Γράφουν: Τάνια Σκραπαλιώρη και Εύη Χουρσανίδη

Ξεκινάει μια ακόμη εβδομάδα, μια ακόμη Δευτέρα, με όλα τα στερεοτυπικά αρνητικά μιας Τσαγκαροδευτέρας: γκρίνια, άγχος, νεύρα, κούραση, και ο ορίζοντας των διακοπών, των εκδρομών, των Σαββατοκύριακων πιο μακριά από ό, τι θα εξυπηρετούσε σε μια δύσκολή ημέρα. Το βράδυ στο stage της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ παίζει το ντουέτο των Kruder & Dorfmeister, πολλά υποσχόμενο, αλλά κι αυτό ακόμα φαίνεται πιο μακρινό από όσο θα ήθελες σε μια μέρα γεμάτη τηλεφωνήματα, συναντήσεις και υποχρεώσεις. Μέχρι όμως να φτάσεις εκεί. Μέχρι να διασχίσεις το αίθριο του ΚΠΙΣΝ, να χαιρετίσεις νοερά τη βιβλιοθήκη στα αριστερά σου, να γνέψεις στον χορό των συντριβανιών και να στρίψεις δεξιά για την αίθουσα της Λυρικής Σκηνής. Μέχρι να κάτσεις αναπαυτικά στην πολυθρόνα σου και να περιμένεις τα πρώτα τριπαρισμένα  στροβιλίσματα του Peter Kruder και του Richard Dorfmeister να σε γειώσουν, να σε χαλαρώσουν, να σε τσιλάρουν. Τώρα μάλιστα, τώρα μιλάμε.

Οι Kruder & Dorfmeister ξεκίνησαν αυτό το επετειακό set για τα 30 χρόνια τους στο πλαίσιο της σειράς Cosmos του ΚΠΙΣΝ  όπως πάνω κάτω ξεκίνησαν την ιστορία τους και στα ‘90s (και όπως την επισκέπτονται μέχρι και σήμερα μιας και το τελευταίο τους album 1995 του 2020 είναι ένα νοσταλγικό ανάθημα σε αυτήν ακριβώς την αισθητική): με καλά επιμελημένη, ταξιδιάρικη downtempo, μπολιασμένη με jazz  φτιαγμένη για τις κυριολεκτικές και μεταφορικές διαδρομές των clubbers μακριά από τις πίστες και τα dancefloors. Όσο όμως ξεδιπλωνόταν το χαλί τους τυλίγοντας τους πάντες σε μια συνθήκη απελευθερωτικής ευφορίας, όσο οι άριστοι remixers εαυτοί τους έπαιρναν τα ηνία της βραδιάς, όσο τα audio visuals στο φόντο διαδέχονταν το ένα το άλλο, δοκιμάζοντας γραμματοσειρές και λογοπαίγνια με τα αρχικά τους, κλείνοντας το μάτι στα ανδρείκελα των Kraftwerk, μετατρέποντας το χαρακτηριστικό πορτρέτο τους από το ιστορικό album τους G-Stoned σε ζωντανή φωτογραφία βγαλμένη λες από τις σελίδες του Χάρι Πότερ, όσο οι acid και drum'n'bass μεταφράσεις τους από το K&D Sessions του 1998 μπλέκονταν με τις πιο dance και balearic διαθέσεις,  τόσο η βραδιά εξελισσόταν σε ένα απροσδόκητο πάρτι, ένα πάρτι που θύμιζε καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι των αθώων ‘90s, ένα καλοκαίρι των χλιδάτων ‘00s, ένα ανύποπτο καλοκαίρι δυο ανάσες πριν την πανδημία, το 2018, στη βιομηχανική αυλή ενός παλιού εργοστασίου, στο πρώτο μεγάλο εγχώριο καλοκαιρινό ηλεκτρονικό φεστιβάλ της πόλης. Η Λυρική σκηνή ένα ιδιότυπο club, η ενέργεια μεταδοτική, πλατεία και εξώστης όρθιοι, να σκάνε σε κάθε κύμα που τους επεφύλασσαν οι Kruder & Dorfmeister. Love Is In The Air.

Τάνια Σκραπαλιώρη

 20_2_23_kd_papastrati_low-063

Πράγματα που θα θυμάμαι από το show των Kruder & Dorfmeister στο ΚΠΙΣΝ:

Το remix τους στο "Useless" των Depeche Mode και τις ραδιοφωνικές αναμνήσεις που μου ξύπνησε.

To "Riders On The Storm" των Doors, μπασταρδεμένο.

Πρόσωπα-ανδρείκελα-ρομπότ στο background.

Ψηφιακή ψυχεδέλεια.

To "Let's Dance" του Bowie να δίνει το σήμα για αυτό που θα ερχόταν στη συνέχεια.

Τον χαριτωμένο αρχικό δισταγμό να σηκωθούμε από τα καθίσματά μας να μετατρέπεται σε ξεσάλωμα (χωρίς dancefloor, χωρίς αλκοόλ και χωρίς ντροπή).   

Το "Fever" της Peggy Lee, «πειραγμένο», με τη μορφή μιας γυναίκας στο backdrop να μοιάζει με ερωτικό κάλεσμα εξωγήινου από τον οποίο μας χωρίζει μόνο ένα πορφυρό παραπέτασμα.

To "Feel Good Hit of the Summer" των Queens of the Stone Age αγνώριστο, και με γυναικεία φωνητικά (Nicotine, valium, vicodin, marijuana, ecstasy, and alcohol -cococococo, cocaine) ενώ στην οθόνη παρελαύνουν χάπια και ναρκωτικά.

Το (τόσο uncool-που-μοιάζει-ό,τι πιο cool) "Love is in the Air".

Αυτό το υπέροχο «γύρισμα» του "Bug Powder Dust" των Bomb The Bass.

Tην «κάποτε ακούγαμε drum'n'bass» νοσταλγία του "Speechless" των Count Basic.

Το μήνυμα μιας φίλης από τον τέταρτο εξώστη «νιώθω ότι είμαι σε αεροπλάνο, σας βλέπουμε όλους, είναι φ α ν  τ α σ τ ι κ ά».

Τους Kruder & Dorfmeister να μας βγάζουν δεκάδες φωτογραφίες, να φαίνονται ειλικρινώς ευχαριστημένοι από ό,τι είχε προηγηθεί και να αποχωρούν χορτάτοι, χαμογελαστοί, συγκινημένοι.

https://www.instagram.com/p/Co67LgFMfvT/

 Η Δευτέρα είναι η πιο ρουτινιάρικη ημέρα της εβδομάδας. Συνήθως τηρούμε πιστά το πρόγραμμα, κάνουμε τα ψώνια του σουπερμάρκετ, συγυρίζουμε, μαγειρεύουμε, πάμε γυμναστήριο ή λιώνουμε σπίτι με σειρά. Η εμφάνιση των Kruder & Dorfmeister ήταν απόδειξη πως όταν βγαίνεις από το comfort zone σου και τραβιέσαι μέχρι την άλλη άκρη της πόλης, ε, να, κάποιες Δευτέρες μπορεί να τελειώνουν και έτσι.

Εύη Χουρσανίδη

20_2_23_kd_papastrati_low-01820_2_23_kd_papastrati_low-10020_2_23_kd_papastrati_low-14020_2_23_kd_papastrati_low-14320_2_23_kd_papastrati_low-162

 

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τους Kruder & Dorfmeister

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured