To απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου βρεθήκαμε στο "Ρόδον" και είχαμε μια κουβέντα με τον κιθαρίστα Raymond McGinley και τον μπασίστα Gerald Love των Teenage Funclub, λίγο πριν το soundcheck για τη συναυλία που ακολούθησε. Όπως θα διαπιστώσετε, μας είπαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, παρόλο που ήταν κάπως κουρασμένοι από την συναυλία της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Στην κουβέντα συμμετείχε και ο φίλος του Avopolis, Θάνος Αντωνόπουλος, τον οποίον και ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια του. 

- Ξεκινάμε με μια ερώτηση που ίσως την έχετε απαντήσει πολλές φορές στο παρελθόν: Πολλοί πιστεύουν ότι οι Teenage Fanclub είναι ίσως η πιο αποτυχημένη "cult" μπάντα στον πλανήτη. Παρόλο που μερικές μπάντες γίνονται επιτυχημένες κάνοντας κλασσικά pop κομμάτια, οι Teenage Fanclub δεν έχουν ακόμη τύχει μεγάλης εμπορικής επιτυχίας…

Gerard: Για την Ελλάδα ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε περιοδεύσει ποτέ ξανά ως τώρα. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, όπου έχουμε κάνει αρκετές περιοδείες, έχουμε κάποια φήμη. Θα θέλαμε από την άλλη να πάμε καλύτερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

- Στην Βρετανία θεωρείτε ότι είστε επιτυχημένοι;

Raymond: Είναι δύσκολο να καθορίσεις ακριβώς τι σημαίνει επιτυχία. Πιστεύω πως πάντα καταφέραμε να πηγαίνουμε καλά και να συνεχίζουμε. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως στη μουσική βιομηχανία, μπερδεύουν την έλλειψη απόγνωσης με την επιτυχία ή την μεγάλη επιτυχία ή κάνουν ηλίθια πράγματα για να γίνουν επιτυχημένοι. Πάντως θεωρούμε ότι γίναμε πολύ περισσότερο επιτυχημένοι από ότι αρχικά πιστεύαμε.

G: Πιστεύαμε ότι θα φτιάχναμε έναν μόνο δίσκο και αυτό θα ήταν. (γέλια)

- Άρα είστε ικανοποιημένοι με ότι έχετε κάνει μέχρι τώρα …

R: Σίγουρα, πολλοί βλέπουν ότι είμαστε σε καλό σημείο, συνεχίζουμε να κάνουμε δίσκους και μπορούμε να ζούμε μια καλή ζωή. Δεν είμαστε διασημότητες φυσικά, αλλά αυτό δεν μας πειράζει ! 

- Όσον αφορά την καλλιτεχνική ελευθερία, είχατε πάντα την άνεση να φτιάχνετε δίσκους όπως εσείς τους θέλατε ; 

R: Nαι, ασφαλώς. 

- Όταν διαλύθηκε η Creation Records, υπογράψατε στην Columbia, μιας από τις εταιρίες που ανήκουν πλέον στη Sony. Νιώθετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δουλευέτε;

R: H επαφή μας με την Columbia είναι πιο επίσημη από ότι με την Creation και ίσως μερικές φορές υπάρχουν παρεξηγήσεις. Kαι εδώ, όμως, εμείς κάνουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε, παρόλο που ορισμένοι, μερικές φορές, έχουν πρόβλημα με την αντίληψη μας: "αυτοί είμαστε, αυτό κάνουμε και εκεί σταματάει η κουβέντα!" . 

G: Στην Creation ερχόμαστε σε επαφή με μόνο ένα άτομο, τον Alan, ο οποίος ήταν πάντα διαθέσιμος για να μιλήσουμε. Στην Columbia υπάρχει διαφορά, υπάρχει ιεραρχημένη δομή. 

- Σας λείπει καθόλου αυτή η εποχή, όταν, δηλαδή, είσαστε στην Creation ; 

R: Ήταν μια καλή περίοδος, αλλά όλα τα πράγματα δεν συνεχίζονται για πάντα!  Τώρα ο Alan έχει μια καινούρια εταιρία, την Poptones και το club "Radio 4 " στο Λονδίνο. Έχει ξεκινήσει να κάνει και άλλα club σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με το ίδιο όνομα: στο Τόκιο, στο Los Angeles και το προηγούμενο Σάββατο στη Γλασκώβη όπου και παίξαμε στα εγκαίνια! Τώρα πλέον εχουμε μια άλλη σχέση με τον Alan και μας αρέσει. Δεν έχουμε επίσημη επαγγελματική σχέση. Είμαστε καλοί φίλοι και ανταλλάζουμε απόψεις για το τι κάνει αυτή την εποχή ο καθένας.

