|
Η συνεχής άνοδος των Prodigy, κοινώς του Liam Howlett, ώθησε το κίνημα του techno στην γρήγορη εξέλιξή του από cult φαινόμενο σε διεθνή γλώσσα. Το προηγούμενο, εκπληκτικό album των Prodigy "The Fat Of The Land", το οποίο διαδέχθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο τους προκατόχους του, βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των chart των χωρών όλου του κόσμου, και αποτέλεσε την αρχή για μια εξαντλητική περιοδεία δύο χρόνων. Αλλα όταν όλα αυτά είχαν τελειώσει, δεν ήταν οι διακοπές αυτό που επιθυμούσε ο Liam. Ηταν η ώρα να παίξει στο δικό του home studio, ασχολούμενος με το "Dirtchamber". Μια πρόσκληση από το Radio One και την Mary Anne Hobbs να ετοιμάσει ένα DJ mix για το δικό της "Breezeblock" show, του έδωσε την τέλεια ευκαιρία να μπει στο χορό της νέας μεθόδου ηχογραφήσεων, ανιχνεύοντας παράλληλα τα μουσικά βήματα που ακολούθησε από εφηβικός DJ σε παραγωγό mega-hits. |

To "Dirtchamber Sessions Volume One" λοιπόν δεν εκπλήσει μόνο για το μουσικό του εύρος, συνδυάζοντας beats από σπάνια grooves των 70s, το electro και το hip-hop των 80s, με το punk, το rock και κάποια 90s επιλεγμένα κομμάτια, αλλά και για το γεγονός ότι ο Liam πραγματικά μιξάρει. Με κομμάτια και breaks από 50 κομμάτια τα οποία στιβάζονται σε εννιά ενότητες, δεν αποτελεί το σύνηθες καθαρά ταξινομημένο, ψηφιακά επεξεργασμένο "DJ mix" το οποίο βγαίνει στην αγορά στις μέρες μας.
Κάθε ένα από τα κομμάτια στο νέο CD περιλαμβάνει δημιουργικές μίξεις - γλιστρώντας εύκολα από τα σκληρά funk grooves του "Bug Powder Dust" των Bomb The Bass, στα old school breaks του Grandmaster Flash και του "Pump Me Up" του, όσο περνάει από τα μελωδικά φωνητικά και κιθαριστικά hooks του "How High" των Charlatans. Και λίγο μετά, τα beats του "Cocaine Sex" (Renegade Soundwave) αλλάζουν θέσεις με τον Flash, αλλά όχι για πολύ: Ο Liam πετάει το δικό του "Poison", με κομμάτια των Janes' Addiction και KRS One να ακολουθούν.
"O Lydon βασικά τους έλεγε 'Αν δεν είσαι από την Αγγλία, δεν μπορείς να νιώσεις για τι ακριβώς πρόκειται'. Για μένα αυτό το κομμάτι απεικονίζει την πλήρη άγνοια της Αμερικής για την punk σκηνή. Κάποιες φορές γελάω με την ειρωνεία της αλήθειας ότι η Αμερική πάντα παράγει καλή μουσική, αλλά δεν ξέρει τι να την κάνει. Για παράδειγμα, αυτός ο big beat ήχος έχει εμπνευστεί από το αμερικανικό 80's hip hop, αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που τους το πούλησαν πάλι πίσω. Και για όλη αυτη η ηλεκτρονική μουσική που έχει έρθει στο προσκήνιο - ποιες μπάντες έχουν βγει από την Αμερική για να εκπροσωπήσουν τη δικιά τους άποψη πάνω σ'αυτήν; Μόνο μπάντες που ακούγονται σαν φτηνές απομιμήσεις των Chemical Brothers, Prodigy και των Underworld. Φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φτυστό αντίγραφο των όσων συνέβησαν με την 70s punk σκηνή.








