτικο club booming, αυτό σήμαινε ότι για παραπάνω από 6 μήνες η dj σκηνή έβραζε (και ακόμα βράζει) με επίσημα και ανεπίσημα remixes, re-edits ή revamped εκδοχές κομματιών που πλέον θυμίζουν τα νιάτα της Generation Z, όπως κατά αναλογία το περσινό 90s ήταν κομμένο και ραμμένο στην εφηβεία των millenials. Ασφαλώς και όλα είναι μόδες, τάσεις, εμπορικά τρικάκια όπως υποστηρίζει η gen X, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες αν επιχειρήσει κανείς μια βόλτα σε πιο mainstream στέκια διασκέδασης της Αθήνας αποκλείεται να μην πέσει πάνω στα 00s jams που χόρεψε η πόλη στα R&B parties του NiVo ή τα club anthems που μίξαρε στο Venue ο Τσιλιχρήστος.
Ήταν τα περισσότερα από αυτά πάντα στην λίστα με τα must play για κάθε party DJ που σέβεται τον εαυτό του; Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά, από την πανδημία και μετά, τα πάντα στην club και DJ κουλτούρα έγιναν harder, better, faster, stronger και για να συνεχίσει ο DJ να προσαρμόζεται ενίοτε τέτοιου ύφους retouch είναι απαραίτητα.
Χωρίς περαιτέρω αναμονή λοιπόν, απολαύστε τις 12 συν μία νέες εκδοχές χαρακτηριστικών dance anthems από τα 00s. Στην διάθεση σας σε μορφή dj mix, spotify playlist και youtube ή soundcloud link με την σημείωση ότι συνήθως εμφανίζονται στο soundcloud σαν bootlegs και μετά από χιλιάδες streams και downloads οι πολυεθνικές αποφασίζουν να τα «καθαρίσουν» επίσημα και οι DJs-παραγωγοί που έχουν επιμεληθεί τo revamp βλέπουν τις καριέρες τους να εκτοξεύονται.
1. Pimp Chic! - Stick Up (Apollo Records)
Το αλάνι στο σέρβις του γνωστού club των Σπετσών μου είχε στείλει το link με το "Stick Up" το απόγευμα πριν το σετ. Το κατέβασα διστακτικά και σε ένα γύρισμα της τύχης, από αυτές τις άβολες «τι βάζω τώρα» στιγμές στις 4 το ξημέρωμα το remix των Pimp Chic! στο "Get Your Freak On" της Missy Elliot ξεζούμησε ότι είχε απομείνει από ενέργεια στο κοινό. Εκτότε, είναι πιο essential και από τους Daft Punk στα σετ μου.
2. Tasha LaRae, Dj Spen, John Morales - Wish I Didn’t Miss You (John Morales M+M Vocal Mix) (Quantize Recordings)
To set the record straight, η Αθήνα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την εκδοχή του soulful classic της Angie Stone από τα χέρια του Νίκου Διαμαντόπουλου, αλλά αν το εν λόγω remix παίζει δυνατά στα σετ του Παναγιώτη στο Κολωνάκι, τότε η εκδοχή του John Morales με τα φινετσάτα έγχορδα κλείνει τα σετ του Carl Cox -και υποθέτω, όσο να πεις, αυτό κάνει μια διαφορά.
3. Roger Garcia - Touch Me (Savage Disco)
Την άνοιξη του 2022 το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βρίσκεται σε lockdown όμως σε κάποιες γωνίες της Λατινικής Αμερικής ή της Tulum συγκεκριμένα, το party κοινό συνεχίζει να διψάει για νέα dance anthems που η βιομηχανία φαινόταν ακόμα ανίκανη να παράγει. Είναι ακριβώς την εποχή που ο Fred Again.. βρίσκει πρόσφορο έδαφος και που η Afro House θα αρχίσει να πιάνει παγκόσμια peak με κύριους εκφραστές τους Keinemusik ή τον Black Coffee. Στα πρώτα «θα ανοίξουμε / δεν θα ανοίξουμε» μα με περιορισμούς, μάσκες και καθήμενους, η Ελλάδα ακούει δυνατά αυτό το έξυπνο re-edit που επεφύλλασε ο Μεξικανός Roger Garcia στο θρυλικό dance anthem του Rui Da Silva με την Cassandra από το 2001.
4. Purple Disco Machine, Spiller, Sophie Ellis Bextor - Groovejet (This Ain’t Love) (Defected Records)
Το comeback που βιώνει ο 90s-00s κατάλογος της Defected στους dance κύκλους είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο και τα εκατομμύρια streams που κατέγραψε η Sophie Ellis Baxtor με την πρόσφατη τοποθέτηση του "Murder On The Dancefloor" στις ψηφιακές πλατφόρμες για πρώτη φορά ever. Το "Groovejet" ανήκει πρακτικά στον Ιταλό hitmaker και DJ Spiller και θυμάμαι το εν λόγω κομμάτι να αλλάζει χέρια για μόλις μία λίρα στα white label παζάρια του Newcastle, αλλά ήταν η συντονισμένη επίθεση με edits και reworks του Purple Disco Machine, που τον έκανε γνωστό στην ψηφιακή εποχή.
5. Shakedown - At Night (Shakedown’s Galactic Boogie) (Defected)
Και πάλι respect στον κατάλογο της Defected. Το "At Night" στην Αθήνα των 00s ήταν το κατ’ εξοχήν Venue κομμάτι και όταν ξεκίνησε το έξυπνο rebranding του label σχεδόν μια πενταετία πριν ήταν από τα πρώτα που είχε παραμείνει σαν highlight στα σετ των νέων superstar DJs. Το acid remix της Peggy Gou υποτίθεται ότι του έδωσε αυτή την δεύτερη ζωή το 2018 αλλά DJ γάτες όπως ο Eli Escobar βρήκαν ακόμα πιο διαχρονική τη νέα "from italodisco to electro" εκδοχή που είχαν επιμεληθεί οι ίδιοι οι Shakedown.
6. Alex Wann, Kelis - Milkshake 20 (BMG)
Πέρσι που το "Milkshake" γινόταν 20 χρονών, ένας πιτσιρικάς bedroom DJ και παραγωγός, τσίμπησε τα stems από τα γνωστά-άγνωστα forums και παρέδωσε στην afro σκηνή το πιο χαρακτηριστικό plug-in συνεχόμενης νότας που έχει ακούσει η σκηνή από το πρώτο λανσάρισμα των Keinemusik. Σχεδόν ένα χρόνο μετά από το αυτό το revamp η πιάτσα έχει πλημμυρίσει με αυτό το α λα σειρήνα studio plug-in σε σχεδόν απελπιστικό βαθμό. Το νέο Shazam κόλλημα της χώρας "Famax" τρανή απόδειξη.
7. Joshua, Lee Foss, Detlef - My Humps (UMG)
Ναι, μπορεί η γεμάτη πλατίνα καριέρα των Black Eyed Peas να είναι πλέον περασμένα μεγαλεία, αλλά το groove του "My Humps", όπως και εν μέρει τα "London Bridge" ή "Fergalicious" της Fergie δεν σταμάτησαν ποτέ να δίνουν πάσο σε όποιο DJ ξέρει να τα βάζει στο μιξ. Μάλιστα ο Lee Foss που για λίγο στα 10s είχε συνδεθεί με την θρυλική Wolf+Lamb ετικέτα, σαν μόνος απόμειναντας των αυθεντικών πρώτων Burning Man αποφάσισε το καλοκαίρι του 2022 να τιμήσει με τον πιο tech house τρόπο το BEP classic. O τρόπος δε που το μιξάρουν σε αυτό το σετ οι Diplo και Green Velvet το κάνει ακόμα και σήμερα ανίκητο σε club περιβάλλον.
8. BLOND:ISH, Madonna, Eran Hersh, Darmon - Sorry (Insomniac Records)
Τα edits της BLOND:ISH λίγο πριν το 2020 κινούνταν παράλληλα με την Afro house έκρηξη ακόμα και αν ακούγονταν περισσότερο big room και λιγότερο Afro. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είναι από τους σταθερούς DJs της Μυκόνου και ήταν μόνο δίκαιο την εποχή που η θεία Madonna έκανε το tour comeback της να πρόσφερε και στην Blond:ish το κοκκαλάκι που δικαιούταν από ένα edit που είναι ικανό να αλλάξει την ροή κάθε party.
9. Roger Sanchez - Again (InDeep Productions)
Τα credits στον Τούρκο Mahmut Orhan παρακαλώ. Στην σειρά από ULTRA και όχι μόνο headline shows που έτρεξε πέρυσι το καλοκαίρι το Νεοϋορκέζικο Again από το μακρινό 2006 ήταν το highlight του σετ. Για όλους τους περίεργους λόγους, ο Roger Sanchez αντί απλά να του προσφέρει την εκδοχή ενός remix ή re-edit αποφάσισε να ρετουσάρει ο ίδιος το κομμάτι του και από τα μέσα του Νοέμβρη και έπειτα έχει σπινάρει πάνω από 17 εκατομμύρια φορές στο Spotify. Στην Αθήνα, μόλις ξεκινά ο κύκλος του, που σημαίνει ότι το καλοκαίρι, θα παίξει πολύ το χαρακτηριστικό “…so pack your things and go”.
10. Bush B4 Me - Say It Right (Go Deeva Records)
Yeap, το Nelly Furtado x Timbaland classic με το plug in που συναντήσαμε και στο "Milkshake" και λίγα από το Keinemusik πιανάκια ετοιμάζεται να κλείσει 6 μήνες μεε απανωτά replays από τους Afro House DJs της επικράτειας. Ο ορισμός του 00s revamped κυρία μου, δίπλα σε όλα τα "Music Sounds Better With You", το "Weekend" του Michael Gray, τα κομμάτια των ΜΙΚΡΟ και του Κοργιαλά. Ο λόγος που στήθηκε αυτή η γεμάτη τυρί λίστα.
11. Backeer, Eline - Last Night (QulaqAs)
Να ξέρει άραγε όπου κρύβεται ο φυγάς P. Diddy ότι το κομμάτι που έγραψε το 2006 με την φωνάρα της Keyshia Cole, έχει σε παραπάνω από μία εκδοχές μαζική ανταπόκριση στο κοινό της Αθήνας που πλέον ίσως και να δυσκολεύεται να ακούσει κομμάτι χωρίς την γενήτρια plug-in του "Milkshake". EPIC LOL. Τσεκάρετε επίσης και την εκδοχή των Kiko Franco, Moser, Dyve.
12. Pickle - Crank That (Spinnin’ Records)
Ο βασιλιάς των Soundcloud edits, βλέπε Pickle -και άκου οπωσδήποτε το revamp του στο "Better Off Alone" των Alice Deejay- σχεδόν ανέστησε το EDM ήθος με σειρά από big room techno trance remixes. Το "Crank That" που ήταν επίσης viral hit του Soulja Boy πίσω στο 2008, είναι τόσο καλό που με το drop του μπορεί να φέρει έξτρα ενθουσιασμό στο Αθηναϊκό κοινό ακόμα και αν ο προηγούμενος dj έχει κλείσει με Pitbull.
Plus One (λέμε τώρα):
To edit του Fisher (Losing It) στο ανθεμικό "World Hold On" του Bob Sinclair, το "Alors On Danse" του Stromae από τους Dubdogz, το "I Want Your Soul" του Armand Van Helden στο Prospa Remix , τα νέα remixes στα electroclash classics του Tiga καθώς και το απαγορευμένο μέχρι πρότινος "Waiting For Tonight" της JLO όπως το έκαναν μεγάλο (275Κ downloads σε 7 μέρες COME ON) οι Keinemusik στην περσινή Coachella από τα χέρια του Addal (που έχει κάνει Spotify καριέρα σε dance διασκευές), ενώνουν σιγά σιγά τις τελείες με την επόμενη ποπ γενιά δημιουργών. Δηλαδή με αυτούς των 10s, καθώς το "You & Me" των Disclosure στο Rivo Remix τρεντάρει ήδη και στην Αθήνα, ενώ η διασκευή του James Cole στο "Somebody That I Used To Know" κερδίζει έδαφος. Η σούμα και η εμπειρία 20 χρόνων στο Αθηναϊκό djing μου λέει πως ή θα καούν τα αυτάκια και μαζί η αισθητική μας με όλη την revamped / edits τάση (θυμηθείτε οι πιο μεγάλοι τι ζήσαμε στα 00s με τα Dirty Edits του Pilooski ή τα Todd Terje edits, άλλης κλάσσης και φινέτσας βέβαια) ή θα γίνουμε μάρτυρες για λίγο καιρό ένος μαζικού burn out όπου η ύπαρξη και μόνο νέας μουσικής δημιουργίας θα φέρνει αποστροφή σε DJs και χορευτικό κοινό.
Πως σταματά άραγε όλο αυτό; Απλά, μια μέρα οι σωστοί DJs σταματούν να «κερνάνε» τυράκια τον κόσμο και αποφασίζουν να ρίξουν φως στην πραγματικά φρέσκια μουσική επικαιρότητα. ’Till then, we dance with the DEVIL.
Ακούστε τα κομμάτια σε mixtape ή σε Spotify playlist: