news.team

φωτογραφία: James Burke

"So Long, Marianne". Είναι ένα τραγούδι του Leonard Cohen που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ήδη έχουν γραφτεί αρκετά για τον στίχο «she held on to me like I was a crucifix as we went kneeling through the dark». Για πολλούς, μάλιστα, είναι ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας του 1960.

Το κομμάτι εμφανίστηκε στο ντεμπούτο του Καναδού τραγουδοποιού Songs Οf Leonard Cohen (1967) και με τα χρόνια έγινε γνωστή και η ιστορία για την οποία και γράφτηκε. 

Ήταν το 1960, ο Leonard Cohen ήταν τότε 26 ετών και, ως συνήθως, περνούσε το καλοκαίρι στην αγαπημένη του Ύδρα (εδώ, στα δικά μας νερά). Εκεί γνώρισε την 25άχρονη Marianne Ihlen από τη Νορβηγία, η οποία ζούσε ήδη 2 χρόνια στο νησί με τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Axel Jensen. Είχε μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι στην πατρίδα της, για να μάθει ότι ο Jensen την είχε αφήσει για μια άλλη γυναίκα εγκαταλείποντας μαζί και το παιδί τους. Σύντομα, ωστόσο, η Ihlen βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του Cohen, για τον οποίον και έγινε μούσα, ζώντας μαζί του στην Ύδρα της εποχής -από όπου και η φωτογραφία αρχείου που βλέπετε, με τον Cohen και την Ihlen στα αριστερά.

Το ζευγάρι χώρισε κατόπιν στη δεκαετία του 1970, με την Ihlen να επιστρέφει στην πατρίδα της, πιάνοντας δουλειά στα πετρέλαια -το 1979 θα παντρευόταν ξανά. Το 2016, στα 81 της και ενώ πια ήταν βαριά άρρωστη με λευχαιμία, δέχτηκε ένα συγκινητικό γράμμα από τον Cohen, το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου. H Ihlen πέθανε τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, με τον Cohen να την ακολουθεί τον Νοέμβρη, επιβεβαιώνοντας όσα της είχε γράψει, ότι «βρίσκομαι λίγο πιο πίσω σου». 

Τώρα, η ιστορία τους εμπνέει ένα ολοκαίνουριο ντοκιμαντέρ. Το λένε Marianne & Leonard: Words Of Love, το σκηνοθετεί ο Nick Broomfield και στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να δείτε το επίσημο trailer. 

Το ντοκιμαντέρ περιέχει υλικό που λέγεται πως ήταν εντελώς άγνωστο μέχρι σήμερα. Έκανε επίσημη πρεμιέρα στο Sundance Film Festival και βγήκε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή που μας πέρασε (5 Ιουλίου).

{youtube}LB6nIzPf9r8{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured