news.team

Παρά την κατά καιρούς κατακραυγή και τις διάφορες επίσημες δράσεις εναντίον της, η Κου Κλουξ Κλαν στάθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής οργάνωση στον αμερικανικό Νότο, με αρκετούς σημαίνοντες παράγοντες των τοπικών κοινωνιών να «κρύβονται» συχνά κάτω από τις λευκές κουκούλες, στις περίφημες μαζώξεις με τους φλεγόμενους σταυρούς.

Στους δικούς μας καιρούς η επιρροή και η δημοφιλία της έχουν πια συρρικνωθεί, ωστόσο η οργάνωση συνεχίζει να υφίσταται ως ομπρέλα για μικρότερα γκρουπ, με κάποια από αυτά να μην περιορίζονται πλέον στο ρατσιστικό μίσος για τους μαύρους, αλλά να έχουν αγκαλιάσει ανοιχτά νεοναζιστικές ιδεολογίες.

Ακόμα και στον Νότο, πάντως, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Τόσο, ώστε οι αρχές του Τενεσί να σκέφτονται πλέον σοβαρά ότι ήρθε ο καιρός να απομακρύνουν από το κυβερνητικό κτίριο της πολιτείας στο Νάσβιλ το διαβόητο άγαλμα του Nathan Bedford, που στέκεται εκεί από το 1978.

Ο στρατηγός Nathan Bedford πολέμησε για τον Νότο στον Αμερικανικό Εμφύλιο, όσο όμως έμεινε στην ιστορία για τις στρατηγικές του ικανότητες, άλλο τόσο έμεινε και για τη σφαγή των μαύρων στρατιωτών στη μάχη του Fort Pillow (1864), όσο και για το ότι διατέλεσε πρώτος Μέγας Μάγος (ηγέτης, δηλαδή) της Κου Κλουξ Κλαν από το 1867 ως το 1869, πριν αλλάξει γνώμη και καλέσει δημόσια για τη διάλυσή της και την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη με τον μαύρο πληθυσμό.

Οι αρχές στο Τενεσί σκέφτονται λοιπόν να αντικαταστήσουν το άγαλμά του με ένα άγαλμα της Dolly Parton, σύμφωνα με καλά πληροφορημένο ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας The Tennessean. Στόχος είναι τόσο να τιμηθεί για την προσφορά της στην country μουσική, όσο και το να τιμηθεί ως σύμβολο μίας άλλης πλευράς του αμερικανικού Νότου, με τη δύναμη να ενώνει και όχι να χωρίζει.

Η Dolly Parton βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα φέτος, χάρη στη σειρά 8 επεισοδίων Heartstrings που επιμελήθηκε για το Netflix, με κάθε ένα από αυτά να αντανακλά την ιστορία κάποιου τραγουδιού της. Τελευταία μέχρι σήμερα δουλειά της ήταν το soundtrack για την ταινία της Anne Fletcher Dumplin' (2018), που την έφερε στο #143 των εθνικών charts των Η.Π.Α.

{youtube}Ixrje2rXLMA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured