Η ανακοίνωση του line-up του κάθε χρόνο κινητοποιεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες indie kids απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο, κάνοντας τη Βαρκελώνη τον πιο καυτό προορισμό στο σβήσιμο του Μαΐου για όσες και όσους δεν αντέχουν ούτε ένα ημερολογιακό έτος χωρίς την πατροπαράδοτη εμφάνιση των Shellac και το closing set-θεσμό του DJ Coco. Όμως το Primavera Sound Festival πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά φεστιβάλ του ευρωπαϊκού νότου και πλέον ένας από τους leading φεστιβαλικούς προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, απλώνοντας το franchise του σε πολλές ακόμη πόλεις – από το Πόρτο και τη Μαδρίτη, μέχρι το Λος Άντζελες. Λίγο πριν το Avopolis βρεθεί λοιπόν στη Βαρκελώνη και το Parc del Forum για να σας μεταφέρει λίγη από τη φρενίτιδα του Primavera Sound Festival “I’ll Be Your Mirror” Edition, ανατρέχουμε στην ιστορία ενός από τα πιο σπουδαία eclectic φεστιβάλ μουσικής, στο οποίο σίγουρα πρέπει να βρεθείτε έστω και μια φορά στη ζωή σας.

2001 – Το ταπεινό ξεκίνημα

Contrary to popular belief, το Primavera Sound δεν ξεκίνησε με τη μορφή που το έχουμε συνηθίσει – ως κλασικό δηλαδή φεστιβάλ μουσικής με πολλαπλά stages – αλλά στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε ως concept κατά τη διάρκεια των 90s, σαν μια σειρά από club nights σε διαφορετικά venues της Βαρκελώνης. Το 2001 θα γινόταν το ταπεινό του ξεκίνημα ως άλλου τύπου διοργάνωση, με το πρώτο επίσημο Primavera Sound Festival να στήνεται στο γραφικό (και μάλλον όχι overly τουριστικό όπως σήμερα) Poble Espanyol, που δεν είναι άλλο από ένα open-air αρχιτεκτονικό μουσείο στο λόφο του Montjuïc, χτισμένο σαν ιστορική ισπανική πόλη του Μεσαίωνα. Στην πρώτη αυτή απόπειρα, το φεστιβάλ θα μάζευε περίπου 7.700 fans, φιλοξενώντας performances από acts όπως οι Armand van Helden, UNKLE, Carl Craig, αλλά και δημοφιλή ισπανικά acts όπως οι Los Planetas και Manta Ray.

2002 – Τα θεμέλια έχουν ήδη μπει

Με ένα άκρως επιτυχημένο για τα δεδομένα της διοργάνωσης ντεμπούτο, το 2002 θα έβλεπε το φεστιβάλ να αναπτύσσεται αισθητά, απλώνοντας το πρόγραμμά του σε δύο μέρες αυτή τη φορά. Και τι πρόγραμμα, μιας που η επιστροφή του Primavera θα γινόταν με lineup-φωτιά που θα περιλάμβανε συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Pulp, Aphex Twin, Spiritualized, Echo & The Bunnymen, Andrew Weatherall, Green Velvet, Le Tigre, Gonzales, The Moldy Peaches και Chicks On Speed. Συνολικά 60 local και international acts και DJs θα έπαιζαν εκείνη τη χρονιά στα πέντε διαφορετικά stages της διοργάνωσης, η οποία μάλιστα θα συμπεριλάμβανε για πρώτη φορά τότε και non-musical performances στο πρόγραμμά της.

2003 – Το φεστιβάλ εδραιώνεται

Έπειτα από δύο διαδοχικές διοργανώσεις, το φεστιβάλ εδραιώνεται το 2003 για τα καλά, με τους ιθύνοντες να προσθέτουν και ένα extra site για τις ανάγκες του: το Mercat de les Flors. Σε αυτό θα πραγματοποιούνταν όλες οι day time activities αυτού, τα νεοσύστατα τότε Primavera Soundtrack Film Festival και Record label Fair. Οι εκρηκτικοί headliners εκείνης της χρονιάς θα ήταν οι Sonic Youth και Television, μαζί με τους Belle and Sebastian και Mogwai. Το lineup θα συμπληρωνόταν από τους Arab Strap, El-P, The Folk Implosion, The Go-Betweens, Julian Cope, Teenage Fanclub, The White Stripes και Yo La Tengo.

2004 – Φύγαμε για τριήμερο

Οι δύο μέρες θα ήταν πολύ λίγες για το Primavera όσο θα περνούσαν τα χρόνια, γεγονός που έκανε απαραίτητη την επέκτασή του σε τριήμερη διοργάνωση το 2004. Πιο σημαντικές στιγμές εκείνης της χρονιάς δεν είναι άλλες από την εμφάνιση της PJ Harvey, των Primal Scream και των Wilco, αλλά και η μεγάλη επιστροφή των Pixies σε ευρωπαϊκό έδαφος, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια.

2005 - Parc del Forum: Ένα νέο σπίτι

Επέτειος μισής δεκαετίας και το Primavera δύσκολα χωρούσε πια στο μέχρι τότε σπίτι του, το Poble Espanyol. Ο νέος προορισμός – και ίδιος μέχρι σήμερα – θα ήταν πια το Parc del Forum, δίπλα στην παραλία της Barceloneta και με έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του να απλώνεται για τους μουσικόφιλους που το αντιμετωπίζουν πια ως σταθερό θεσμό της πόλης. New Order, Stooges, Sonic Youth, Steve Earle, Gang of Four, Mercury Rev, Human League και Arcade Fire, οι μεγάλοι «παίκτες» της χρονιάς.

primavera19

2008 – Το Primavera επιστρέφει στις ρίζες του

Αυξάνοντας σταθερά τη φήμη του, το 2008 θα έβρισκε το φεστιβάλ να επιστρέφει εκείνη τη χρονιά στις πραγματικές του ρίζες: τα clubs της Βαρκελώνης. Έτσι, μαζί με τη main διοργάνωση, εκείνη τη χρονιά θα πραγματοποιούνταν η προσθήκη ενός νέου feature για το φεστιβάλ, που θα έβρισκε πολλά από τα λαμπερά του ονόματα να δίνουν mini gigs σε διαφορετικά venues της πόλης, λίγο πριν, αλλά και μετά το πέρας του.

2010 – Το φεστιβάλ σπάει το φράγμα των 100,000 και δημιουργεί το Primavera Pro

Η αυγή της νέας δεκαετίας – παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση – θα έβρισκε το Primavera Sound στα καλύτερά του. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το σπάσιμο του φράγματος των 100,000 θεατών, οδηγώντας στην πραγματική γιγάντωσή του ως διοργάνωση. Pet Shop Boys, Pixies, Pavement, The xx, Beach House και πολλά ακόμη μεγάλα ονόματα θα κατακτούσαν τις σκηνές του, ενώ το concept του Primavera Pro θα ερχόταν επίσης στη ζωή. Αυτή η πλευρά του φεστιβάλ θα έφερνε κοντά labels, agencies, promoters, καλλιτέχνες και άλλα μέλη της μουσικής βιομηχανίας, σε μια σειρά από εκδηλώσεις, panels και workshops που εστιάζουν στα βασικότερα ζητήματα που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει.

2012 – Η γέννηση του NOS Primavera Sound

Η επέκταση του φεστιβάλ σε ακόμη μια χώρα είναι γεγονός. Το 2012, πραγματοποιείται η γέννηση του NOS Primavera Sound, στο Parque da Cidade στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Ο Alberto Guijarro, director του φεστιβάλ, θα δήλωνε τότε: «Έπειτα από χρόνια στη Βαρκελώνη, οργανώσαμε την πρώτη edition στο Πόρτο για να εκμεταλλευτούμε τους καλλιτέχνες που βρίσκονται σε περιοδεία, όμως είναι μια διαφορετικού τύπου διοργάνωση. Αυτό που κάνουμε στην Πορτογαλία είναι ένα  Primavera boutique, περισσότερο well-kept, μικρότερο και με τη δική του προσωπικότητα».

Optimus Primavera Sound

2014 – Το αγαπημένο φεστιβάλ των καλλιτεχνών

Όχι ακόμη ένα από τα φεστιβάλ που έχεις συνηθίσει. Το 2014, έπειτα από μια edition-φωτιά με headline sets των Arcade Fire, Queens of the Stone Age, The National, Pixies, Nine Inch Nails, Kendrick Lamar και την πρώτη reunion εμφάνιση των Slowdive μετά από 19 χρόνια σιωπής, το Primavera Sound τιμάται με το κορυφαίο βραβείο στα European Festival Awards και θεωρείται επάξια πλέον το  Artists' Favourite Festival.

2017 – Οι 200,000 θεατές είναι γεγονός

Το 2017, το Primavera Sound υποδέχεται για πρώτη φορά περισσότερους από 200,000 θεατές, ερχόμενο πλέον στην κορυφή των ευρωπαϊκών φεστιβαλικών διοργανώσεων. Όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι παρά την ακύρωση της εμφάνισης του Frank Ocean την τελευταία στιγμή, Arcade Fire, Bon Iver, Aphex Twin, Solange, Van Morrison, Grace Jones, The xx και Slayer το κατέστησαν σε μια από τις κορυφαίες συναντήσεις μουσικόφιλων εκείνου του καλοκαιριού.

primavera_sound_main_stages_area_

2019 – The Future Is Female

Μετά το σχετικό κάλεσμα της βρετανικής συλλογικότητας για τα ζητήματα copyright στον χώρο της τέχνης, PRS For Music, το Primavera Sound όχι απλά δεσμεύτηκε για ένα 50/50 gender split στα lineups του μέχρι το 2022, αλλά το εφάρμοσε την ίδια κιόλας χρονιά (έχοντας φτάσει το 35% την προηγούμενη αναφορικά με τις γυναίκες μουσικούς/συγκροτήματα). Με στόχο λοιπόν την ίση εκπροσώπηση για female και male acts στη διοργάνωσή του, αλλά και σε ολόκληρο το industry, το φεστιβάλ καλωσόρισε στα πολλαπλά του stages το 2019 τις Erykah Badu, Janelle Monáe, Solange και Rosalía, με την Miley Cyrus να παίρνει τη θέση της Cardi B που ακύρωσε την εμφάνισή της εξαιτίας ζητημάτων στο scheduling της περιοδείας της. Courtney Barnett, Carly Rae Jepsen, Robyn και Kali Uchis, ήταν μόλις λίγες από τις υπόλοιπες τραγουδοποιούς που θα συμμετείχαν ακόμη, σε μια διοργάνωση που θα χειροκροτούνταν από 220,000 κόσμου.

2020 – Είκοσι χρόνια μουσικής, αλλά και μια πανδημία εμπόδιο

Το 2020, το Primavera Sound ετοιμάζεται να γιορτάσει δύο δεκαετίες γεμάτες μουσικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας ακόμη ένα gender-balanced lineup, ένα ολόφρεσκο curation και μεγάλη ποικιλία ως προς τα genres που θα εκπροσωπούνταν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Lana del Rey, Massive Attack, The National, King Princess, Young Thug, Brockhampton, The Strokes, Kacey Musgraves, Tyler, the Creator, Bad Bunny και Pavement επρόκειτο να συμμετέχουν ως headliners στον μεγάλο εορτασμό, όμως η πανδημία του COVID-19 θα έφερνε αναγκαστικά την ακύρωση ολόκληρου του φεστιβάλ. Το ίδιο θα συνέβαινε δυστυχώς και την επόμενη χρονιά.

2022 – Μεταπανδημικό Primavera και η μεγάλη επέκταση

Με δυο διαδοχικές χρονιές δίχως συναυλίες και μουσικές, το Primavera όφειλε να ευχαριστήσει τους σταθερούς φεστιβαλιστές του με μια διοργάνωση που θα είχαν να θυμούνται για καιρό. Χωρισμένη σε δύο διαδοχικά Σαββατοκύριακα για να εξυπηρετηθεί όσος περισσότερος κόσμος ήταν εφικτό (και που διατηρούσε άλλωστε εισιτήρια δύο ετών), η εκδοχή του φεστιβάλ για το 2022 φιλοξένησε μεταξύ εκατοντάδων άλλων ονομάτων τους Pavement, Tame Impala, Beck, The National, Gorillaz, Jorja Smith, Nick Cave & the Bad Seeds και Tyler, the Creator το πρώτο Σ/Κ, αλλά και τους Dua Lipa, Gorillaz, Interpol, Lorde, The Strokes, Megan Thee Stallion, Jorja Smith, Tame Impala, Tyler, the Creator, Phoenix και Yeah Yeah Yeahs. Αποτέλεσμα μια συμμετοχή-ρεκόρ για τη διοργάνωση, με 460,500 θεατές να βιώνουν την εμπειρία του φεστιβάλ, 65% των οποίων προέρχονταν από κάθε άκρη του κόσμου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μεγάλη επέκταση του φεστιβάλ θα ήταν γεγονός το 2022, με διοργανώσεις σε Los Angeles, São Paulo, Buenos Aires και Santiago να λαμβάνουν χώρα λίγους μήνες μετά.

2023 – Εν αναμονή της φετινής διοργάνωσης

Στις 29 Νοεμβρίου 2022, η επίσημη αφίσα του φεστιβάλ για το 2023 ανακοινώθηκε, αποκαλύπτοντας ότι αυτό θα αποκτούσε τη mirror εκδοχή του στη Μαδρίτη, μόλις μια εβδομάδα μετά την παραδοσιακή εκδοχή του στη Βαρκελώνη. Με slogan το "I'll Be Your Mirror" – εμπνευσμένο φυσικά από το ομώνυμο εμβληματικό κομμάτι των Velvet Underground – το Primavera ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να υποδεχτεί στις σκηνές του τους Blur, Kendrick Lamar, Depeche Mode, Rosalía, Halsey και Calvin Harris ως headliners, μαζί με τους Darkside, Ghost, Turnstile, Baby Keem, Four Tet, Fred Again, Skrillex, Caroline Polachek, Måneskin και St. Vincent μεταξύ πολλών ακόμη. Την έναρξη του φεστιβάλ θα σημάνουν οι Pet Shop Boys με το pre-show της διοργάνωσης στο Parc del Fòrum για τη Βαρκελώνη και στο Cívitas Metropolitano για τη Μαδρίτη.

 

Το Avopolis Music Network θα βρεθεί στη Βαρκελώνη 1-3 Ιουνίου για το Primavera Sound Festival 2023. Μείνετε συντονισμένοι για αναλυτικά reviews, φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό από το αγαπημένο ευρωπαϊκό φεστιβάλ.

ps2023-poster

 

Διαβάστε επίσης: 15 acts του Primavera Sound 2023 που θέλουμε να δούμε και στα μέρη μας 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured