Η Σοφία Καμαγιάννη έγινε γνωστή σε ένα μικρό κοινό το 2000, όταν έβγαλε το άλμπουμ Αποβάθρα, ενώ στη συνέχεια φανέρωσε την ενδιαφέρουσα οπτική της πάνω στις ηλεκτρακουστικές αναζητήσεις. Σε μεταγενέστερα έργα της, εκφράστηκε πιο καθαρά και το ενδιαφέρον της για την ποίηση, από το οποίο πηγάζει τώρα και μια μελοποίηση στο ποίημα του Κωστή Παλαμά "Το Σπίτι Που Γεννήθηκα": μπορείτε να την ακούσετε στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης.

Το ποίημα προέρχεται από τη συλλογή του Παλαμά Τα Παράταιρα (1919) και έχει μελοποιηθεί κι άλλες φορές στη δισκογραφική ιστορία: η πρώτη του εκτέλεση ως τραγουδιού χρεώνεται στον Νίκο Λώλη και την Κατερίνα Τζαμάκου, σε ενορχήστρωση Θανάση Νικόπουλου και ακούστηκε το 1982 στον διαγωνισμό τραγουδιού που έκανε τότε η νεολαία του ΚΚΕ, περνώντας έπειτα στον δίσκο 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή: 14 Νέα Τραγούδια Από Το Διαγωνισμό Έντεχνου Λαϊκού Τραγουδιού (1983). Αρκετά γνωστή είναι όμως και η εκδοχή που παρουσίασε το 2016 ο Γιάννης Χαρούλης, σε μελοποίηση Λουκά Θάνου.

Η Καμαγιάννη εμπνεύστηκε τη δική της μελοποίηση λίγο πριν επισκεφθεί την Αμερική για μια παράσταση στην εκεί Ομογένεια (στην Αριζόνα, συγκεκριμένα). Τη δε ερμηνεία την εμπιστεύτηκε στην Κλεονίκη Δεμίρη, μια νέα τραγουδίστρια που συστήθηκε στη δισκογραφία το 2014, συμμετέχοντας στο άλμπουμ του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη Ο Νοέμβρης Των Ματιών Της. Το τραγούδι αποτελεί μάλιστα προάγγελο του επικείμενου πρώτου δίσκου της Λόγια Ανείπωτα, που θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες από τον Μετρονόμο. 

{youtube}0Cm1_kY0yoQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured