View More

Rahzel

Κείμενο: Exclaim

 

<>Συνέντευξη: Prasad Bidaye
Απόδοση στα ελληνικά:
Aντώνης Τριανταφυλλίδης

Από τις μέρες των Fat Boys και Doug E. Fresh, η τέχνη του beat-boxing έχει επιβιώσει με βάση την αρχή της απλής έκφρασης που πρώτος έριξε ο Biz Markie: "Απλά φτιάξε μουσική με το στόμα σου"

<>rahzel1.jpg (13837 bytes)  

Ο Rahzel, ο αυτο-ονομαζόμενος Godfather of Noyze, εφάρμοσε τη συμβουλή για χρόνια παίζοντας με τους Roots, και τώρα με μεγαλύτερη απόλαυση στο solo ντεμπούτο του, Make the Music 2000. Με την μεγάλη κλίση και την ικανότητά του στη μίμηση από τους φωνητικούς τόνους στο "Moments In Love" μέχρι τη γνωστή ηχητική καρικατούρα των γυναικείων οργασμών που σαμπλάρονται συχνά στη house μουσική, ο άνθρωπος μπορεί να το γυρίσει σε Rich Little ή Bobby McFerrin cross-faded (!) στο στόμα του. Παρ' όλ 'αυτά, η ουσία των ικανοτήτων του Rahzel ολοκληρωτικά βρίσκεται στην παιχνιδιάρικη προσέγγιση των ήχων και των λέξεων - αυτη η παιδική αίσθηση του ενθουσιασμού που γίνεται όλο και πιο σπάνια στα μετα-εφηβικά χρόνια της σύγχρονης hip-hop κουλτούρας.

"Νομίζω ότι είμαστε σε μια περίοδο για το hip-hop όπου κάθε τι είναι αρκετά πιο σοβαρό", λέει κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της περιοδείας του, από το Μόναχο, "και αυτό αφήνει πολλά νεαρά παιδιά έξω από τη μουσική.

<>rahzel2.jpg (13269 bytes)  

Κάποιος που βρίσκεται στην ηλικία των πέντε ή των 7 ετών δεν μπορεί να ασχοληθεί μ' αυτό εξαιτίας όλων των "αρνητικών" αναφορών στα ναρκωτικά, το sex και τη βία. Δεν θα πρέπει να είναι πάντα σα να λες 'O.k. είσαι πολύ μικρός για το hip-hop, οπότε περίμενε μέχρι να μεγαλώσεις'. Θέλεις κάπου να αγγίξεις και αυτή τη νέα, νεαρότερη γενιά".

Oπότε αντί να προβάλλει ουσιαστικά rap διαφημίσεις για μεγάλους σχεδιαστές μόδας και ακριβά αυτοκίνητα, η μούσα του Rahzel έχει να κάνει περισσότερο με Voltron, Transformers, Wonder Twins και τον KITT από το Knight Rider - όλα αυτά που τον συνόδεψαν στην ανακάλυψη του μοναδικού ταλέντου του, χρόνια πριν.

"Οταν ήμουν πιτσιρικάς, εύκολα εντυπωσιαζόμουν", εξηγεί, "ήμουν πάντα ικανός να μιμηθώ διαφορετικούς ήχους και ανθρώπους της TV, και αυτό εξελίχθηκε σ'αυτό που κάνω τώρα. Ολα τα παιδιά έχουν αυτή την ικανότητα γιατί όταν είσαι νεαρός, το μυαλό σου είναι σαν ένα σφουγγάρι. Είσαι ικανός να απορροφήσεις πολλά - απορροφάς πολύ περισσότερα απ'ότι ένας ενήλικος".

<>rahzel3.jpg (13937 bytes)  

Μπορεί να μοιάζει αδύνατο να κρατήσει κανείς αυτό το είδος της φαντασίας ζωντανό περιοδεύοντας με τους Roots είτε σαν solo καλλιτέχνης, αλλά ο Rahzel καταφέρνει να κρατάει τις επαφές του με τις νεαρές ηλικίες. Μόλις τελείωσε κάποια φωνητικά για ένα NBA Live video game και αυτή τη στιγμή δουλεύει πάνω σε ένα βιβλίο για παιδιά. Και όταν δεν ασχολείται με τη μουσική βιομηχανία, κάθεται σπίτι με ένα πιο "σοφιστικέ" ακροατήριο - τα ίδια του τα παιδιά.

"Είμαι κάτι σαν το cinema σε 3D", λέει. "Εχω εκατομμύρια παιχνίδια στο δωμάτιό μου. Οι γιοι μου με βάζουν να κάνω όλα τα ηχητικά εφέ και τις φωνές, αναπαριστώντας έτσι διαφορετικές σκηνές από το Star Wars. Αυτό με κρατά δημιουργικό, γιατί ξέρω την ψυχολογία τους, τι τους κρατά την προσοχή. Και για μένα, ότι μπορεί να κρατήσει την προσοχή ενός παιδιού, μπορεί να κρατήσει και την προσοχή ενός ενηλίκου, γιατί σε όλους μας υπάρχει ένα μικρό παιδί".

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και κάπως έτσι, έκαναν υπολογίσιμο το εγχώριο progressive metal. Τα υπόλοιπα τα εξηγεί καλύτερο ο κιθαρίστας της

Η κολομβιανή μουσικός μίλησε στον Δημήτρη Λιλή για το πώς το "Fugazi effect" τη βοήθησε στη δημιουργία του Acts of ...

Πάντως, λίγο πριν η μουσικός επιχειρήσει το συγκεκριμένο ταξίδι δισκογραφικά (4/12, Inner Ear), πήγε μια βόλτα ...

FEATURED TODAY

Και κάπως έτσι, έκαναν υπολογίσιμο το εγχώριο progressive metal. Τα υπόλοιπα τα εξηγεί καλύτερο ο κιθαρίστας της μπάντας, Γιώργος Τζαβάρας (Ravaya) στον

Όσο το σπίτι αυτόν τον χειμώνα μοιάζει μονόδρομος, η Τάνια Σκραπαλιώρη προτείνει 8 βιβλία που θα το κάνουν ακόμα πιο φιλόξενο, επιμηκύνοντάς το προς άπειρες

HOT STORIES

Ο Joe Biden έγινε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, η Kamala Harris η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο, η Jennifer Lopez χώρεσε

Top