Ναταλία Πετρίτη

Μια συγκινητική ανάρτηση-αποχαιρετισμό στον bandmate και keyboardist των Primal Scream, Martin Duffy, έκανε ο Bobby Gillespie στο Instagram του συγκροτήματος, χθες 20 Δεκεμβρίου. Ο Duffy έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 55 ετών, έπειτα από έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο που προέκυψε από πτώση του ίδιου στο σπίτι του πριν από λίγες ημέρες.

Απευθυνόμενος στους θαυμαστές του βρετανικού συγκροτήματος, ο Gillespie έγραψε στη σελίδα του στο Instagram: «Είναι δύσκολο να το γράφω αυτό. Ποτέ δεν ξέρουμε πώς να μιλήσουμε σχετικά με τον θάνατο πέρα από τις ευγενικές κοινοτυπίες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο αδερφός μας, Martin Duffy, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή. Υπέφερε από τραυματισμό στον εγκέφαλο έπειτα από μια πτώση στο σπίτι του στο Brighton. Εμείς στους Primal Scream είμαστε τόσο στενοχωρημένοι».

«Γνώριζα τον Martin από τότε που ήταν ένας έφηβος στους Felt. Έπαιξε keyboards σε κάθε έναν από τους δίσκους μας, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο. Ο ίδιος μπήκε στη μπάντα μας το 1991. Ο Martin διέθετε έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αγαπούσε και κατανοούσε τη μουσική σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο. Η μουσική σήμαινε τα πάντα για εκείνον».

«Αγαπούσε τη λογοτεχνία και ήταν πολύ διαβασμένος και πολυμαθής. Ένας αυτοδίδακτος. Σκεπτόταν βαθιά, είχε περιέργεια για τον κόσμο και για άλλες κουλτούρες. Πάντα επισκεπτόταν τα μουσεία σε κάθε πόλη που παίζαμε ή αναζητούσε Νεολιθικά πετρώματα σε κάθε απομακρυσμένο τόπο. Είχε άποψη και ήταν ισχυρογνώμων ως προς αυτές».

https://www.instagram.com/p/CmY-0Z1jjWn/?utm_source=ig_embed&ig_rid=f8743db3-52d8-4545-a151-91e6e592c3a2

Ο Gillespie πρόσθεσε: «Μπορούσε να παίζει πιάνο σε τέτοιο επίπεδο που δεν ήταν λατρεμένος μόνο από τους συντρόφους του στη βρετανική μουσική, αλλά και από oldschool master Αμερικανούς μουσικούς, όπως οι James Luther Dickinson, Roger Hawkins, David Hood και ο παραγωγός Tom Dowd».

«Βρέθηκα σε ένα session στο Abbey Road το 1997 για έναν δίσκο του Dr John, όπου η δισκογραφική εταιρεία του είχε φωνάξει αρκετούς νεαρούς Indie Brit μουσικούς, όπου ο Mac Rebenac (Dr John) φαινόταν να βαριέται και να μην δείχνει ενδιαφέρον, μέχρι που ο Martin ξεκίνησε να παίζει και ξαφνικά ο καλός Dr άρχισε να παίζει μερικές funky νότες στο πιάνο και αμέσως κατάλαβα ότι είχε πιάσει τον Martin και το session απέκτησε επιτέλους ζωντάνια».

«Ο Martin ήταν ο πιο μουσικά ταλαντούχος από όλους μας», συνέχισε στο tribute. «Το στυλ του συνδύαζε στοιχεία της country, των blues και της soul, για όλα εκ των οποίων διέθετε ένα θεϊκό χάρισμα. Δεν έπαιζε ποτέ το ίδιο πράγμα δύο φορές τον χρόνο, ποτέ. Ζούσε «για τη στιγμή», έπρεπε να έχουμε το ‘record’ button πατημένο όταν ο Duffy ήταν on fire. Το timing του ήταν μοναδικό, funky και ΠΑΝΤΑ πίσω από το beat».

«Ο George Clinton γούσταρε επίσης τον Martin. Θυμάμαι ένα session στο Chicago όπου ο George του είπε «πήγαινε στην εκκλησία Duffy!» και εκείνος πήγε. Ο Martin διέθετε επίσης ένα μοναδικά έξυπνο χιούμορ. Τον έλκυε το παράλογο, το σουρεαλιστικό και το γελοίο. Ζούσε για να χαμογελά και να παίζει μουσική. Τον αγαπούσαμε όλοι στους Scream. Ήταν μια όμορφη ψυχή. Θα μας λείψει».

Έχοντας μεγαλώσει στο Birmingham, ο Duffy μπήκε στη μπάντα των Felt στα 16 του χρόνια, με αυτήν να υπογράφει στην ιστορική σήμερα Creation Records. Υπήρξε στη συνέχει μέλος των Primal Scream για τρεις δεκαετίες, ξεκινώντας ως part-time μέλος για να γίνει στη συνέχεια μόνιμος. Ο ίδιος εμφανίστηκε ως guest στον δίσκο του Gillespie του 2020 μαζί με την Jehnny Beth των Savages, Utopian Ashes.

Ο ίδιος συμμετείχε για ένα διάστημα και στους Charlatans, εμφανιζόμενος μάλιστα και στη συναυλία των ίδιων ως support στους Oasis στο Knebworth.

«Ο Martin Duffy ήρθε και έσωσε τους Charlatans όταν χάσαμε τον Rob – έπαιξε μαζί μας στο Knebworth και υπήρξε ένας πραγματικός φίλος», έγραψε ο Tim Burgess στο δικό του tribute για τον Duffy.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured