φωτογραφία: F. Wolff

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε στους μουσικόφιλους η είδηση για τον θάνατο του McCoy Tyner, τόσο ανάμεσα στους αφοσιωμένους της τζαζ, όσο και σε ένα ευρύτερο κοινό, που έτυχε να τον μάθει είτε μέσω της δράσης του στο πλευρό του John Coltrane, είτε σε κάποιο άλλο στιγμιότυπο της πολυσχιδούς του καριέρας.

Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, ο McCoy Tyner ξεκίνησε από μικρός να μαθαίνει πιάνο ύστερα από παρότρυνση της μητέρας του και μέχρι τα 15 του χρόνια είχε ήδη αποφασίσει ότι θα αφιερωθεί σε αυτό, ακολουθώντας μια αμιγώς τζαζ κατεύθυνση. Τότε ήταν μάλιστα που ίδρυσε και το πρώτο του σχήμα, τους Houserockers.

Η κρίσιμη καμπή στην καριέρα του ήρθε πάντως αργότερα, το 1960, όταν στα 22 του χρόνια άφησε τους Jazztet για να ενταχθεί στο κουαρτέτο του John Coltrane -θα έμενε εκεί ως το 1965, λαμβάνοντας μέρος (μεταξύ άλλων) στην ηχογράφηση του ιστορικού πλέον άλμπουμ A Love Supreme (1964).

Έκτοτε, καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον άμεσα αναγνωρίσιμους πιανίστες της τζαζ, γενόμενος τεράστια επιρροή για τους νεότερους -ειδικά χάρη στο πολυσυζητημένο άλμπουμ του 1967 The Real McCoy. Τελευταία του κυκλοφορία ήταν το Solo: Live In San Francisco (2009), ζωντανά ηχογραφημένο το 2007 στη Spring Series του καθιερωμένου Jazz Festival της πόλης.

Ο Tyner πέθανε στο σπίτι του στο Νιού Τζέρσεϊ, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του στον αμερικάνικο Τύπο. Ήταν 81 ετών.

{youtube}73VczRfu9Kg{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured