news.team

Διεθνή θλίψη έφεραν τα νέα για τον θάνατο του σπουδαίου Βραζιλιάνου κιθαρίστα και τραγουδοποιού João Gilberto: ενός από τους πλέον πρωτοπόρους ανθρώπους της μουσικής του 20ού αιώνα, που αναγνωρίζεται σήμερα από αρκετούς ως «πατέρας» της bossa nova. 

Ο João Gilberto προερχόταν από το Juazeiro της πολιτείας Μπαΐα και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στα 14 του χρόνια (1945), όταν έλαβε μια κιθάρα ως δώρο από τον πατέρα του. Σύντομα έφτιαξε το δικό του συγκρότημα -τους Enamorados Do Ritmo- ενώ συνέχισε την ενασχόλησή του με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο όταν πήγε φοιτητής στο Salvador. Το 1950, μάλιστα, εγκατέλειψε τις σπουδές του, δεχόμενος μια θέση τραγουδιστή στο Rádio Sociedade da Bahia.

Το 1951 μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι "Quando Você Recordar", ηχογραφώντας σε πλάκες γραμμοφώνου 78 στροφών. Σύντομα, όμως, ήρθε σε ρήξη με τον πατέρα του, ο οποίος πίστευε ότι ο γιος του τα είχε χάσει, γι' αυτό και παράτησε τις σπουδές του και αδιαφορούσε τόσο πολύ για την εύρεση μιας «κανονικής» δουλειάς. Ως αποτέλεσμα, τον έκλεισε σε ψυχιατρική κλινική (1955), από την οποία ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μετά από μία εβδομάδα. 

Το 1956 βρέθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ο Antônio Carlos Jobim εντυπωσιάστηκε από τον εντελώς παράδοξο και προσωπικό τρόπο με τον οποίον έπαιζε την κιθάρα. Χάρη έτσι στη μεσολάβησή του, ο Giberto βρέθηκε στην Odeon και εκεί έφτιαξε τις δουλειές στις οποίες χρωστάει σήμερα τη μεγάλη του, παγκόσμια φήμη. Ειδικότερα το άλμπουμ Chega de Saudade (1959), θεωρείται στις μέρες μας ως ο πρώτος bossa nova δίσκος στη μουσική ιστορία. 

Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Το άλμπουμ O Amor, Ο Sorriso Ε Α Flor (1960) έφερε τη bossa nova στις Η.Π.Α. και το 1964 ο Gilberto βρέθηκε να συμπράττει με τον Αμερικανό τζαζίστα Stan Getz για το άλμπουμ Getz/Gilberto, που έκτοτε βρίσκεται σε κάθε σοβαρή λίστα με δίσκους αναφοράς -θα ακολουθούσε και ένα vol. 2 το 1966. Με πωλήσεις άνω των 2.000.000 αντιτύπων, μετέτρεψε τον Gilberto σε διεθνή σταρ. 

Ο João Gilberto παρέμεινε ενεργός ως και την τρέχουσα δεκαετία, αν και συχνά τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν στα πρωτοσέλιδα για μη μουσικούς λόγους. Το 2011 π.χ. δέχτηκε έξωση και μήνυση από το διαμέρισμα στο οποίο έμενε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ το 2017 ο βραζιλιάνικος Τύπος μιλούσε για ρήξη με την κόρη του Bebel Gilberto (την οποία είδαμε πρόσφατα live στην Ελλάδα, πατήστε εδώ), η οποία προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των οικονομικών του, επικαλούμενη τη χειροτέρευση της νοητικής του κατάστασης. 

Ο João Gilberto πέθανε το Σάββατο στο σπίτι του, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν 88 ετών. 

{youtube}j8VPmtyLqSY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured