Τραγουδοποιός, ποιητής, πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας - ακόμα και κινηματογραφιστής - ο Caetano Veloso δεν είναι μονάχα ένας από τους σύγχρονους καλλιτέχνες-μύθους της Λατινικής Αμερικής, μα και ένα αστέρι παγκόσμιας κλάσης...

Τα νέα για τον ερχομό του Βραζιλιάνου Caetano Veloso στο γήπεδο του Badminton δεν ήταν μια συνηθισμένη είδηση προορισμένη να συγκινήσει μονάχα τη ζώσα στα (λιγάκι θλιβερά) στεγανά της ελληνική «ας-την-πούμε-ethnic» κοινότητα. Αντιθέτως, πρόκειται για μια συναυλία με πολύ ευρύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί ο 65χρονος πλέον Veloso έχει διανύσει μια καριέρα κατά την οποία δεν άφησε μονάχα το στίγμα του στη μουσική της πατρίδας του, αλλά ήταν και από τις κύριους αίτιους για την εξαγωγή της προς τη Δύση - σε εποχές μάλιστα που η ethnic μόδα ήταν ακόμα κάτι το ανύπαρκτο.

 

Παρότι ξεκίνησε αρκετά αναμενόμενα, τραγουδώντας latin pop με bossa nova αποχρώσεις, ο Veloso σύντομα έδειξε ότι ήταν κάτι που υπερέβαινε κατά πολύ το βραζιλιάνικο mainstream των αρχών της δεκαετίας του 1960. Η μεγάλη του συνεισφορά έγκειται στο ότι (μαζί με τον Gilberto Gil) αφουγκράστηκε έγκαιρα την επανάσταση που έφερναν στο εξωτερικό οι Beatles και εισήγαγε τον ήχο τους στη Βραζιλία, παντρεύοντάς τον, πολύ καλαίσθητα, με τη δική της μουσική παράδοση. Με το album-ορόσημο Tropicália: Οu Panis Εt Circenses (1968) γεννήθηκε η Tropicália - η βραζιλιάνικη art-pop, η οποία ένωσε το rock ‘n’ roll και την ψυχεδέλεια με τη bossa nova και την avant-garde ποίηση των 1960s. Ενώ όμως τη σκυτάλη έπαιρναν διάφοροι ικανότατοι επίγονοι (Os Mutantes κτλ.), ο ασυμβίβαστος Αριστερός Veloso συγκρούστηκε με τη χούντα του Στρατάρχη Branco, καταλήγοντας πρώτα στη φυλακή και κατόπιν σε αυτοεξορία στο Λονδίνο. Το διάστημα που πέρασε στο εξωτερικό αποδείχθηκε πάντως ευεργετικό, όχι μόνο γιατί τον κατέστησε γνωστό στην Ευρώπη, αλλά και γιατί διεύρυνε τον ορίζοντα των πειραματισμών του. Παρότι η χούντα κράτησε τα ηνία της εξουσίας για μια εικοσαετία περίπου, ο Veloso πέτυχε να γυρίσει το 1972, προικισμένος μάλιστα με τη λάμψη του διεθνούς αστέρα.

 

Έκτοτε αποδείχθηκε ακούραστος και θαλερός, όχι μόνο παράγοντας albums που συχνά εκτιμήθηκαν δεόντως και στη Δύση - σαν το O Estrangeiro (1989) - αλλά και αρνούμενος να συμβιβαστεί με τις δάφνες του βετεράνου. Τρανότερη απόδειξη, η διασκευή που αποτόλμησε πέρσι, στα 63 του παρακαλώ, στο “Come As You Are” των Nirvana.

Αυτός είναι λοιπόν ο κύριος από τη Βραζιλία που θα μας επισκεφθεί στην καρδιά του φθινοπώρου - και νομίζω πως έχει μερικούς αναθεματισμένα καλούς λόγους ώστε να τον τιμήσουμε με την παρουσία μας.

O Caetano Veloso εμφανίζεται στο Θέατρο Badminton την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου. Οι λεπτομέρειες του live υπάρχουν εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured