View More

Η Μαρίνα Σάττι επιστρέφει με ένα παραδοσιακό μοιρολόι από τη θρακιώτικη παράδοση

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά το «Γιατί πουλί μ’» με φόντο την Κωνσταντινούπολη

Ναταλία Πετρίτη
Ναταλία Πετρίτη

Δύο ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του στην Ελλάδα, το διαδικτυακό κανάλι του διεθνούς ιστότοπου, Nowness, παρουσιάζει το γυρισμένο στην Κωνσταντινούπολη video clip του νέου κομματιού της Μαρίνα Σάττι.

Πρόκειται για την εκδοχή της αγαπημένης τραγουδοποιού στο «Γιατί πουλί μ’», ένα μοιρολόι για την πτώση της Κωνσταντινούπολης, όπως αυτό διασώθηκε από τους Κεσσανιώτες πρόσφυγες της Θράκης.  

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Nowness:

«Η Μαρίνα Σάττι βάζει την ταυτότητά της σε ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι με το νέο ατμοσφαιρικό της μουσικό βίντεο, «Γιατί πουλί μ’». Οι στίχοι είναι από ένα τραγούδι-ποίημα για ένα πουλί που δεν μπορεί πια να τραγουδήσει γιατί έχουν κοπεί τα φτερά του. Αυτή η αλληγορία είναι αποτέλεσμα έμπνευσης από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και περιγράφει την κατάσταση της αδυναμίας να ζήσει κανείς και να δημιουργήσει λόγω της απώλειας των ριζών του. 

Μεγαλώνοντας σε ένα διαπολιτισμικό σπίτι, η Μαρίνα Σάττι συσχετίστηκε με τους στίχους αυτού του τραγουδιού. Γεννημένη από Ελληνίδα μητέρα και Σουδανό πατέρα, η τραγουδίστρια ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την ταυτότητα. «Υπήρχαν πάντα αντιθέσεις με τις οποίες έπρεπε να συμφιλιωθώ και να ζήσω», λέει η Μαρίνα, «ένας εσωτερικός αγώνας για να καταλάβω—να ομαλοποιήσω—την ταυτότητά μου και να την αποδεχτώ. Κατάφερα να βγάλω νόημα, όχι μόνο για δική μου για χάρη αλλά και για τους άλλους ανθρώπους γύρω μου και για να μπορώ να αγαπώ, να αγκαλιάζω και να ζω σε αρμονία και ειρήνη και με τα δύο μέρη του εαυτού μου».

Το ατμοσφαιρικό μουσικό βίντεο γυρίστηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, μιας πόλης όπου η νεωτερικότητα και η ιστορία, η Ανατολή και η Δύση, οι εβραϊκοί, οι αραβικοί και οι χριστιανικοί πολιτισμοί συμπλέκονται. Με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Alexis Gomez, η Μαρίνα Σάττι καλεί το βυζαντινό παρελθόν της πόλης σε μια εικαστική γιορτή πολλαπλών ταυτοτήτων. Όπως η πόλη, έτσι και η Μαρίνα Σάττι αντλεί δύναμη από τις ρίζες της και έχει εργαστεί σκληρά για να ενσωματώσει τον πολιτιστικό της πλούτο και να δημιουργήσει μια μοναδική ταυτότητα».

Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει επίσημα στην Ελλάδα στο Youtube κανάλι της Μαρίνας Σάττι στις 2 Μαρτίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


avopolis_google_news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με special guests τους Perfume Genius και The Faint, οι Yeah Yeah Yeahs είναι έτοιμοι να βγουν στο δρόμο με τη νέα

FEATURED TODAY

Η ανακοίνωση της έλευσης της Ισπανίδας superstar στο Release Athens x SNF Nostos γέννησε απορίες («ποια είναι η Rosalía;»), εντάσεις («εμείς μέταλ θέλουμε»), έως και χλευαστικά μηνύματα («τι είναι τούτο;»). Συμμετέχουμε στη συζήτηση.

Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για τα γραπτά ενός «γεροξεκούτη μισογύνη », ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο σάλος γύρω  από την πώληση αντιτύπων με αυτόγραφα-ρέπλικες. Μήπως όμως τελικά είμαστε τελείως εκτός θέματος; Του Άγγελου Κυρούση.

Δύο συντάκτριες του Avopolis με «νεοκυμματικές ανησυχίες» βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στο συναυλιακό στέκι της Λιοσίων και μοιράζονται τις (θετικότατες) εντυπώσεις τους.

Top