news.team

Ο Jerry Lee Lewis πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Μέμφις του Τενεσί.

Γεννημένος στη Λουιζιάνα το 1935, ήταν γιος μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας που έβαλε υποθήκη το σπίτι της για να του αγοράσει το πρώτο του πιάνο. 

Ο Jerry Lee Lewis μεγάλωσε σε μια οικογενειακή φάρμα στο Ferriday και άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία 8 ετών. Από το 1949, σε ηλικία 14 ετών άρχισε να παίζει πιάνο σε ακροατήρια.

Μετακόμισε στο Μέμφις το 1956 για να περάσει από οντισιόν για τον Sam Phillips, τον ιδιοκτήτη της Sun Records και τον άνθρωπο που ηχογράφησε για πρώτη φορά τους Elvis Presley, Johnny Cash και Carl Perkins.

Άρχισε να παίζει στα Sun Studios στο Μέμφις, αρχικά ως μουσικός στούντιο και στη συνέχεια ως σόλο καλλιτέχνης.

Μερικές από τις πρώτες του ηχογραφήσεις έγιναν το 1956 με τον Elvis Presley, τον Johnny Cash και τον Carl Perkins, ένα γκρουπ που αργότερα ονομάστηκε Million Dollar Quartet.

Η μεγάλη επιτυχία του ήρθε με το "Whole Lotta Shakin' Goin' On".

Το ερμήνευσε στην τηλεόραση στο "The Steve Allen Show" και από εκεί έγινε γνωστό το μοναδικό του στυλ παιξίματος σε εθνικό επίπεδο.

Ακολούθησε η μεγαλύτερη επιτυχία του, το "Great Balls of Fire", που έφτασε στο Νο.2 των αμερικανικών charts και έγινε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του rock n roll.

Δημιουργός πολλών μεγάλων επιτυχιών, με τρία βραβεία Grammy και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Mick Jagger, Bruce Springsteen, B.B. King, ο Jerry Lee Lewis αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μουσικούς που καθόρισαν το rock ‘n’ roll. Ηχογράφησε 40 άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το Rock & Roll Time (2014).

Το 1986 μπήκε στο Rock'n'Roll Hall of Fame, μαζί με τον Presley, τον Chuck Berry και άλλους.

Η προσωπική ζωή του

To 1957 σκανδάλισε τη διεθνή κοινή γνώμη με την απόφασή του να παντρευτεί την 13χρονη ξαδέρφη του Myra Gale Brown (9 χρόνια μικρότερή του). Οι αντιδράσεις έβλαψαν τότε σοβαρά την καριέρα του. Υπήρξε οργή στον βρετανικό Τύπο και η υπόλοιπη περιοδεία του ακυρώθηκε. Οι αμερικανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι διοργανωτές συναυλιών τον έβαλαν επίσης στη μαύρη λίστα και η δημοτικότητά του εξασθένησε. Παρά ταύτα το ζευγάρι έμεινε μαζί για 13 χρόνια (η Myra Gale Brown έχει δηλώσει βέβαια πως υπέφερε κάθε είδους σωματική και ψυχική κακοποίηση), και πήρε διαζύγιο το 1970. Μαζί απόκτησαν μια κόρη, τη Phoebe, που μετά τον δικό της γάμο είναι γνωστή ως Phoebe Lewis-Loftin.

Η Phoebe Lewis-Loftin, μάλιστα, το 2002 ανέλαβε να μανατζάρει την καριέρα του πατέρα της, με τα έσοδα να πηγαίνουν απευθείας στους δικούς της λογαριασμούς. Το 2010, καθώς ο Jerry Lee Lewis χρειαζόταν πλέον βοήθεια στο σπίτι, του προσέλαβε την Judith Brown για να τον προσέχει: τη γνώριζε ως πρώην θεία της, αφού για ένα διάστημα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό της Myra Gale Brown.

Αυτό που μάλλον κανείς δεν περίμενε, ήταν ότι ο 75χρονος Jerry Lee Lewis θα τα έφτιαχνε με την Judith Brown. Μαζί, άρχισαν κατόπιν να σκαλίζουν τα οικονομικά του θέματα, πράγμα που εξόργισε την Phoebe Lewis-Loftin, η οποία απείλησε να απολύσει τη Brown. Ως απάντηση, ο Jerry Lee Lewis την παντρεύτηκε το 2012 και την επόμενη ημέρα έπαυσε την κόρη του από μάνατζερ.

Το πράγμα έμεινε εκεί, όμως το 2017 ο Jerry Lee Lewis άρχισε να ισχυρίζεται ότι η Phoebe Lewis-Loftin του χρωστούσε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Το πράγμα σύντομα εκτροχιάστηκε, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν δημόσιες προσβολές και να καταλήγουν στα δικαστήρια.

Παρά το εγκεφαλικό που έπαθε ο Jerry Lee Lewis τα πράγματα δεν εξομαλύνθηκαν. Όμως η δικαστική απόφαση θα επιφύλασσε άσχημη έκπληξη στον rock star: ο δικαστής Neal Biggers αποφάνθηκε ότι αφενός δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν κάποια κακοδιαχείριση εκ μέρους της Phoebe Lewis-Loftin το διάστημα που ήταν μάνατζερ, αφετέρου ότι από το 2012 ο Lee Lewis και η νυν σύζυγός του είχαν απευθείας τα οικονομικά υπό τον έλεγχό τους, οπότε, αν έβρισκαν κάτι παράτυπο, θα έπρεπε να έχουν καταθέσει μήνυση ως το 2015.

«Μάλλον θα έπρεπε να έχω κανονίσει τη ζωή μου λίγο καλύτερα»

«Μάλλον θα έπρεπε να έχω κανονίσει τη ζωή μου λίγο καλύτερα, αλλά ποτέ δεν έκρυψα τίποτα από τον κόσμο. Απλά συνέχισα τη ζωή μου κανονικά» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal το 2014.

Ο ίδιος πάλεψε για αρκετές δεκαετίες με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και αρκετά προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα. Σταδιακά πέρασε από το rock ‘n’ roll στην country και η μουσική βιομηχανία σιγά σιγά τον συγχώρεσε.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured