Εκεί που ο Eric Satie συναντάει τoυς Air και σε κόμβους όπου ανταμώνουν δημιουργικά ο Jean - Michel Jarre και οι Daft Punk, κάπου εκεί ανδρώθηκε καλλιτεχνικά ο Simon Henner, ο Γάλλος μουσικός και παραγωγός που με σταθερό βηματισμό εδώ και μια δεκαετία αναδιαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη “french touch” electronica καταλήγοντας σε ένα σημείο που διεκδικεί με αξιώσεις τον χαρακτηρισμό ενός electro pop mastermind.

 Το μουσικό ταξίδι του Simon Henner ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν με το συγκρότημα Nasser – ένα γκρουπ που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρονική μουσική έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στη Γαλλία και όχι μόνο. Το 2010, ο Henner αρχίζει να διερευνά τη solo προοπτική του και να πειραματίζεται με τον φούστα – μπλούζα πια διάλογο ηλεκτρονικής και κλασικής μουσικής.  Κάπως έτσι ξαναβαφτίζεται στα νερά του project French 79 με τα οποίο θα απογειωθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια και θα διαμορφώσει την πολυπόθητη για κάθε καλλιτέχνη δική του ταυτότητα. Επιλέγει το όνομα του με το βλέμμα στραμμένο σημειολογικά στον χρυσό – το χημικό στοιχείο του οποίου φέρει τον ατομικό αριθμό 79- κλείνοντας το μάτι στην αγάπη του για την επιστήμη και δηλώνοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά την επιθυμία του να δημιουργήσει κάτι πολύτιμο μέσα από τη μουσική του.

 french79

Η μουσική του French 79 είναι ένας συνδυασμός ηλεκτρονικών ρυθμών και μοτίβων και κλασικών οργάνων - πιάνο, έγχορδα και κόρνα προσδίδουν στα tracks του το ένα συναισθηματικό βάθος που λείπει από πολλούς συναγωνιστές του στην ηλεκτρονική αρένα. Αποτέλεσμα μια αέρινη και συγχρόνως στιβαρή αισθητική, μοντέρνα και διαχρονική, ένα άριστο δείγμα του ιδανικού προϊόντος μιας δημιουργικής συγχώνευσης αιώνων. Ο ήχος του αναπνέει και ταξιδεύει και θα μπορούσε κάλλιστα να βρει μια θέση σε εκατοντάδες σύγχρονα sountracks –αν δεν την έχει βρει ήδη μιας και ο Henner έχει δουλέψει επανειλημμένα ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής και έχει αναλάβει συνθέσεις για ποικίλα media projects. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το synth – pop αριστούργημα πολλών καρατίων “Diamond Veins” με τα haunting vocals της Sarah Rebecca που μετράει εκατομμύρια streams και αγαπήθηκε τόσο από τα pure μουσικά ψαχτήρια όσο και από τους ευκαιριακούς music lovers που αλιεύουν το επόμενο τους κόλλημα σε δευτερογενείς αγορές – εν προκειμένω στα επεισόδια της σειράς Stranger Things στο Netflix. Και στην αμέσως μεγαλύτερη κλίμακα το ντεμπούτο album του French 79 OIympic που κυκλοφόρησε το 2016, με κομμάτια όπως το “Between the Buttons” και συνεργασίες όπως αυτή με τον Kid Francescoli μιλάει από μόνο του.

 

Το πλέον πρόσφατο album του Henner, Joshua -ένας φόρος τιμής στον πατέρα του που έχει φύγει από τη ζωή- κυκλοφόρησε το 2021 και σηματοδοτεί ένα νέο μουσικό μονοπάτι για τον French 70, με μεγαλύτερη εστίαση στο πιάνο και στο απύθμενο συναισθηματικό βάθος του βασιλιά των εγχόρδων που φέρνει με το προσκήνιο ανάλογα βάθη του μουσικού οπλοστασίου του Simon Henner.  Είναι ένας δίσκος που αντιπροσωπεύει το current status του French 79 – ενός συνθέτη που εξελίσσεται διαρκώς και ξεπερνά συνεχώς τα όρια που έχει θέσει στον εαυτό του. Το ζηλευτό ταλέντο του στον συνδυασμό των συναισθηματικών και εκφραστικών προσήμων των κλασσικών συγχορδιών και αρμονιών με την ηλεκτρονική μουσική είναι και παραμένει πανέμορφος και σαγηνευτικός σε κάθε του βήμα.

Ο French 79 είναι από τις πιο συναρπαστικές ήρεμες δυνάμεις στην ηλεκτρονική μουσική παραγωγή του σήμερα. Baby you got me. 

 

O French 79 έρχεται στην Αθήνα στις 15 Μαΐου 2023 για μια μοναδική εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured