Αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχουμε να ασχοληθούμε με μια μικρή ανεξάρτητη εταιρία σαν την FatCat η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από εύκολη. Από την εποχή ακόμα που η FatCat ήταν ένα μικρό δισκάδικο στα περίχωρα του Λονδίνου, μέχρι τώρα που δέκα χρόνια μετά οι κυκλοφορίες της κάθε μήνα συγκεντρώνουν τα βλέμματα των μουσικόφιλων, ή εταιρία κρατά την ίδια ρομαντική στάση απέναντι στα μουσικά δρώμενα, διαμορφώνοντας το ρόστερ της με καθαρά προσωπικά κριτήρια, αδιαφορώντας για εμπορικές διακρίσεις, μόδες και στυλ.

Αν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτά και την εξαιρετικά ευρεία μουσική της θεώρηση, που περιλαμβάνει από πειραματική ηλεκτρονική μουσική, μέχρι πιο παραδοσιακές κιθαριστικές φόρμες και ηχητικό φάσμα που καλύπτει από τον καθαρό ηλεκτρονικό θόρυβο μέχρι το κλασικό πιάνο, βλέπουμε ότι εκφράζει απόλυτα και την άποψη του ίδιου του περιοδικού μας. Ο ερασιτεχνισμός, με την καλή του έννοια, στην οργάνωση της, μαζί με την DIY αισθητική της, είναι χαρακτηριστικά εξαιρετικά αγαπητά στους μουσικόφιλους και γενικά σε όλους εμάς που όσο να 'ναι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε το στήσιμο και τα εμπορικά παιχνίδια της μουσικής βιομηχανίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

η προϊστορία...

Πάμε πίσω στις αρχές των 90s όταν ένα μικρό δισκάδικο, το οποίο είχε αρχικά έδρα στα περίχωρα του Λονδίνου, είχε αποκτήσει μεγάλή φήμη στους κύκλους της ηλεκτρονικής κυρίως μουσικής. Ήταν από τα καταστήματα που η αγάπη των ιδιοκτητών για τη νέα μουσική διαμόρφωσε το στυλ του και αφού στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα υπόγειο στο Covent Garden, συνέπεσε με την άνθηση της ηλεκτρονικής σκηνής προωθώντας τις κυκλοφορίες της Warp, της Rephlex, της Eevolute κλπ.

Χωρίς να πέσουν σε "δήθεν" και ελιτίστικες καταστάσεις (γνώριμο πρόβλημα γενικά του χώρου της τέχνης) τα άτομα που βρίσκονταν πίσω από το δισκάδικο έδειχναν να έχουν ένα ξεχωριστό μουσικό κριτήριο και μια έντονη αγάπη για τη μουσική, με αποτέλεσμα να είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα θα εμπλέκονταν βαθύτερα στους τροχούς της δισκογραφίας. Έτσι κάπου μεταξύ 1996 και 1997 έγινε η πλήρης μεταπήδηση της FatCat από μαγαζί δίσκων σε δισκογραφική εταιρία, με τους ίδιους συντελεστές πλέον να επιλέγουν τι θα βγει προς τα έξω, στα ράφια των άλλων δισκοπωλείων.

το κυρίως πιάτο...

Κάθε αρχή και δύσκολη συνηθίζουμε να λέμε, αλλά οι φιλίες που είχε κερδίσει ήδη FatCat ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμες. Έτσι στο ξεκίνημα βρέθηκε κάτω από την σκέπη της One Little Indian, μια και τόσο ο ιδιοκτήτης της όσο και η ίδια η Bjork ήταν μεταξύ των πελατών του παλιού αυτού δισκοπωλείου. Η αρχή λοιπόν περιελάμβανε μια σειρά από 12'', με λιτό εξώφυλλο και ευρύ μουσικό φάσμα, από ονόματα σαν τους Web Grain, Various Artists, Live Human, Transient Waves. Αντίθετα με τις περισσότερες εταιρίες που εγκλωβίζονται σε ένα μουσικό ιδίωμα, η FatCat προσπαθούσε να επεκτείνεται όσο γίνεται περισσότερο.

Έτσι και ξεκίνησε και η σειρά με τα split 12'' που έμελλε να πάρει cult διαστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συνεργασίες V/Vm + Third Eye Foundation, Gescom + Foehn, James Plotkin + Pole. Το μεγάλο βήμα έγινε γύρω στο 1998 όταν η FatCat αποδεσμεύτηκε από την One Little Indian και αυτόνομη πλέον χτύπησε φλέβα χρυσού εντοπίζοντας τους Sigur Ros. Η συγκριτικά μεγάλη επιτυχία δεν επηρέασε καθόλου την πορεία της και εκεί που κάποιες κυκλοφορίες της πέρασαν σε μεγαλύτερο συνέχιζε να βγάζει και κάποια πειραματικά 12’’ που πωλούνταν σε μερικές δεκάδες (άντε εκατοντάδες αντίτυπα).

τα παρακλάδια...

Split Series : Όπως καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο πρόκειται για μια σειρά singles-συνεργασιών όπου δυο συγκροτήματα, διαφορετικού συνήθως ύφους, μοιράζονται από μια βινυλιακή πλευρά, Τα 12’’ έχουν προ πολλού ξεπεράσει το διψήφιο νούμερο και αποτελούν συλλεκτικό απόκτημα για τους φίλους της FatCat.

Splinter Series : To alter ego της Split Series που αφορά κυκλοφορίες σε cd αυτή τη φορά, αλλά με εξίσου διευρυμένα μουσικά σύνορα.

E-rmx project : Αρκετά περίεργο project στο οποίο μια σειρά από καλλιτέχνες της πειραματικής ηλεκτρονικής σκηνής αναλαμβάνουν να κυκλοφορήσουν μια σειρά από 7’’ με remixes σε ποπ κομμάτια της Emiliana Torrini. Μεταξύ των remixers συναντάμε τους V/Vm, Mum, Mice Parade, Team Doyobi, Process και Grain.

130701 : Η σειρά που ξεκίνησε με την κυκλοφορία του Sings Reigns Rebuilder των Set Fire to Flames (φαντάζομαι ότι ο τίτλος πρέπει να ταυτίζεται με την ημερομηνία κυκλοφορίας του εν λόγω δίσκου) και προτίθεται να στεγάσει τις πιο ορχηστρικές κυκλοφορίες της FatCat.

το μέλλον...

Αυτό και αν είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις στην FatCat. Σε όλες τις εταιρίες που ακολουθούν την πεπατημένη, μπορείς να κάνεις κάποιον διαχωρισμό μεταξύ των συγκροτημάτων, σε αυτά που τώρα ξεκινάνε και σε αυτά που έχουν περάσει το pick της καριέρας τους. Η FatCat από την άλλη ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με όσους ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, ενώ τα ονόματα που κάνουν τα πρώτα μουσικά βήματά μέσο αυτής, προστίθενται καθημερινά.

Επίσης το ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια εταιρία που ταυτίζεται με ένα μουσικό είδος, αλλά επεκτείνεται σε όλα μήκη και τα πλάτη της σύγχρονης εναλλακτικής μουσικής, δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις στο κάθε της νούμερο. Κατά συνέπεια ας ρίξουμε μια μικρή ματιά στο τωρινό της ρόστερ, αφήνοντας τις πολλές προβλέψεις και όντας προετοιμασμένοι για πολλές εκπλήξεις.

τα συγκροτήματα (και οι δίσκοι)...

Αυτοί που ξεκίνησαν την FatCat και στους οποίους θα πρέπει να καταλογίσουμε και τα credits είναι ο Dave Cawley και ο Alex Knight. Στην πορεία προστέθηκαν αρκετοί στην παρέα, ενώ δημιουργήθηκαν τα παρακλάδια που αναφέραμε πρωτύτερα.

Xinlisupreme
Οι γιαπωνέζοι Xinlisupreme έρχονται να τονίσουν την θορυβώδη πλευρά της FatCat με έφεση στο διαρκές κιθαριστικό feedback, τα λιτά drum machines και τον καθολικό θόρυβο. Κινούνται εξίσου κοντά στους Merzbow όσο και στους My Bloody Valentine και μας έχουν φιλοτιμήσει με μια καλή κυκλοφορία, το Tomorrow Never Comes.

Xinlisupreme - Tomorrow Never Comes

Sìgur Rós

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο και πιο εμπορικό όνομα της FatCat, καθ’ όλα δικαιολογημένα μια και έχει στο ενεργητικό του ήδη δύο εξέχουσες κυκλοφορίες και πάρα πολλά συγκλονιστικά live.

Sìgur Rós - ( )

Party Of One
Το νέο φοβερό τρίο από τη Μινεσότα, είναι και η πιο δυναμική πρόταση της εταιρίας που ακούσαμε τελευταία. Κινούνται στον post punk χώρο και διαθέτουν μια σειρά από δυνατά αλλά και κολλητικά κομμάτια τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο ντεμπούτο τους Caught In The Blast που μόλις κυκλοφόρησε.

Party Of One - Caught In The Blast

Mum

Η ονειρική αυτή μπάντα από την ψυχρή Ισλανδία, είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις που μας έρχονται από το ρόστερ της FatCat και η προσωπική μου αγαπημένη. Ηλεκτρονικοί ήχοι και αναλογικά effects συνδυάζονται αρμονικά με φυσικά όργανα και γυναικεία φωνητικά σε ατμοσφαιρικές συνθέσεις. Στα συν, μια από τις καλύτερες συσκευασίες που είδαμε τελευταία, στο Finally We Are No One.

Mum - Finally We Are No One

Sylvain Chaveau
Η απόδειξη της πολυσυλλεκτικότητας της FatCat. Ο μινιμαλιστής αυτός γάλλος, παίρνει κάτι από την μελαγχολία του Claude Debussy και την εντάσσει στην δικιά του κινηματογραφικού χαρακτήρα μουσική.

Sylvain Chaveau - Un Autre Decembre

Giddy Motors
To σίγουρα μη συμβατικό group των Giddy Motors, έχει δώσει άλλη μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία στην FatCat, το Make It Pop.

Giddy Motors - Make It Pop

Set Fire To Flames

Η post rock σκηνή του Μόντρεαλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις κυκλοφορίες της FatCat, οπότε επέλεξε να εντάξει στη λίστα της το πιο πειραματικό και ενδιαφέρον project της εκεί σκηνής.

Set Fire To Flames - Sings Reign Rebuilder
Set Fire To Flames - Telegraphs in Negative / Mouths trapped in Static

Black Dice
Το αγαπημένο group τον μουσικοκριτικών, είναι ίσως και το πιο απρόβλεπτο μουσικά της FatCat. Οι Black Dice δημιουργούν ψυχεδελικές συνθέσεις πνιγμένες μέσα στις ηλεκτρονικές παραμορφώσεις και τους περίεργους ρυθμούς. Όσο δύσκολο είναι να τους ακολουθήσεις στα πρώτα ακούσματα, άλλο τόσο είναι δύσκολο και να ξεφύγεις μετά.

Black Dice - Beaches & Canyons

Η λίστα με τα ονόματα που ηχογραφούν για την FatCat δεν σταματά εδώ, περιλαμβάνει πολλούς ακόμα όπως οι David Grubbs, Team Doyobi, Grain, Mice Parade, The Dylan Group κα, με κάποιους εκ των οποίων πιθανότατα να ασχοληθούμε εκτενέστερα στο μέλλον.

επίσημα sites ...

http://www.fat-cat.co.uk: το official site της FatCat το οποίο είναι εδώ και καιρό υπο κατασκευή, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες σύντομα θα είναι έτοιμο, διαθέτοντας και αρκετό ηχητικό υλικό.

http://www.e-rmx.com : το site του e-rmx project το οποίο διατηρώντας των γενικά ελεύθερο χαρακτήρα της FatCat διαθέτει και όλα τα κομμάτια σε mp3.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured