View More

Pet Shop Boys

Κείμενο: Exclaim

 

Συνέντευξη: Prasad Bidaye (Exclaim)
Απόδοση στα ελληνικά:
Ηλίας Δ. Πυκνάδας

Με μια απλή, εκπληκτικά λιτή δήλωση ο Neil Tennant μας αποκαλύπτει το όλο νόημα και τον λόγο ύπαρξης των Pet Shop Boys: «Ολη μας η μουσική είναι αντιθέσεις».

Συνήθως είναι πολύ πιο λεπτομεριακός, αλλά αυτή του η δήλωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να περιγράψει κανείς τα προηγούμενα 15 χρόνια συνεργασίας του με τον Chris Lowe. Φέρνουν κοντά και ανακατεύουν τον underground ήχο της χορευτικής σκηνής με μια υποθάλπουσα, ειρωνική, στιχουργική ευφυΐα και εσωτερικότητα.

Τα τραγούδια τους έχουν συνεχώς μια πολιτική ατζέντα – έχουν διεξοδικά μελετήσει τις κοινωνικές πτυχές της θρησκείας («It’s A Sin»), του ΑIDS («Being Boring»), και του Ψυχρού Πολέμου («West End Girls») – αλλά παρ’ όλα αυτά είναι τόσο ευχάριστα στην ακοή ως μελωδίες που γίνονται δημοφιλή.

main2.jpg (12379 bytes)  

Το πρόσφατο album τους με τίτλο «Nightlife» έχει ως θέμα την επιβίωση – ζώντας την παρακμή της club κουλτούρας, καθώς επίσης και το λυκόφως ύστερα, όταν αντιμετωπίζουμε τις φοβίες μας στα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής.

«Το Nightlife ασχολείται με αυτά που συμβαίνουν την νύχτα – για ποιό λόγο οι άνθρωποι γίνονται κομμάτια και διασκεδάζουν» εξηγεί ο Tennant. « Πως κάποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι την νύχτα, ενώ κάποιοι άλλοι νιώθουν μοναξιά. Ένα τραγούδι, το «Vampires», είναι για ανθρώπους που πηγαίνουν σε clubs και κακομεταχειρίζονται άλλους θαμώνες, ειδικά όταν τα ναρκωτικά είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο. Χάνουν κάθε έννοια ανθρωπιάς και χρησιμοποιεί ο ένας τον άλλο με άσχημο τρόπο. Παρόμοια, το «Radiophonic» αναφέρεται στη στιγμή όταν πηγαίνεις για ύπνο μεθυσμένος, επειδή ήσουν όλη νύχτα έξω σε clubs, και αναρωτιέσαι τι συμβαίνει τριγύρω σου».

Παρ’ όλα αυτά όμως, το ύφος του «Nightlife» δεν είναι όλο σκοτεινό και σοβαρό. Πολύ συχνά ανθίζει με μια γλυκιά συναισθηματικότητα και ορχηστρική μαεστρία την οποία απολαμβάνουν οι οπαδοί τους και χρόνια τώρα σιχαίνονται οι επικριτές τους. Οι ενορχηστρώσεις του album παρόμοια μεταλλάσσονται από σκοτεινά, σε στυλ Portishead, beats σε happy-house ρυθμούς κάνοντας εμφανή την επιρροή DJs όπως ο Junior Vasquez και ο David Morales ( o οποίος βοηθάει στην παραγωγή του «New York City Boy»).

main3.jpg (8531 bytes)  

Και για κάθε «Vampire», υπάρχει ένα κυνικό, αλλά και χαρούμενο ερωτικό τραγούδι όπως το «You Only Tell Me You Love Me When You Are Drunk». Ο γεμάτος ειρωνεία τόνος δεν αποτελεί κάτι καινούριο για τους Pet Shop Boys, τους οποίους κάποιος είχε αποκαλέσει «το πρώτο μεταμοντέρνο pop group.»

«Πιστέυω ότι αν είσαι ένα μεταμοντέρνο pop συγκρότημα, θα πρέπει να θεωρείς την pop μουσική ως κάποιο είδος νεκρής γλώσσας, την οποίο ανακατασκευάζεις», μας λέει ο Tennant. «Εμείς δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι τέτοιο. Ο παραγωγός Trevor Horn κάποτε όρισε την pop μουσική για μένα ως ένα τραγούδι παιγμένο σε ένα σύγχρονο χορευτικό beat. Αυτό είναι που κάνουν οι Pet Shop Boys. Θεωρούμε την pop μουσική μία γλώσσα που πάντα είναι ζωντανή - γεμάτη ζωή!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αναμφίβολα πιο αναγνωρίσιμος μουσικοκριτικός της εποχής μας μιλάει στην Ελένη Τζαννάτου και το Avopolis για τη ...

O Greil Marcus, ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς μουσικοκριτικούς, μιλάει στο Avopolis και τον Θανάση Μήνα,

Οι απαντήσεις, πολλές. Και όχι μόνο γι' αυτό. Λίγο πριν ο Ηλίας Φραγκούλης βάλει μπρος για 9η χρονιά το Ξαφνικά Φέτος

FEATURED TODAY

Ο αναμφίβολα πιο αναγνωρίσιμος μουσικοκριτικός της εποχής μας μιλάει στην Ελένη Τζαννάτου και το Avopolis για τη βίντεο-κριτική που στην περίπτωσή του ...

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, κοιτά στη σκοτεινή πλευρά των

HOT STORIES

Top