search

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΔΙΕΘΝΗ

Χώρος | AN Club, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής | 18/5/2001

Ας τα πάρουμε με αριθμούς. 5η ή 6η φορά που οι Dead Moon έρχονται στην Ελλάδα, 500 άτομα περίπου μέσα στο ΑΝ, 51 η ηλικία του ηγέτη τους Fred Cole, 3 τα μέλη του συγκροτήματος, 2 ώρες και 10 λεπτά η διάρκεια του live και τέλος άγνωστος ο αριθμός των κιλών του ιδρώτα που χύθηκε από το χορό. Απολογισμός ? Ένα εξαιρετικό live από ένα συγκρότημα που εδώ και πολλά χρόνια ξέρει να κάνει μόνο ένα πράγμα αλλά το κάνει άριστα. Rock’n’roll λέγεται και ευτυχώς δεν πεθαίνει.

Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα που αν και μας ευχαριστούν , δεν μπορούμε παρά να τα αναλύσουμε και να παραξενευτούμε. Και με αυτό εννοώ την ξαφνική επιστροφή του garage/rock’n’roll ως μόδα που ενώ χαίρομαι την κάθε στιγμή της, εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν αντιμετωπίζεται όπως της αρμόζει. Οι Dead Moon βέβαια δεν έχουν να κάνουν κάτι με όλο αυτό, αφού έχουν αποδείξει από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, ότι μπορούν να γεμίσουν αρκετούς συναυλιακούς χώρους και να δώσουν εξαιρετικά live. Ας μείνουμε όμως εδώ και να επικεντρωθούμε στο συναυλιακό μέρος. Αν όλα πάνε κάλα και στις 13 Ιουνίου πραγματοποιηθεί το garage-festival που έχει ανακοινωθεί (μόνο οι Fuzztones είναι σίγουροι ως τώρα), θα τα πούμε πιο διεξοδικά.

Καταρχήν λυπάμαι που δεν συγκράτησα το όνομα του support group, οι οποίοι ήταν ενεργητικότατοι και μας διασκέδασαν όση ώρα τους ακούσαμε. Οι Dead Moon ανέβηκαν στη σκηνή γύρω στις 11:30 αλλά το live δεν ξεκίνησε μέχρι και τις 12 αφού ο drummer (Αndew Loomis) κάπου «έβοσκε» (προφανώς μέσα σε τόνους αλκοόλ) και είχε ξεχαστεί. Μόλις βέβαια επέστρεψε και αφού τα όργανα είχαν όλα στηθεί (με τα drums μπροστά όπως συνηθίζεται), έφτιαξε το κεράκι-trademark και τα leds άρχισαν να δείχνουν μόνο κόκκινα. Η οργανική απλότητα των Dead Moon (μπάσο, κιθάρα και drums) είχε ως αποτέλεσμα να έχουν έναν αξιοπρεπέστατο ήχο και καθαρά φωνητικά. Οι κινήσεις του κόσμου άρχισαν σιγά σιγά να χαλαρώνουν και από το “54/40 or fight” και μετά άρχισε ένα ανελέητο pogo και stage-diving που τελείωσε μετά από σχεδόν δύο ώρες.

Ακούσαμε πάνω από 25 τραγούδια, εκ των οποίων πολλά ήταν από τον τελευταίο δίσκο του group, “Trush & Burn”. Δεν έλειψαν βέβαια και τα κλασικά κομμάτια όπως το αυτοβιογραφικό “Kicked out - Kicked in”, το “Milk cow blues”, το “Walking on my grave”,το “Unknown passage”,το “Running scared”, το “War baby” και φυσικά το “You must be a witch” το οποίο είχε γίνει επιτυχία από το δεύτερο group του Cole, τους The Lollipop Shoppe στα 60’s. Στο δίωρο που οι Dead Moon βρίσκονταν επι σκηνής ακούσαμε και μερικές διασκευές μεταξύ των οποίων το “Play with fire” των Stones, το “Can’t help falling in love” του Elvis και μία εξαιρετική απόδοση στο “Ring of fire” του γίγαντα Johnny Cash.

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) η κατάσταση και η ευφορία που νιώθαμε κατά τη διάρκεια και μετά τη συναυλία δεν περιγράφεται με λέξεις. Το αμερικάνικο group έδωσε μία φανταστική παράσταση και παρά την ηλικία τους, απέδειξαν ότι το rock’n’roll ζει μέσα τους και τους ανανεώνει. Αυτή είναι και η βασικότερη ιδιότητα του άλλωστε.


HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…