- Νιώθατε εκείνη την εποχή ότι ανήκατε σε ένα κύκλο φίλων αποτελούμενο και από άλλες μπάντες της εταιρίας;

R: Όχι ιδιαίτερα. Δεν είχαμε πολλές μπάντες της Creation που να ήταν φίλοι μας, καθότι αυτοί ήταν στο Λονδίνο, ενώ εμείς στη Γλασκώβη. 

G: Η Creation όταν ξεκίνησε ήταν μια μικρή εταιρια και πιο πολύ σαν μια οικογένεια. Μετά την τεράστια επιτυχία με τους Oasis, όλοι μέσα στην εταιρία άρχισαν να ασχολούνται απεγνωσμένα με τα δρώμενα σε αυτήν!! 

- Μας είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι εξακολουθείτε να είστε μαζί ως συγκρότημα ύστερα από αρκετά χρόνια, καθότι ξεκινήσατε στα τέλη της δεκαετίας του '80.Μπορείτε πλέον να θεωρείτε τους εαυτούς σας βετεράνους, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες μπαντες που ξεκίνησαν λίγο-πολύ την ίδια εποχή με εσάς έχουν διαλυθεί; Π.χ. οι Ride και οι Stone Roses διαλύθηκαν, οι My Bloody Valentine δεν κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο follow up του "Loveless"…

G: Ακόμα το ετοιμάζουν!! Απλά έτυχε να μην το έχουν τελειώσει ακόμα! (με ελαφρά ειρωνικό τόνο, ακολούθησαν τρελά γέλια). 

- Που αποδίδετε το γεγονός ότι είστε ακόμα μαζί; Είσαστε φίλοι πριν δημιουργηθεί το συγκρότημα;

G: Όχι δεν είμαστε φίλοι από παλιά, απλά φαίνεται ότι ειμάστε υπνωτισμένοι να μείνουμε μαζί!!

R: Ίσως επειδή ποτέ κανένας από εμάς δεν έμπλεξε με ναρκωτικά. Ίσως το ότι δεν κάναμε πάρα πολλά χρήματα, ώστε να στραφούν τα ενδιαφέροντα μας αλλού και να πει κάποιος από εμάς: "Τώρα θέλω να κάνω έναν techno δίσκο!!" . Τώρα πάντως είμαστε ακόμα μαζί, δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Ακόμα και τότε ξεκίνησαν όλα σαν μια καλή ιδέα και έτσι συνεχίζουμε.

- Τώρα θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια συναυλία στο Stirling Castle της Σκωτίας κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης περιοδείας των R.E.M., όπου εσείς θα ανοίγατε τη βραδιά. Είχα πάρει εισιτήρια για τότε, αλλά τελικά ματαίωσα το ταξίδι μου όταν ανακοινώθηκε ότι οι R.E.M. θα έρχονταν στην Ελλάδα αργότερα.

G: Βασικά η όλη βραδιά ήταν χάλια!! Στο Stirling εκείνη την εποχή είχε αρκετό κρύο και η ανταπόκριση από το κοινό δεν ήταν μεγάλη. Δεν υπήρχε και αλκοόλ το οπόιο θα βοηθούσε την κατάσταση!! Δύο με τρεις μέρες πριν είχαμε παίξει με τους R.E.M. στο Manchester και ήταν υπέροχα. 

- Τι εντυπώσεις σας άφησαν οι R.E.M. ;

G: Είναι εξαιρετικοί! Είναι τόσο πολύ καιρό στην μουσική βιομηχανία, αλλά συνεχίζουν με την ίδια θέληση και τον ίδιο επαγγελματισμό όλα αυτά τα χρόνια.

- Έχετε δώσει άλλες συναυλίες μαζί με άλλα "μεγάλα" ονόματα ; 

R: Yπήρξαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Θυμάμαι ότι ήταν εξαιρετικά όταν είχαμε περιοδεύσει μαζί με τους Nirvana αρκετά χρόνια πριν…

- Μιας και φτάνουμε προς το τέλος της κουβέντας, θα μας αναφέρετε ποια albums από τον περασμένο χρόνο σας άρεσαν ιδιαίτερα ; 

R: Nαι, βεβαίως. Το "Figure 8" του Elliot Smith και των Grandaddy .
G: Συμφωνώ και έχω να προσθέσω ακόμα αυτό των Beta Band και αυτό των Lambchop αν και θα προτιμούσα το τελευταίο να ήταν ορχηστρικό !! 

- Και κάποια αγαπημένα όλων των εποχών ; 

G & R (με μια φωνή) : The Velvet Underground & Nico !!

- Eυχαριστούμε πολύ ! 

R: Kαι εμείς το ίδιο, ελπίζουμε να ξαναεπισκεφθούμε τη χώρα σας σύντομα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured