Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή η εμβληματική Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Gal Costa, η οποία και υπήρξε μία από τις κύριες εκπροσώπους του ρεύματος της Tropicália του 1960.

Η είδηση έγινε γνωστή από το πρακτορείο δημοσίων σχέσεων της ίδιας, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η αιτία θανάτου της.

Η τραγουδίστρια, που ζούσε στο Σάο Πάολο, είχε πρόσφατα ακυρώσει μια συναυλία σε τοπικό μουσικό φεστιβάλ κατόπιν συμβουλής του γιατρού της, μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί τον Σεπτέμβριο για την αφαίρεση ενός όζου από τη δεξιά ρινική κοιλότητά της. Αναμενόταν να επιστρέψει στη σκηνή του Σάο Πάολο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προγραμματισμένες ημερομηνίες της περιοδείας της.

Η Costa υπήρξε μια μούσα της ακμάζουσας μουσικής σκηνής της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τραγούδησε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένων των Tom Jobim, Chico Buarque, Milton Nascimento και του στενού της φίλου, Caetano Veloso.

Γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1945 στην πόλη του Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Bahia, και ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι το 1964. Τρία χρόνια μετά, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, Domingo, πριν να ενταχθεί στο καλλιτεχνικό κίνημα Tropicália, το οποίο συνδύασε το βραζιλιάνικο καλλιτεχνικό στυλ με τις ξένες επιρροές. Το ομώνυμο σόλο ντεμπούτο της του 1969, θεωρείται πλέον κλασικό Tropicalismo.

«Γεννήθηκα θέλοντας να τραγουδήσω, θέλοντας να γίνω τραγουδίστρια», ανέφερε σε συνέντευξή της το 2020. «Πάντα πίστευα ότι θα γίνω, είχα αυτή τη διαίσθηση και το ήθελα. Το ήξερα ότι θα γίνω από όταν γεννήθηκα».

Ο τελευταίος της δίσκος ήταν το Nenhuma Dor του 2021.

Η είδηση του θανάτου της έχει προκαλέσει κύμα θλίψης στη Βραζιλία, με πολλά πρόσωπα της τέχνης και της πολιτικής να επιλέγουν να την αποχαιρετήσουν δημόσια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Gilberto Gil, όπως και ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος και δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του ίδιου με την Costa αγκαλιά.

«Ήταν μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες στον κόσμο, μία από τους κορυφαίους καλλιτέχνες μας που διέδιδε το όνομα και τους ήχους της Βραζιλίας σε ολόκληρο τον πλανήτη», έγραψε στη λεζάντα. «Η χώρα έχασε σήμερα μια από τις μεγάλες φωνές της».

https://www.instagram.com/p/CkvxnoHLtPU/?utm_source=ig_web_copy_link

 https://www.instagram.com/p/CkvppDouEgc/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured