H Μουσική Ακαδημία της Red Bull, του γνωστού ενεργειακού ποτού, συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας και διαλέγει τη Βαρκελώνη - την απόλυτη ευρωπαϊκή youth city, με πλούσια μουσική δράση - ως τον επόμενο σταθμό της. Εμείς θυμόμαστε μια παλιότερη παρουσία μας σε ένα academy, ενημερώνουμε για τις λεπτομέρειες που αφορούν τους επίδοξους συμμετέχοντες. Και γενικά αποθεώνουμε ένα θεσμό που ξεχωρίζει στα μουσικά πράγματα αυτού του πλανήτη…

   

Τον Οκτώβρη του 2004, η Red Bull Ελλάδας, όπως συνήθιζε και τα προηγούμενα χρόνια, καλεσε μια ομάδα δημοσιογράφων - μεταξύ αυτών και μένα - για να καλύψουμε το Red Bull Music Academy, το οποίο γινόταν τότε στη Ρώμη. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική - και για μένα, που είμαι ολόψυχα αφοσιωμένος στις καινούργιες μουσικές, ήταν μαγική. Πιτσιρικάδες (20 - 30 κυρίως) από όλο τον κόσμο, όλοι μαζί για δεκαπέντε μέρες σε ένα υπερ-σύγχρονα στημένο, παλιό σχολείο που κανονικά τελούσε υπό νόμιμη κατάληψη και λειτουργούσε ως πυρήνας για μια κολλεκτίβα από γραφίστες, μουσικούς κτλ.. Καταπληκτικό; Η ανάμνηση δεν λέει να ξεθωριάσει στο μυαλό μου και να που φέτος αυτός ο πρωτοποριακός θεσμός κλείνει την πρώτη δεκαετία της ζωής του.

Από το 1998, όταν ξεκίνησε, περισσότεροι από 450 καλεσμένοι πέρασαν από τις «έδρες» της Ακαδημίας, από τον Peter Hook των New Order και τον ιδιοφυή Just Blaze (παραγωγό μεγάλων hip-hop ονομάτων όπως ο Jay-Z και ο Kanye West), μέχρι τον πατριάρχη του techno Carl Craig, τους Mizell Brothers (τους εμπνευστές του jazz-fusion και δημιουργούς πολλών hits για τους Jackson 5) και την ιέρεια του ethnic hip-hop M.I.A. Μαζί με αυτούς και εξακόσιοι φοιτητές συνολικά. Οι περισσότεροι απο αυτούς ηχογράφησαν την μουσική τους για πρώτη φορά, άλλοι ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και παρουσίασαν τη δουλειά τους μπροστά σε κοινό που δεν είχαν φανταστεί και άλλοι έστησαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία.

 

Από τις 14 Μαρτίου και μέχρι τις 5 Μαΐου του 2008 η Red Bull Music Academy προσκαλεί DJs, παραγωγούς και vocalists να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους στη φετινή διοργάνωση της Ακαδημίας, ελπίζοντας ότι θα γίνουν μέλη των εκλεκτών οι οποίοι θα επιλεχθούν για να περάσουν τις δύο πιο δημιουργικές εβδομάδες της ζωής τους στη Βαρκελώνη. Ήδη περισσότερα από 100 εργαστήρια (Red Bull Home groove) διοργανώνονται ανά τακτά διαστήματα σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), ώστε να μυηθούν οι ενδιαφερόμενοι στις απαιτήσεις του Academy. Η ακαδημία ταξιδεύει κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό σημείο του πλανήτη και στήνει στο πιο αναπάντεχο μέρος μια πρωτοποριακή μουσική «πανεπιστημιούπολη» για 60 «φοιτητές», παρέχοντας τους ένα ιδανικό περιβάλλον για να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν και να ηχογραφήσουν. Έμπειροι μουσικοί, παραγωγοί, ηχολήπτες και μηχανικοί ήχου είναι εκεί για να διδάξουν όλα τα μυστικά της σωστής ηχογράφησης. Πέρα από το τυπικό της υπόθεσης - ότι θα πρέπει δηλαδή να έχεις γεννηθεί πριν από τις 21 Σεπτεμβρίου του 1990, ώστε να σου επιτρέπεται η είσοδος στα clubs της Βαρκελώνης όπου θα γίνονται οι παράλληλες εκδηλώσεις της Ακαδημίας - αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις ταλέντο και πάθος για τη μουσική.

Αν η συμμετοχή σου είναι «δυνατή» και γίνει δεκτή από την κριτική επιτροπή, τότε θα συμμετάσχεις σε μία από τις δύο «εκπαιδευτικές περιόδους» της φετινής Ακαδημίας (η πρώτη μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου και η δεύτερη μεταξύ 12-24 Οκτωβρίου) και θα έχεις την ευκαιρία να συναναστραφείς με σπουδαίους μουσικούς από όλο τον κόσμο, σε μία από τις πιο συγκλονιστικές πόλεις του πλανήτη. Για να γίνει δεκτή η συμμετοχή σου πρέπει να μπεις στο www.redbullmusicacademy.com, να κατεβάσεις τη φόρμα συμμετοχής, να τη συμπληρώσεις και να τη στείλεις. Καλή επιτυχία!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured