Ναταλία Πετρίτη

Τις διαφωνίες του για την ανερχόμενη αγορά και την κουλτούρα των NFTs εξέφρασε ο Brian Eno, αναφέροντας πως αυτή είναι ένα μέσο που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να γίνουν και οι ίδιοι «μικροί καπιταλιστικοί μαλάκες».

Το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να πωλούν μουσική, artworks και άλλα αντικείμενα υπό τη μορφή NFTs (non-fungible tokens), με πολλούς να διατηρούν κριτική στάση απέναντι στη νέα αυτή μόδα, μιας που οι επιπτώσεις από το format αυτό στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Σε συνέντευξή του με το Crypto Syllabus, ο Eno ερωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για την αγορά NFTs, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι σε αυτό το format.

Απαντώντας στην ερώτηση ανέφερε: «Με έχουν προσεγγίσει αρκετές φορές ώστε να φτιάξω ένα NFT. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν με έχει πείσει ότι έχει νόημα να μπω σε αυτήν την αρένα. Το να έχει νόημα για εμένα μεταφράζεται στο να δημιουργήσεις κάτι το οποίο να προσθέτει αξία στον κόσμο, όχι μόνο στον τραπεζικό σου λογαριασμό».

Ο Eno πρόσθεσε ότι «αν ήθελε πρωτίστως να βγάλει χρήματα, θα είχε επιδιώξει μια διαφορετική καριέρα σαν ένα διαφορετικό είδος ανθρώπου». «Λογικά δεν θα είχα επιλέξει να γίνω καλλιτέχνης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Τα NFTs μου φαίνονται σαν ένα μέσο για τους καλλιτέχνες ώστε να εισπράξουν και οι ίδιοι λίγη από τη δράση του παγκόσμιου καπιταλισμού, το δικό μας χαριτωμένο μικρό μέσο κεφαλαιοποίησης. Τι γλυκό – τώρα οι καλλιτέχνες μπορούν και αυτοί να γίνουν μικροί καπιταλιστικοί μαλάκες!» συμπλήρωσε ο καλλιτέχνης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει πως θα αλλάξει γνώμη μελλοντικά για τα NFTs, ο Eno ανέφερε: «Προσπαθώ να είμαι ανοιχτός σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Άνθρωποι που συμπαθώ και εμπιστεύομαι είναι πεπεισμένοι ότι αυτά είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί μετά την εφεύρεση του ψωμιού για τοστ, γι’ αυτό και εύχομαι να είχα καλύτερη άποψη. Για την ώρα βέβαια το μόνο που βλέπω είναι hustlers να ψάχνουν για μαλάκες. Και πολλούς λαμπρούς καλλιτέχνες να είναι πρόθυμοι να βρεθούν στον ρόλο των δεύτερων. Συγχωρήστε τον κυνισμό μου, δεν νιώθω τόσο αισιόδοξος αυτήν την στιγμή».

Δεν είναι όμως μόνο ο Brian Eno που δεν συμπαθεί και πολύ την κουλτούρα των NFTs, μιας που αντίστοιχη άποψη φαίνεται να έχει και ο συνθέτης Nils Frahm, ο οποίος πρόσφατα τα χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στον Independent ως «το πιο αηδιαστικό πράγμα στον πλανήτη αυτήν την περίοδο».

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured