Τα τελευταία 10 χρόνια, δύο είναι τα ηλεκτρονικά δίδυμα, εκ Ηνωμένου Βασιλείου ερχόμενα, που κατάφεραν να πετύχουν ένα γερό εμπορικό breakthrough: οι Disclosure και οι Bicep. Οι πρώτοι, πιο φωτεινοί και ανέμελοι, ξεπετάχτηκαν αναμειγνύοντας pop ευαισθησίες με house ρυθμούς και οι δεύτεροι, πιο σκοτεινοί και εγκεφαλικοί, λατρεύτηκαν για τον τρόπο που μπλέκουν ανατολίτικες, μυστικιστικές λούπες με διάφορα παρακλάδια της βρετανικής, ηλεκτρονικής παράδοσης. Οι Overmono, δηλαδή τα αδέρφια Tom και Ed Russel από το Overmonnow της Ουαλίας (huh!), δημιουργούν ηλεκτρονική μουσική που βρίσκεται ακριβώς στη μέση αυτής της απόστασης: ευφορικές house μελωδίες λιώνουν μέσα σε πυρηνική drum n’ base και φωνητικά samples από εναλλακτικά R’n’B και pop κομμάτια απογειώνονται μεθοδικά ανάμεσα σε techno ρυθμούς.

 

Και μπορεί να φτιάχνουν μουσική ως Overmono τα τελευταία 8 χρόνια, αλλά τώρα φαίνεται πως είναι έτοιμοι να κάνουν το μπαμ: η παρθενική τους εμφάνιση στο Coachella πριν από ένα μήνα είναι από αυτές που ξεχώρισαν και στις 12 Μαΐου κυκλοφορούν το πρώτο τους LP, Good Lies, το οποίο ήδη έχει συγκεντρώσει υψηλές βαθμολογίες.

 

Όμως οι Overmono δεν είναι το πρώτο μουσικό project των δύο αδερφών. Αρχικά ο Tom ήταν γνωστός στην Ουαλική σκηνή για τη hard techno του ως Truss και ο μικρότερος κατά 10 χρόνια Ed έπαιζε πιο αναβιωτική rave - drum n’ base. Αυτές οι αντιθέσεις τους είναι που τους έφεραν πιο κοντά σε μία προσπάθεια να εκτιμήσει ο ένας τη μουσική που αγαπάει (να παίζει) ο άλλος (αδερφός). Έχοντας ως κοινή ανάμνηση τα raves σε δάση που πήγαιναν μαζί, άρχισαν να δουλεύουν τα πρώτα τους tracks ως Overmono πάνω σε διάφορα φωνητικά samples από πιο άγνωστα pop κομμάτια της τελευταίας δεκαετίας. Πολύ γρήγορα υπέγραψαν στην XL και ξεκίνησαν να κυκλοφορούν εκεί μία σειρά από EPs φτιάχνοντας ένα δυνατό όνομα στην βρετανική, ηλεκτρονική σκηνή. 

 

Παράλληλα, τα δύο αδέρφια είναι και ιδιοκτήτες μίας niche δισκογραφικής με όνομα Poly Kicks, την οποία ξεκίνησε αρχικά ο Ed. Εκεί έχει κυκλοφορήσει μουσική ο dubstep παραγωγός Joy Orbison, o Special Request αλλά και οι ίδιοι, ένα εκπληκτικό remix στο “I Have A Love” του For Those I Love.

 

Λίγο πριν κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, που μάλλον θα τους ανεβάσει μέγεθος γραμματοσειράς στα επόμενα πόστερ φεστιβάλ και μαζί με αυτό το κασέ τους, οι Overmono έρχονται στην Αθήνα ακριβώς την ιδανική στιγμή παίζοντας την τέλεια ώρα (3:30 - 5:00) στο Open Air Stage του ADD Festival. Και κάτι μου λέει οτι σε λίγα χρόνια που θα τους ξαναδούμε σε μεγαλύτερη αρένα, θα λέμε «ήμουν και εγώ σε εκείνο το απίστευτο set τους το Μάιο του 23».

https://www.instagram.com/p/CXqtCJPMwdb/

Το ADD επιστρέφει για 4η φορά, με συνολικά 61 καλλιτέχνες, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Μαΐου, αυτή τη φορά στη Βιομηχανική Ζώνη Ρέντη. Περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια, την πρόσβαση και τις ώρες εμφάνισης των καλλιτεχνών εδώ.

 

Κεντρική φωτογραφία: Rollo Jackson για το The Fader

 

Διαβάστε επίσης: ΑDD Festival 2023: Greeks Will Do It Better

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured