Ο Stefan Schwerdtfeger (Big Sleep) είναι τα τελευταία 5 χρόνια μόνιμος κάτοικος της συμπρωτεύουσας, ομορφαίνοντας με την παρουσία του τον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης, δίνοντας του παράλληλα και έναν πολυεθνικό χαρακτήρα που τόσο πολύ του χρειάζεται. Ένας άνθρωπος του οποίου όχι μόνο η μουσική πορεία, αλλά και η ίδια του η ζωή αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση... 

Γεννήθηκε στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, μεγαλώνοντας αρχικά με τον... παππού και τη γιαγιά του. Στα 2 του χρόνια μετακομίζει στο σπίτι των γονιών του στο Μόναχο, ενώ στα 6 του κάνουν οικογενειακώς την υπερατλαντική τους απόδραση από τη Γένοβα της Ιταλίας στη Νέα Υόρκη, μέσα σε ένα μεγάλο υπερωκεάνειο. Στα 12 του επιστρέφουν στο Μόναχο και στη συντηρητική ακόμη Γερμανία, όπου όμως πλέον αισθάνεται ξένος, μιας και δεν έχει περάσει την παιδική του ηλικία εκεί. 

Από την ηλικία των 17 ήθελε να φύγει από το σπίτι των γονιών του, να φύγει από τη Γερμανία, να φύγει γενικώς για να γνωρίσει τον κόσμο. Όμως κάθε χρόνο θα έβρισκε λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε ακόμη να πραγματοποιήσει αυτήν την επιθυμία: κάποια υπέροχη κοπέλα, κάποιο νέο group και το demo που ετοίμαζε κλπ... "Περιορίστηκε" σε κάποια ταξίδια στην Αμερική, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία... Τελικά στην ηλικία των 35 ξεκίνησε η χρονιά που ήξερε πως αυτή τη φορά δεν υπήρχε λόγος που θα τον έκανε να μείνει. Έκτοτε λοιπόν ύψωσε τις κεραίες του, άνοιξε τα μάτια του και τα αυτιά του και είχε στο μυαλό του μόνο το πού θα μπορούσε να πάει... 

Αρχικά νόμιζα πως θα κατέληγα στη Γαλλία, όπου είχα πάει κάποιες φορές στο παρελθόν και μου άρεσε πολύ. Αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη μας προσκάλεσαν για live στην Ελλάδα... Αθήνα, Λαμία, Ιωάννινα και τελικά Θεσσαλονίκη, όπου βρήκα ξαφνικά πολλά στοιχεία που μου άρεσαν και με έκαναν να θελήσω να εγκατασταθώ μόνιμα. Είδα ανθρώπους στο δρόμο, κοίταξα στα μάτια τους, και σκέφτηκα "αυτός θα μπορούσε να είναι φίλος μου"... και γενικά είναι πανέμορφα εδώ!

Από τότε έχεις επιστρέψει καθόλου στη Γερμανία;

Τα τελευταία 5 χρόνια έχω πάει 3 φορές, οι 2 πέρσι... Πέρασε δηλαδή ένα μεγάλο διάστημα που δεν πήγαινα καθόλου... δεν είχα και τα λεφτά να το κάνω!

Υποθέτω πως εδώ προσπαθείς να ζεις από τη μουσική παίζοντας live…

Ναι. Ήθελα μια κανονική δουλειά όταν ήρθα αρχικά στην Ελλάδα, αλλά δε βρήκα. Η μουσική ήταν η μόνη διέξοδος. Οι μόνες δουλειές που μου προσφέρθηκαν είχαν χρήματα που παρέπεμπαν στην εκμετάλλευση της εποχής του Μεσαίωνα!Καταλαβαίνω τι εννοείς...

Ναι, όλοι καταλαβαίνουν τι εννοώ! Από την άλλη, κάποιοι άλλοι δε μου εμπιστεύονταν τη δουλειά. 'Ηθελα να δουλέψω σε περίπτερο και μου είπαν πως δεν έχω την ανάλογη εμπειρία! (γέλια)

Δεν έρχονται στιγμές που σε ενοχλεί ο ψυχισμός των Ελλήνων, που τόσο διαφορετικός λέγεται πως είναι από αυτό που είχες συνηθίσει στη Γερμανία;

Τον πρώτο μου χρόνο εδώ μου είχε κάνει εντύπωση το πόσο διαφορετική είναι η κουλτούρα. Τώρα όσο για το αν ενοχλούμαι... Όπως ενοχλείται ο κάθε Έλληνας από τον άλλο Έλληνα! Μα και στη Γερμανία αν είχα μείνει, εκεί να δεις πόσο θα ενοχλούμουν από κάποια πράγματα! Είναι το ίδιο βασικά... Όλος ο κόσμος είναι γεμάτος από μαλάκες και υπέροχους ανθρώπους.

Τι επιρροές έχεις σαν μουσικός;

Η πρώτη φορά που ερωτεύτηκα group ήταν οι Beatles, μετά στα late 70's ήμουν φανατικός της Patti Smith, στα 80's άκουγα Cure, στα 90's όταν βγήκε το In Utero των Nirvana έπαθα ξανά ένα σοκ... Επίσης με ενδιαφέρει αρκετά η ηλεκτρονική μουσική, πράγμα που δεν το ακούς βέβαια στα τραγούδια μου, αλλά να... το "All The Love That I've Got" για παράδειγμα είναι εντελώς trippy, έχει στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής μέσα του.

Είσαι ο δημιουργός ενός πραγματικού big hit. Αναφέρομαι στο τραγούδι "Looking for a girl with a washing machine"… Ποια είναι η σχέση σου πλέον με αυτό το τραγούδι; Σε ενοχλεί καθόλου που υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν μόνο αυτό το δείγμα της δισκογραφίας σου;

Όχι, για μένα είναι ευχαρίστηση να μου ζητούν διαρκώς αυτό το κομμάτι. Αγαπώ όλα μου τα τραγούδια σαν παιδιά μου, και αν υπάρχει κάποιο που δίνει χαρά σε τόσους ανθρώπους, είμαι πραγματικά ευγνώμων γι' αυτό. Παίζω μουσική για τον εαυτό μου, αλλά επίσης θέλω να τη μοιράζομαι με τους ανθρώπους. Κι αν οι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτό που ακούν, αν τους δημιουργούνται εικόνες και συναισθήματα, τότε είμαι κι εγώ ικανοποιημένος, αυτό είναι που θέλω να κάνω στη ζωή μου!

Κάποιος μπορεί εύκολα να υποθέσει ότι οι στίχοι σου είναι κατά πολύ βασισμένοι στις εμπειρίες σου... όπως για παράδειγμα σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια ever, το "All the love that I 've got".

Σίγουρα εμφανίζονται κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα το "I 'm watching the seagulls make love in the sky", είναι η θέα μου από αυτό το παράθυρο που βλέπεις... Αλλά γενικότερα ο σκοπός μου δεν είναι να πω στον κόσμο τι περνάω, είναι να του προσφέρω εικόνες ώστε να δημιουργήσει έπειτα δικές του.Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο EP των Big Sleep με "ελληνική" πλέον σύνθεση, το "Thermaikos". Πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα εκεί;

Όταν ήρθα στην Ελλάδα το σχέδιο μου εξ' αρχής ήταν να βρω μια καινούρια μπάντα. Φυσικά μου πήρε κάποιο χρονικό διάστημα ώσπου να βρω τους σωστούς ανθρώπους. Περίπου ένα χρόνο. Έπειτα αρχίσαμε να κάνουμε πρόβες, να παίζουμε, να ηχογραφούμε...

Είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα του "Thermaikos";

Χμ... Ήμουν πολύ ικανοποιημένος αρχικά. Αλλά τώρα είμαι πιο έμπειρος, με περισσότερα μέσα έκφρασης. Επίσης τα νέα μέλη της μπάντας έχουν μια διαφορετική προσέγγιση της μουσικής την οποία απολαμβάνω πολύ. Έτσι πιστεύω πως το νέο album θα κινείται τελικά σε υψηλότερα επίπεδα. Ούτως ή άλλως αν κοιτάξεις πίσω σε ένα album που φτιάχτηκε 3 ή 4 χρόνια πριν, πάντα θα βρεις κάτι που θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά.

Τι έκανες αυτά τα 4 χρόνια που μεσολάβησαν από το "Thermaikos" μέχρι τώρα;

Χμμ... αλήθεια τι έκανα; (γέλια) Έγραψα ποιήματα, ήπια ρετσίνα, έδωσα αρκετές solo συναυλίες... Τα πρώτα 3 χρόνια έπαιζα με την μπάντα που έβγαλε το "Thermaikos", μετά όμως τα παιδιά έφυγαν στη Γερμανία!

Οι Έλληνες πήγαν στη Γερμανία; (γέλια)

Ναι, αστείο δεν είναι; Έτσι έμεινα μόνος, κι άρχισα να παίζω παρέα με τον Κώστα Παντέλη (x-Πίσσα και Πούπουλα, x-Ziggy Was, νυν Ξύλινα Σπαθιά). Κατά τα άλλα, ψώνιζα, μαγείρευα... Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα στη Γαλλία όπου έπαιζα για δύο μήνες, μια από τις πιο μνημειώδεις και όμορφες περιόδους της ζωής μου. Το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι ήμουν στην Κρήτη, ενώ 2 καλοκαίρια πιο πίσω τριγυρνούσα κι αναρωτιόμουν πώς διάολο μπορεί ένας rock μουσικός να βρει να παίξει κάπου live το καλοκαίρι στην Έλλάδα! (γέλια) Υποθέτω πως όλα αυτά ήταν τελικά μέρος της εξέλιξης του εαυτού μου για να φτάσω στο φετινό δίσκο.

Πώς ήρθες σε επαφή με τους μουσικούς που συμμετέχουν στην τελευταία σου δουλειά;

Ο Κώστας ο Παντέλης είναι εδώ και χρόνια ο αγαπημένος μου κιθαρίστας, και επίσης ένας πολύ καλός φίλος. Ο ντράμερ Πάνος Τόλιος και ο μπασίστας Δημήτρης Μπασλάμ συμμετείχαν στην cover band "Δίκτυο" που είχε σχηματιστεί για κάποιες live εμφανίσεις στο Μύλο της Θεσσαλονίκης. Και αυτοί ήταν που μου είπαν μόλις τελείωσε η φάση με το "Δίκτυο" να ασχοληθούμε και με τις δικές μου συνθέσεις. Νομίζω ότι τη δημιουργία του νέου album τη χρωστάω σε αυτούς, γιατί αλλιώς μπορεί να καθόμουν ακόμη εδώ γράφοντας ποιήματα!

Πότε και πού κάνατε τις ηχογραφήσεις;

Από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, στο studio Magnanimus, μαζί με τον Chris Eckman των Walkabouts ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή. Κι έτσι προέκυψε ένας καταπληκτικός νέος δίσκος με 12 καταπληκτικά νέα τραγούδια! Όσο για το όνομα του δίσκου, είμαστε ακόμα σε δίλημμα: Ask The Angels ή With God And Her Sisters! Κυκλοφορεί αρχές Απριλίου.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τον Chris Eckman;

Είχε παίξει στο Μύλο με Έλληνες μουσικούς, ένας εκ των οποίων ήταν κι ο Μανώλης Φάμελλος, ο οποίος είναι φίλος μου. Αυτός ήταν που μου πρότεινε να ζητήσω από τον Eckman να αναλάβει την παραγωγή. Έτσι του έστειλα τους παλιούς δίσκους των Big Sleep, όπως επίσης και το νέα demos. Με πήρε λοιπόν τηλέφωνο σε κάποια φάση και μου είπε πως τα άκουσε και του άρεσαν πολύ... κι έτσι έγινε!

Πρόσφατα νομίζω πως η Hitch-Hyke επανακυκλοφόρησε τα δύο πρώτα σου album, οπότε πλέον είναι ευκολότερο για μας να ακούσουμε και τις παλαιότερες δουλειές σου...

Ναι, κυκλοφόρησαν σε διπλό cd, με νέο εξώφυλλο. Και είναι πλέον και για μένα πιο εύκολο να τα ακούω, γιατί ούτε καν εγώ τα είχα πια! (γέλια)

Stefan, Vielen Dank!

Parakalo, Iorgos! :)

Όποιος ιδιοκτήτης μικρού ή μεγάλου συναυλιακού χώρου ενδιαφέρεται να "φιλοξενήσει" τον Stefan με την κιθάρα του, σε όποια άκρη της Ελλάδας κι αν βρίσκεται, μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 0977-410104.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured