Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 77 ετών σκοτώθηκε ο σπουδαίος μουσικός, κιθαρίστας και παραγωγός, Νότης Μαυρουδής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο καλλιτέχνης βρισκόταν για διακοπές στο σπίτι του στην Κουκουράβα Μαγνησίας, όταν έπεσε από ύψος τριών μέτρων και χτύπησε σε πέτρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα της Μαγνησίας, η σύζυγός του κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Την απώλεια του σπουδαίου συνθέτη ανακοίνωσε με μια λιτή ανάρτηση στο Facebook ο γιος του Χάρης Μαυρουδής.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10227147205599760&id=1045821299

Η καλλιτεχνική πορεία του Νότη Μαυρουδή

Με μια εντυπωσιακή καριέρα που είχε διάρκεια περισσότερα από πενήντα χρόνια ο Νότης Μαυρουδής αναδείχθηκε σε έναν ξεχωριστό συνθέτη, έναν από του καλύτερους κιθαρίστες που έβγαλε η χώρα μας και είχε σπουδαίες συνεργασίες και μεγάλες επιτυχίες. Εργάστηκε και ως ραδιοφωνικός παραγωγός συνεργαζόμενος με το «Δεύτερο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, τον «902 Αριστερά στα FM», το «Κανάλι 15»,  τον «ΣΚΑΪ 100.3», τον «Αθήνα 9.84», αλλά στο «Τρίτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.

Υπήρξε, επίσης, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού για την κιθάρα «TaR» από το 1982 έως το 1986, ενώ είχε πλούσια αρθρογραφία, καθώς συνεργάστηκε με τις εφημερίδες εφημερίδες «Τα Νέα», «24 ώρες», «Ριζοσπάστης», «Ελευθεροτυπία», «Πρώτη», «Δέντρο», «Γράμματα και Τέχνες», «Αντί», «Σχολιαστής», «Έθνος» και «ΦΛΥΑρία του Χαλανδρίου».

Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1945 και τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Στρατεύθηκε με την Αριστερά από τα νεανικά του χρόνια, ενώ το 2009 ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους. Το 2010 ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς και εκλέχθηκε μέλος της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής.

Η αγάπη του για την κιθάρα ξεκίνησε το 1958, όταν και έκανε τα πρώτα του μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο, από όπου πήρε και το δίπλωμά του το 1969. Την επόμενη χρονιά έφυγε για την Ιταλία όπου έζησε και δίδαξε κιθάρα μέχρι το 1975 και την επιστροφή το στην πρωτεύουσα. Στην Αθήνα δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο και πραγματοποίησε μια μοναδική σταδιοδρομία με περισσότερους από 25 προσωπικούς δίσκους, έργα για την κλασική κιθάρα, αλλά και τραγούδια που συνέθεσε για μεγάλους ερμηνευτές, όπως οι Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Γιάννης Σαμσιάρης, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Ο Νότης Μαυρουδής είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως οι Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις.

Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος κ.ά.

Στιγμές από τη μεγάλη πορεία του

Το 1965 τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το Α’ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, ενώ το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες σε παγκόσμια δημοφιλείς κιθαριστές. Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του με δημοφιλείς τραγουδιστές. Από το 2000 ξεκίνησε (με τον συνεργάτη του, Παναγιώτη Μάργαρη) τη δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l' art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Το 2005 και 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αρίων» για τους δίσκους Cafe de l' art - Cinema και Cafe de l' art - Τσιτσάνης - Βαμβακάρης. Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label "Corifeo" της εταιρίας "Eros music" που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους.

Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη). Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτούργησε, υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το ραδιόφωνο του TaR το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.tar-radio.com . Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1968 μελοποίησε το έργο του Οδυσσέα Ελύτη "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" και το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο" σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου. Το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο "Παιδί της Γης" και το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος "Έρως ανίκατε μάχαν" σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου. Από το 1990 έγραψε τραγούδια για Παιδική Χορωδία και συνεργάστηκε με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

ΠΗΓΗ

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured