Rahzel

Κείμενο: Exclaim

 

<>Συνέντευξη: Prasad Bidaye
Απόδοση στα ελληνικά:
Aντώνης Τριανταφυλλίδης

Από τις μέρες των Fat Boys και Doug E. Fresh, η τέχνη του beat-boxing έχει επιβιώσει με βάση την αρχή της απλής έκφρασης που πρώτος έριξε ο Biz Markie: "Απλά φτιάξε μουσική με το στόμα σου"

<>rahzel1.jpg (13837 bytes)  

Ο Rahzel, ο αυτο-ονομαζόμενος Godfather of Noyze, εφάρμοσε τη συμβουλή για χρόνια παίζοντας με τους Roots, και τώρα με μεγαλύτερη απόλαυση στο solo ντεμπούτο του, Make the Music 2000. Με την μεγάλη κλίση και την ικανότητά του στη μίμηση από τους φωνητικούς τόνους στο "Moments In Love" μέχρι τη γνωστή ηχητική καρικατούρα των γυναικείων οργασμών που σαμπλάρονται συχνά στη house μουσική, ο άνθρωπος μπορεί να το γυρίσει σε Rich Little ή Bobby McFerrin cross-faded (!) στο στόμα του. Παρ' όλ 'αυτά, η ουσία των ικανοτήτων του Rahzel ολοκληρωτικά βρίσκεται στην παιχνιδιάρικη προσέγγιση των ήχων και των λέξεων - αυτη η παιδική αίσθηση του ενθουσιασμού που γίνεται όλο και πιο σπάνια στα μετα-εφηβικά χρόνια της σύγχρονης hip-hop κουλτούρας.

"Νομίζω ότι είμαστε σε μια περίοδο για το hip-hop όπου κάθε τι είναι αρκετά πιο σοβαρό", λέει κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της περιοδείας του, από το Μόναχο, "και αυτό αφήνει πολλά νεαρά παιδιά έξω από τη μουσική.

<>rahzel2.jpg (13269 bytes)  

Κάποιος που βρίσκεται στην ηλικία των πέντε ή των 7 ετών δεν μπορεί να ασχοληθεί μ' αυτό εξαιτίας όλων των "αρνητικών" αναφορών στα ναρκωτικά, το sex και τη βία. Δεν θα πρέπει να είναι πάντα σα να λες 'O.k. είσαι πολύ μικρός για το hip-hop, οπότε περίμενε μέχρι να μεγαλώσεις'. Θέλεις κάπου να αγγίξεις και αυτή τη νέα, νεαρότερη γενιά".

Oπότε αντί να προβάλλει ουσιαστικά rap διαφημίσεις για μεγάλους σχεδιαστές μόδας και ακριβά αυτοκίνητα, η μούσα του Rahzel έχει να κάνει περισσότερο με Voltron, Transformers, Wonder Twins και τον KITT από το Knight Rider - όλα αυτά που τον συνόδεψαν στην ανακάλυψη του μοναδικού ταλέντου του, χρόνια πριν.

"Οταν ήμουν πιτσιρικάς, εύκολα εντυπωσιαζόμουν", εξηγεί, "ήμουν πάντα ικανός να μιμηθώ διαφορετικούς ήχους και ανθρώπους της TV, και αυτό εξελίχθηκε σ'αυτό που κάνω τώρα. Ολα τα παιδιά έχουν αυτή την ικανότητα γιατί όταν είσαι νεαρός, το μυαλό σου είναι σαν ένα σφουγγάρι. Είσαι ικανός να απορροφήσεις πολλά - απορροφάς πολύ περισσότερα απ'ότι ένας ενήλικος".

<>rahzel3.jpg (13937 bytes)  

Μπορεί να μοιάζει αδύνατο να κρατήσει κανείς αυτό το είδος της φαντασίας ζωντανό περιοδεύοντας με τους Roots είτε σαν solo καλλιτέχνης, αλλά ο Rahzel καταφέρνει να κρατάει τις επαφές του με τις νεαρές ηλικίες. Μόλις τελείωσε κάποια φωνητικά για ένα NBA Live video game και αυτή τη στιγμή δουλεύει πάνω σε ένα βιβλίο για παιδιά. Και όταν δεν ασχολείται με τη μουσική βιομηχανία, κάθεται σπίτι με ένα πιο "σοφιστικέ" ακροατήριο - τα ίδια του τα παιδιά.

"Είμαι κάτι σαν το cinema σε 3D", λέει. "Εχω εκατομμύρια παιχνίδια στο δωμάτιό μου. Οι γιοι μου με βάζουν να κάνω όλα τα ηχητικά εφέ και τις φωνές, αναπαριστώντας έτσι διαφορετικές σκηνές από το Star Wars. Αυτό με κρατά δημιουργικό, γιατί ξέρω την ψυχολογία τους, τι τους κρατά την προσοχή. Και για μένα, ότι μπορεί να κρατήσει την προσοχή ενός παιδιού, μπορεί να κρατήσει και την προσοχή ενός ενηλίκου, γιατί σε όλους μας υπάρχει ένα μικρό παιδί".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απαντήσεις, πολλές. Και όχι μόνο γι' αυτό. Λίγο πριν ο Ηλίας Φραγκούλης βάλει μπρος για 9η χρονιά το Ξαφνικά Φέτος

Με αφορμή το νέο του βιβλίο, Ο Άντρας Που Επέστρεψε, ο George Pelecanos μίλησε στο Avopolis και τον Θανάση Μήνα: για

Λίγο πριν την προβολή του Ζητείται Διέξοδος στο Backstage Film Festival (Κυριακή 12/7), ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ

FEATURED TODAY

Στο τελευταίο του Incoming για τον Αύγουστο, ο Δημήτρης Λιλής κοιτά με απορία την επικαιρότητα και ψάχνει τη θέση των μουσικών σε αυτή.

Στο τελευταίο του Diggin' πριν τις διακοπές, ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το The Mosaic of  Transformation της Kaitlyn Aurelia Smith.

Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Virginie Despentes που χτίζει ένα σύμπαν γεμάτο αντι-ήρωες και πολλή μουσική στο

HOT STORIES

Κι αυτό γιατί η Lady Gaga ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Apple Music.

Μετά από μια σεζόν, το Hulu ακυρώνει τη σειρά με την Zoë Kravitz.

Το φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.

Top