news.team

«Παιδί» του Dan Treacy, οι Television Personalities στήθηκαν το 1977 και μπήκαν στη δισκογραφία το επόμενο έτος, με το ΕΡ Where's Bill Grundy Now?.

Έκτοτε, ως και το Beautiful Despair του 2018 (που περιλαμβάνει ανέκδοτες ηχογραφήσεις από το 1990), μπορεί να μη γνώρισαν εμπορικές δόξες, καταγράφηκαν όμως ως μπάντα με τεράστια σημασία για την indie pop, τη νεοψυχεδέλεια και ένα τμήμα του post-punk των 1980s.

Στον αντίποδα αυτής της πορείας, ο Treacy πάλεψε με τα ναρκωτικά, αλλά και με θέματα νοητικής υγείας, ενώ ένα διάστημα βρέθηκε και στη φυλακή, καταδικασμένος για κλοπή. Το 2011 χρειάστηκε να κάνει χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για να αφαιρέσει ένα επικίνδυνο αιμάτωμα, όντας έκτοτε σε μακρά περίοδο ανάρρωσης με μερική αναπηρία, παρά την επιθυμία του να επιστρέψει στη μουσική.

Καθώς ο Treacy χρήζει οικονομικής ενίσχυσης, 5 κατά καιρούς μέλη των Television Personalities (Jowe Head, Jeff Bloom, Dave Musker, Mike Stone & Lee McFadden) στήνουν συναυλίες στις οποίες παίζουν τα πιο θρυλικά τραγούδια του γκρουπ. Το Σάββατο 16 Μαρτίου, μάλιστα, θα κάνουν στάση και στην Ελλάδα, για μια βραδιά στο Temple, όλα τα έσοδα της οποίας θα καταλήξουν στον Treacy.

Τη συναυλία αυτή θα πλαισιώσουν 5 Έλληνες καλλιτέχνες-θαυμαστές των Television Personalities: ο Αλέξης Καλοφωλιάς των Last Drive, η Etten, οι The Callas, ο Billpos των Next Time Passions και οι Kissamatic Lovebubbles. Κι έτσι, με την εξαίρεση του Καλοφωλιά που λόγω χρόνου δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, μοιράζονται με το κοινό τη δική τους ιδιαίτερη σχέση με το βρετανικό συγκρότημα:

BILLPOS (Next Time Passions)

Η ιστορία λέει ότι το "Someone To Share My Life With" ήταν ένα από τα κομμάτια που είπα σαν τραγουδιστής των Next Time Passions, στο πρώτο μας live to 1991. Εμφανώς συγκινημένος, σε ένα άλλο πρώτο live, στην επανένωσή μας το 2009 στο Tiki Bar, είπα το "If I Could Write Poetry".

Οι TVP ανήκουν στις μπάντες που με επηρέασαν, εκτός από τη μουσική, και σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αυτό που έχει να κάνει με την έκφραση σαν προσωπική διέξοδο από την πάλη που ο καθένας έχει με τους εσωτερικούς του δαίμονες. Κυρίως γιατί αντιπροσωπεύουν την άποψη ότι η μουσική θα έπρεπε να γίνεται για να μεταφέρονται συναισθήματα και όταν ο σκοπός επιτυγχάνεται, ελάχιστη σημασία έχουν οι σούπερ παραγωγές, οι τέλειες εκτελέσεις και τα ακριβά μικρόφωνα.

Εκτιμώ τους TVP γιατί με αφοπλιστική απλότητα, αποδόμησαν την punk και την pop, και ένωσαν τα κομμάτια με ένα μοναδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ως συγκολλητική ουσία τους δυνατότερους στίχους της εποχής τους. Και είναι γεγονός ότι ο Dan Tracey έγραφε με ένα πρωτότυπο ύφος, άλλες φορές καυστικό και ειρωνικό, αλλά και αρκετές φορές αυτοβιογραφικό, λυρικό και συγκινητικό.

Με την πάροδο των ακροάσεων, καταστάσεις και εικόνες που φαίνονται σχεδόν καθημερινές, δεν είναι τελικά τόσο απλοϊκά δοσμένες, όπως φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση.

Σιγά-σιγά αναδεικνύονται όλα τα συστατικά της αφήγησης, όπως  τα στερεότυπα της εποχής, οι κοινωνικές νόρμες και τα συναισθηματικά αδιέξοδα.

Κι εκεί, νομίζω, κρύβεται η στιχουργική του ιδιοφυΐα. Άλλωστε ο τύπος ήξερε που ζούσε κι ο Syd Barrett!

ETTEN

Ο Dan Treacy ξεγύμνωνε την ψυχή του απόλυτα, μέσα από απλές λέξεις που στο σύνολό τους δημιουργούσαν μόνο δυνατές εικόνες και συναισθήματα. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ανακάλυπτες αμέσως, ακούγοντας τις πρώτες λέξεις που ξεστόμιζε, πάντα με το δικό του μελωδικό τρόπο. Μια  καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που διάλεξε να μιλήσει ειλικρινά μέσα από τη μουσική, να ζήσει τη ζωή του μένοντας πιστός στα ισχυρά πιστεύω του και να παραμείνει ρομαντικός απέναντι στη ζωή, ακόμα και τις στιγμές που η καθημερινότητα του ήταν
(όπως και, δυστυχώς, παραμένει) δύσκολη.

KISSAMATIC LOVEBUBBLES

Το να κληθείς να γράψεις ένα κείμενο για τη σημαντικότητα μιας μπάντας που αγάπησες και ακολούθησες από παιδί μάλλον δεν είναι τόσο εύκολο. Από τότε μέχρι και σήμερα, που πλησιάζουμε τα 50, οι TVP’s μας συντρόφεψαν στα εύκολα και στα δύσκολα, στις ευτυχισμένες και μελαγχολικές καταστάσεις που ζήσαμε στο πέρασμα των χρόνων, οπότε, για να μη μακρηγορούμε, οι TVP’s για μας είναι απλά ένα κομμάτι του εαυτού μας. Whaam! Bam! Thank you Dan!

THE CALLAS

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν δεν ήταν ο Daniel, θα ήμασταν τελείως διαφορετικοί άνθρωποι. Όταν πριν από χρόνια ακούσαμε για πρώτη φορά Television Personalities, άλλαξαν τα πάντα για μας. Μέσα σε καμιά δεκαριά τραγούδια βρήκαμε ποίηση, ευαισθησία, ταινίες, εικαστικότητα, μελωδίες, έρωτες, καταχρήσεις, pop μελαγχολία, DIY πρακτικές, όλα τα βασικά δηλαδή στοιχεία που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα. Θα τον ευχαριστούμε για πάντα, για το υπέροχο και ανεκτίμητο δώρο που μας έκανε.

{youtube}cxTa3Uhu28s{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured