Το MySpace κατάφερε να χάσει 50.000.000 τραγούδια από 14.000.000 καλλιτέχνες

Ατύχημα, λένε οι υπεύθυνοι -αλλά δεν λείπουν και οι καχύποπτες γνώμες...

news.team
news.team

Πριν καν φανταστούμε το Facebook, το MySpace ήταν ο απόλυτος προορισμός για τη νεολαία των '00s, αλλά και η πρώτη «γεύση» του φαινομένου που τώρα γνωρίζουμε ως social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Το MySpace ιδρύθηκε το 2003 με έδρα την Καλιφόρνια και το 2006 κατάφερε να είναι ο δημοφιλέστερος ιντερνετικός προορισμός στις Η.Π.Α., ξεπερνώντας ακόμα και την περίφημη μηχανή αναζήτησης της Google.

Η φιγούρα του εικονιζόμενου Tom ήταν η πλέον οικεία στον κόσμο εκείνο, ενώ καλλιτέχνες και μουσικόφιλου ανακάλυπταν μια νέα πλατφόρμα -και για τη δημοσίευση των έργων τους, αλλά και για τη μεταξύ τους επαφή. Το εναλλακτικό ας πούμε κοινό γνωρίζει πολύ καλά ότι από εκεί ξεπήδησαν οι Arctic Monkeys, ένα από τα δημοφιλέστερα γκρουπ των καιρών μας.

Στις υψηλές ταχύτητες της εποχής μας τα χρόνια εκείνα δείχνουν ήδη παλαιολιθικά, ωστόσο ήρθε αυτές τις μέρες να τα θυμίσει η δυσάρεστη είδηση ότι το MySpace έχασε ένα κολοσσιαίο αρχείο με 12 χρόνια μουσικής (ως το 2016, λίγο-πολύ), βίντεο και φωτογραφιών.

Η απώλεια ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, καθώς συνέβη κατά τη μεταφορά δεδομένων από έναν κεντρικό επεξεργαστή. Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια περίπου 50.000.000 τραγουδιών, από συνολικά 14.000.000 καλλιτέχνες. Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, δεν γίνεται να ανακτηθούν -με αποτέλεσμα το MySpace να έχει ήδη ζητήσει και επισήμως συγγνώμη για το λάθος του.

Δεν έλειψαν πάντως και οι καχύποπτες γνώμες. Κάποιοι, δηλαδή, πιστεύουν ότι για το ξεχασμένο πια MySpace (το οποίο εξαγοράστηκε το 2011 από τη διαφημιστική εταιρία Specific Media για πολύ λιγότερα χρήματα από όσα είχε επενδύσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του) η φιλοξενία 50.000.000 mp3s, στην πλειονότητά τους παλιών, ήταν κάτι που κόστιζε αρκετά -και σε χρόνο, ενδεχομένως και σε χρήμα. Ήταν λοιπόν πρόθυμο να τα ξεφορτωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση αυτή έρχεται να μας επισημάνει ότι η εποχή του ίντερνετ δεν είναι δίχως τους δικούς της τεχνολογικούς κινδύνους: ό,τι ανεβάζουμε online, σε υπηρεσίες τρίτων, δεν σημαίνει πως θα βρίσκεται εκεί «για πάντα», όπως θέλει ένας διαδικτυακός μύθος. Είναι λοιπόν πάντα χρήσιμο να αποθηκεύουμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα τον δούμε επομένως μαζί τους, το καλοκαίρι στην Αθήνα
Τέλος στα 79 για την ηθοποιό-σύμβολο της nouvelle vague, που γνώρισε όμως και μουσική επιτυχία στο πλευρό του Serge ...
Δείτε ποιοι άλλοι καλεσμένοι έρχονται μέσα στην εβδομάδα και κερδίστε 1 ακόμα διπλή πρόσκληση, για το live των Chicken

FEATURED TODAY

Γέμισε σχεδόν το Fuzz την Παρασκευή, με ένα ετερόκλητο πλήθος, που αποθέωσε την παρέα του Jean-Jacques Burnel ύστερα από μια φορτσάτη συναυλία, στην οποία ...
Παρουσιάζει μια διασκεδαστική και καλοδουλεμένη παράσταση στην Πειραιώς 131, η οποία διαθέτει αισθητική και γλύκα, μα είναι κι ικανή να σηκώσει από τις ...
Χορευτική μουσική με αφρικάνικες επιρροές, από ελληνική ετικέτα; Μόνο στους ακόλουθους του ήχου της Teranga Beat δεν θα προκαλέσει εντύπωση ένας τέτοιος ...
Top
Στo avopolis.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας στο site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies και την πολιτική απορρήτου. More details…