«Στις αρχές των 90s, η Ευρώπη ζούσε την ηλεκτρονική χορευτική επανάσταση χορεύοντας techno. Οι Peter Kruder και Richard Dorfmeister το έβλεπαν να συμβαίνει γύρω τους, το αγκάλιασαν αλλά επέλεξαν -όπως κάνουν σε όλη την καριέρα τους- να πάρουν τον αντίθετο δρόμο. Να φτιάξουν τη μουσική που οι clubbers θα ακούν μακριά από την πίστα.» σημειώνει στο Δελτίο Τύπου του το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εν αναμονή της εμφάνισης των Kruder & Dorfmeister στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Επιστρέφουμε στα 90s και σημειώνουμε κι εμείς με τη σειρά μας 5 facts για το electro δίδυμο από την Βιέννη.

 

Όλα ξεκίνησαν από τους Simon & Garfunkel

Κι όμως. Το εξώφυλλο του Bookends των Simon & Garfunkel από το μακρινό 1968 είναι ο λόγος που οι Peter Kruder και Richard Dorfmeister άρχισαν να γράφουν μουσική μαζί. «Έπεσε στα χέρια μου το Bookends και σκέφτηκα ότι ο Richard είναι ίδιος ο Art Garfunkel!», δηλώνει ο Peter Kruder στο Groove. «Έπειτα σκάναρα το εξώφυλλο και το έστειλα στο Λονδίνο με τη σημείωση: Πρέπει να βγάλουμε ένα δίσκο και να αντιγράψουμε αυτό το εξώφυλλο. Είσαι ίδιος αυτός ο τύπος! Τρεις μέρες αργότερα, ήταν έξω από το σπίτι μου με το Peugeot του τίγκα στον εξοπλισμό. Κλειστήκαμε στο διαμέρισμά μου στη Grundsteingasse και αρχίσαμε να γράφουμε μουσική.»

simon-garfunkel

 g-stoned

Ο Gilles Peterson ήταν αυτός που τους ανακάλυψε

Το πρώτο τους EP ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου σε εκείνο το διαμέρισμα και κυκλοφόρησε το  1993 με τίτλο G-Stoned. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Gilles Peterson επέλεξε το "High Noon" για την εκπομπή του "Worldwide" στο BBC -and the rest is history. «Γίναμε μέρος της σκηνής χωρίς καμία προειδοποίηση -ήταν τέλειο» λέει ο Richard Dorfmeister στο Mixmag. «Αρχικά δεν το είχαμε δει επαγγελματικά, απλά θέλαμε να περάσουμε καλά. Το άλμπουμ !K7 άρχισε να πουλάει πολύ όμως. Ήταν η εποχή όπου η μουσική βιομηχανία λειτουργούσε – καμία σχέση με σήμερα. Μπλέξαμε με το music business τη σωστή εποχή, πριν σκάσει το mp3 και αλλάξει τα πάντα.»

 

 

Όλοι στα 90s είχαν μια βιβλιοθήκη από το ΙΚΕΑ και το άλμπουμ K&D Sessions

Η παραπάνω πρόταση μπορεί να είναι αστικός θρύλος, ωστόσο όντως η συλλογή τους The K & D Sessions (1998), που περιλάμβανε όλα τα remixes που είχαν κάνει μέχρι τότε και μερικά δικά τους κομμάτια υπολογίζεται πως έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Η πλάκα είναι ότι ο λόγος που αποφάσισαν να την κυκλοφορήσουν ήταν το σχόλιο ενός δημοσιογράφου που, μετά από μια εμφάνισή τους στο Μόναχο, είπε «Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο hype, μόνο ένα EP έχετε βγάλει!» Αυτό βέβαια δεν ήταν αλήθεια γιατί μέχρι τότε είχαν κάνει ήδη καμιά 40αριά remixes. «Όταν επιστρέψαμε στη Βιέννη, αποφασίσαμε να βγάλουμε μια συλλοφή με ό,τι είχαμε κάνει τα τελευταία 4 χρόνια. Κι έτσι προέκυψαν οι The K & D Sessions. Το άλμπουμ μας DJ-Kicks είχε πουλήσει περίπου 60.000 τότε. Περιμέναμε το The K & D Sessions να τα πάει καλύτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε όλη αυτή την τρέλα!»

kd-sessions-cover

 

Μεταξύ άλλων έχουν κάνει remixes σε κομμάτια των Depeche Mode και της Madonna

 Πολλά από τα πιο διάσημα remixes τους (σε κομμάτια των Roni Size, Bomb The Bass και Lamb) συμπεριλήφθηκαν στο tracklist του The K&D Sessions. Εκείνo που έχει ακουστεί περισσότερο στο ραδιόφωνο είναι το remix τους στο "Useless" των Depeche Mode, ενώ από τα πιο γνωστά τους είναι και το 11λεπτο remix τους στο "Nothing Really Matters" της Madonna.

 

Δεν υπέγραψαν ποτέ με μεγάλη δισκογραφική

Παρόλο που τους πλεύριζαν διάφορα labels οι Kruder & Dorfmeister έμειναν ανεξάρτητοι μέχρι το τέλος. «Είχαν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις με την Island Records» δηλώνει ο Kruder στο Groove. «Αλλά ξέραμε ότι δεν θέλαμε να μπλέξουμε με μεγάλη δισκογραφική. Χάρη στα remixes μας, όλες οι εταιρείες μας προωθούσαν αρκετά και πληρωνόμασταν κανονικά έτσι κι αλλιώς. Και ο Gilles [Peterson] μας ήθελε, αλλά μετά από χρόνια και εκείνος μου είπε πως ήταν έξυπνο που παραμείναμε ανεξάρτητοι. Αν είχαμε υπογράψει με το label του, θα έπρεπε να βγάλουμε τρία άλμπουμ σε τρία χρόνια και ποτέ δεν θα μας είχε μείνει χρόος να γίνουμε ονόματα μέσα από τα DJ sets μας και τα remixes μας.»

 

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 20:30 η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ηλεκτρίζεται υπό τους ήχους των Peter Kruder και Richard Dorfmeister σε ένα μοναδικό live audiovisual show που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured