Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος σαξοφωνίστας της jazz, Wayne Shorter. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από την εκπρόσωπό του, που ενημέρωσε ότι εκείνος πέθανε στο Λος Άντζελες χωρίς να γίνουν ωστόσο γνωστά τα αίτια του θανάτου του. 

Γεννημένος στο Newark του New Jersey, ο Wayne Shorter λάτρεψε ως παιδί τα κόμικς, τον κινηματογράφο και τη μουσική, ενώ από την παιδική του ηλικία διακρίθηκε στο σαξόφωνο ως παιδί-θαύμα. Ο ίδιος απέκτησε έπειτα πτυχίο πάνω στη μουσική από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Έγινε διεθνώς γνωστός ως μουσικός και συνθέτης τη δεκαετία του ‘60, όταν δούλευε στο πλευρό των θρυλικών Art Blakey και Miles Davis. Την ίδια εποχή υπέγραφε μερικά από τα μουσικά κομμάτια- ορόσημα της καριέρας του, όπως τα “Footprints” και “Black Nile”.

Στα τέλη του '60, πρόσθεσε το σαξόφωνο σοπράνο στην καλλιτεχνική του ατζέντα και, μαζί με τον Miles Davis, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του είδους της jazz, δημιουργώντας ουσιαστικά το νέο fusion υποείδος της.

Με τον ήχο του να διαφοροποιείται τις δεκαετίες του '70 και του '80, ο ίδιος συνέχισε να δημιουργεί μουσική με τους Weather Report, παίζοντας και πάλι σαξόφωνο και εξελίσσοντας περαιτέρω τη μουσική του.

Ο ίδιος συνεργάστηκε σταθερά με τη θρυλική Joni Mitchell σε πληθώρα δίσκων της, όπως και με τους Steely Dan, βοηθώντας παράλληλα τους δεξιοτέχνες εκτός του κόσμου της jazz να εξοικειωθούν με νέα μουσικά στυλ πέρα από το rock και τη folk μουσική.

Ο ίδιος συνέχισε την καριέρα του στους Wayne Shorter Quartet, κυκλοφορώντας πληθώρα από μουσικές δουλειές.

Ο Shorter κέρδισε συνολικά 12 βραβεία Grammy από το 1980, όταν και απέσπασε το Grammy για την Καλύτερη Jazz Fusion Ερμηνεία για το “8:30”.

Ο ίδιος τιμήθηκε με Grammy για το σύνολο των επιτευγμάτων του στην jazz μουσική, με μια υποτροφία Guggenheim, με το βραβείο Polar Music το 2017 και με το βραβείο Kennedy Center Honors το 2018.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured