Μπορεί κανείς να ξεγελάσει τόσο εύκολα το αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq και να αντλήσει 55 εκατ. δολάρια; Από ό,τι φαίνεται, μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, που ασχολείται με streaming μουσικής και downloads, μπορεί. Όχι, δεν είναι το Spotify ελληνικών συμφερόντων, για να χρηματοδοτηθεί με 55 εκ. Είναι η Akazoo. Οι άνθρωποί της παρουσίαζαν την πορεία της εταιρείας αυτής ως success story, αλλά τα πράγματα φαίνεται ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Από τα 44 εκατομμύρια χρηστών στα... 40 downloads τον μήνα της εφαρμογής

Μετά το σκάνδαλο στον όμιλο Folli Follie, το αμερικανικό fund QCM ξαναχτυπά με μια έκθεση για την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία streaming μουσικής Akazoo S.A., με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και από τον περασμένο Σεπτέμβριο εισηγμένη στον Nasdaq. Η έκθεση της QCM αμφισβητεί τα στοιχεία της εταιρείας που την παρουσιάζουν ως έχουσα την κορυφαία υπηρεσία Akazoo Music (μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify που επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω κινητού ή internet), με 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, 5,5 εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν, 140 εκατ. δολ. ετήσια έσοδα και ποσοστό αύξησης εσόδων 39%.

Η εταιρεία υποστηρίζει, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, πως δραστηριοποιείται σε 25 χώρες του κόσμου. Στην έκθεση της QCM επισημαίνεται πως τα στοιχεία από τα σχόλια, τα «κατεβάσματα» (downloads), τις αναζητήσεις, κ.α. της εφαρμογής της Akazoo δεν συνηγορούν με τα μεγέθη που εμφανίζει η διοίκηση της εταιρείας. Για παράδειγμα, επικαλείται στοιχεία του Mobile Action σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή της Akazoo είχε μόνο 40 downloads το μήνα (στοιχεία Δεκεμβρίου 2019). 

Σύμφωνα με το QCM, η εταιρεία στην πραγματικότητα μπορεί να έχει λιγότερους από 400 χιλ. συνδρομητές και παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως προσανατολίζεται προς τις «αναδυόμενες αγορές», η συντριπτική πλειονότητα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο

Κλειστά γραφεία

Η QCM επισκέφτηκε, μάλιστα, τα κεντρικά γραφεία της Akazoo στο Λονδίνο για να διαπιστώσει πως είναι κλειστά από τις αρχές του 2019, με την έκθεση να αναφέρει πως η εταιρεία έχει κλείσει όλα τα γραφεία της εκτός Ελλάδας. Αλλά και στη διεύθυνση του Λουξεμβούργου «δεν βρήκαμε ίχνη της Akazoo» αναφέρεται στην έκθεση στην οποία γίνεται η υπόθεση πως ενδεχομένως είναι η διεύθυνση των νομικών συμβούλων της εταιρείας. Η QCM υποστηρίζει πως τελικά εντόπισε γραφεία της Akazoo εντός των κεντρικών γραφείων της πρώην μητρικής εταιρείας InternetQ στην Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα. Σε σχέση με τη διεθνή παρουσία της Akazoo, στην έκθεση αναφέρεται πως μόνο σε πέντε χώρες κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη. Για παράδειγμα, δεν κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη της Akazoo σε Ρωσία και Βραζιλία, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της ελληνικής εταιρείας σύμφωνα με τις επίσημες παρουσιάσεις.

Το QCM επισημαίνει πως η Akazoo, με γραφεία στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο, είναι ένας «χάρτινος πύργος», ένα «σχήμα που σχεδιάστηκε από τη διοίκηση για να πλουτίσουν, σε βάρος των μετόχων». Αναφέρει, επίσης, πως «η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal». Κατά την QCM, όμως, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».

Παραλίγο και στα πνευματικά δικαιώματα, αντί της ΑΕΠΙ

Τον περασμένο Ιανουάριο δελτία Τύπου της εταιρείας ανακοίνωναν την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων με τεχνολογίες αιχμής. Επί της ουσίας, ήθελαν να δημιουργήσουν μια εταιρία με στόχο να αντικαταστήσει την ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που χρεοκόπησε. 

Τελικώς, μετά την έκθεση της QCM, η μετοχή κατέρρευσε. Θα ακολουθήσουν δικαστήρια και αγωγές, και οι υπεύθυνοι της Akazoo πρέπει να εξηγήσουν στους μετόχους και την αμερικανική δικαιοσύνη που κατευθύνονταν τα χρήματα και εάν σημειώθηκε και ξέπλυμα χρήματος.

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα, την Καθημερινή και τη Ναυτεμπορική.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured