Είναι μεσημέρι Δευτέρας, η πόλη βράζει στους 38 βαθμούς και η αίθουσα του Δαναού, με τα χαμηλωμένα της φώτα και τον κλιματισμό στη σωστή θερμοκρασία φαντάζει σαν Όαση. Βρίσκομαι εκεί σχεδόν από σπόντα «Μην τα λέμε από το τηλέφωνο, πέρνα μια βόλτα να δεις τι ετοιμάζουμε, να γνωρίσεις και τον σκηνοθέτη.» μου λέει στο ακουστικό ο Joseph Powell, δημιουργικό μαμούνι και frontman των Youth Valley. Τι είδους συναυλία είναι αυτή που χρειάζεται σκηνοθέτη, αναρωτιέμαι και μπαίνω στο σινεμά. "A Cinematic Live Show Performance" διαβάζω στην αφίσα που έχει τοποθετηθεί στο lobby. Προχωράω προς την αίθουσα προβολής, διακόπτω ένα meeting. «Ε αφού ήρθα, θα μου τα πείτε όλα!» δηλώνω γελώντας και κάθομαι στην πρώτη σειρά. Δίπλα μου ο κιθαρίστας της μπάντας George V, ο σκηνοθέτης της παράστασης Στέλιος Ζωΐδης, ο Aki Rei (κιθάρα και φωνητικά στο γκρουπ, αλλά και opening solo act της βραδιάς). Απέναντί μας ο Joseph και η χορογράφος Κατερίνα Αγγελακοπούλου.

Λοιπόν; Ακούω. Τι γυρεύουν οι Youth Valley στον Δαναό; 

Joseph: Κοίτα, η αλήθεια είναι πως είχαμε δει κάποια live του εξωτερικού που ήταν έτσι, πάντα σκεφτόμασταν πόσο τέλειο θα ήταν να το κάνουμε, αλλά δεν υπολογίζαμε ότι όντως θα το κάνουμε! Μέχρι που πληροφορηθήκαμε ότι ο κινηματογράφος Δαναός ψάχνει για καινοτόμες ιδέες που έχουν να κάνουν με παρουσίαση άλλων τεχνών, πέραν του σινεμά. Ε, και απλά μάλλον το πήραμε πιο σοβαρά από ό,τι έπρεπε (γέλια) -μπορεί εκείνοι να εννοούσαν απλά μια συναυλία! Τέλος πάντων, αυτό ήταν το κίνητρο να έρθουμε σε επικοινωνία, και στο μεταξύ αρχίσαμε να λέμε κι άλλες ιδέες, οι οποίες είχαν να κάνουν και με interaction του κοινού και με προβολή (τι θα προβάλλουμε πίσω, visuals που θα κάνουμε στο πόδι ή κάτι άμεσα συσχετισμένο με το τι περιγράφει η μουσική μας κτλ) Επίσης σε κάποια φάση σκεφτήκαμε ότι επειδή δεν είχαμε κάνει παρουσίαση του δίσκου να την κάναμε εδώ, τελικά αυτό στην πορεία άλλαξε γιατί δεν θέλαμε απλά να παίξουμε τον δίσκο, θέλαμε να παίξουμε τα πάντα. Στην πορεία, σκεφτήκαμε να παίξει και ο Άκης μαζί μας γιατί και αυτό θέλαμε να το κάνουμε πάρα πολύ -και δεν είχαμε καταφέρει μέχρι στιγμής (ο Άκης είναι η κιθάρα μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε fan του και είναι fan μας)- οπότε έτσι άρχισε να παίρνει υπόσταση όλο αυτό και πλάκα στην πλάκα ιδέα στην ιδέα άρχισε να παίρνει όλο και πιο σοβαρές διαστάσεις.

Οπότε μιλάμε για live με προβολή visuals, σωστά; Ο Στέλιος πώς προέκυψε;

Joseph: Εγώ είχα γνωρίσει τον Στέλιο και μου είχε δείξει κάποιες δουλειές του -είναι κάτι ανάμεσα σε visual artist και σκηνοθέτης- είχε συνεργαστεί και με μια μπάντα που ήταν στην ίδια φάση με την δικιά μας -μου έδειχνε κάποιες σκηνές που είχε σκηνοθετήσει και τις είχε επεξεργαστεί και μου φάνηκε πάρα πολύ ωραίο, μου θύμισε David Lynch.

Στέλιος: «Καμμενιές» εννοεί! (γέλια)

Joseph: Ε, και ψάχνοντας ποιος θα μπορούσε να αναλάβει το πρότζεκτ, κάποιος που να έχει και κάτι ιδιαίτερο... Μας είναι σημαντικό το να φέρνουμε ανθρώπους που δεν είναι πάντα άμεσα δημοφιλείς, προσπαθούμε δηλαδή να φέρνουμε ανθρώπους στην ομάδα που έχουν ταλέντο και έχουν κάτι μέσα τους και μέσα από τη συνεργασία να τους βοηθάμε να αναδείξουν τη δουλειά τους. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: α) με τους ανθρώπους που είναι ήδη φτασμένοι είναι σπάνιο να βρεις επικοινωνία γιατί στην Ελλάδα είμαστε και λίγο... ψηλομύτες και β) επειδή εμείς είμαστε ήδη open σε δημιουργικό διάλογο, κάποιος ο οποίος έχει καλλιτεχνική ευαισθησία και δεν είναι και τόσο popular συνήθως είναι και αυτός ανοιχτός σε δημιουργικό διάλογο. Οπότε υπάρχει ένας σεβασμός -έτσι έχουμε γαλουχηθεί- και οι άλλοι το εκτιμούν και ανταποκρίνονται.

Οπότε, Στέλιο, εσένα σου ήρθε το request... Πώς το χειρίστηκες;

Στέλιος: Εγώ ενθουσιάστηκα κατευθείαν με την όλη φάση γενικά, γιατί και η μουσική των παιδιών μου άρεσε από πριν -δεν τους έχω δει live ποτέ, αλλά ήξερα τη μουσική τους μου άρεσε θεωρώ πολύ ξεχωριστό για την Ελλάδα όλο αυτό που κάνουν. Κατευθείαν τα references ήταν πολύ παρόμοια, όλες οι ιδέες ματσαρίστηκαν αμέσως, είχαμε την ίδια αισθητική. Στην αρχή μιλήσαμε για το γενικό feel: ιδέες, τι θα μπορούσε να συμβεί, πώς θα μπορούσε να είναι και ο κόσμος μέσα σε αυτό, πώς θα το πάρει, αν θα κάνουμε κάτι σαν light show -πόσο live είναι και πόσο προβολή είναι ταυτόχρονα- εγώ άρχισα να συνεργάζομαι με ένα παιδί που τώρα είναι στην Ολλανδία (ο Γιάννης Μίχος), κάνει το creative coding των visuals γιατί δεν ξέραμε αν θα είναι κάτι κινηματογραφημένο που θα παίζει ή αν θα είναι κάτι άλλο. Και καταλήξαμε ότι αυτό που θα γίνει θα είναι ένα live VJing από εμένα, ταυτόχρονα με την μουσική performance. Γιατί μου έλεγε ο Joseph «Μερικές διάρκειες δεν θα είναι όσο τις έχεις υπολογίσει, μερικά πράγματα θα αυτοσχεδιαστούν από την μπάντα» Έτσι σκέφτηκα και εγώ πως θα έπρεπε να είμαι πιο ελεύθερος και μου άρεσε αυτό σαν ιδέα!

Joseph: Σκέψου το, είναι λίγο σαν να είναι ο Στέλιος μέρος της μπάντας.

Στέλιος: Όλο αυτό δεν το έχω ξανακάνει. Αλλά η πρώτη μου δουλειά ήταν DJ και η δεύτερή μου δουλειά ήταν μοντέρ οπότε είναι συνδυασμός των δύο. Μίλησα λοιπόν με τον φίλο μου τον Γιάννη ο οποίος είναι καταπληκτικό μυαλό, κάνει κάτι sound installation, ηχοτόπια και τέτοια στην Ολλανδία και -απομακρυσμένα- φτιάξαμε μαζί ένα patch στο sound designer στα μέτρα που συνεχώς φτιάχναμε ανάλογα τις απαιτήσεις. Οπότε έχουμε δύο decks, όπως είναι και στο DJing, και βίντεο σε κάθε deck και γίνεται μια live μίξη. Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι προκινηματογραφημένα, τα οποία έχουν concept, υπάρχουν και πιο αυτοσχεδιαστικά. Όσον αφορά το concept συζητήσαμε πάνω στο άλμπουμ, πάνω στη θεματική του άλμπουμ (σ.σ: Lullabies For Adults, Make Me Happy Records, 2023), κάθε track ξεχωριστά, βάλαμε κάποιες συγκεκριμένες αρχές και ιδέες και κατά την άποψή μου μετά αποδομήθηκε αυτό το πράγμα. Απλά ακολουθεί μια κοινή… ένα storytelling ταυτόχρονο με την πορεία του δίσκου, αλλά visual.

Και η Κατερίνα πώς εμπλέκεται; Θα υπάρχει και dance performance;

Στέλιος: Η αρχική ιδέα ήταν να υπάρχει χορός ίσως και καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης, να μην είναι όμως χορογραφημένο κάτι per se, να υπάρχει κίνηση, παρουσία ανθρώπου πάνω στη σκηνή. Στην πορεία το αλλάξαμε γιατί δεν θέλαμε να βγει και πάρα πολύ conceptual. Οπότε είπαμε να έχει χορογραφία σε ένα σημείο μόνο, και γιαυτό μίλησε ο Joseph με την Κατερίνα που είναι χορογράφος και χορεύτρια. Και τελικά πήρε το αγαπημένο μου κομμάτι!

Κατερίνα: (γέλια) Έχω το αγαπημένο κομμάτι του Στέλιου, μεγάλη μου τιμή! Γενικά είμαι πολύ ευγνώμων για την εμπιστοσύνη γιατί ξέρω πόσο επιλεκτικοί είναι όλοι με τις συνεργασίες τους. Εμένα μου το είχε αναφέρει το project ο Joseph αρκετό καιρό πριν. Εγώ ήμουν φαν του συγκροτήματος από πριν, και χρησιμοποιούσα τη μουσική τους και στα μαθήματά μου γιατί διδάσκω. Και ξαφνικά φτιάχνουμε κάτι σοβαρό, επίσημο για το συγκρότημα -και να μου το λέγανε δεν θα το πίστευα! Οπότε τώρα έχουμε προχωρήσει με βάση το όραμα του Στέλιου -δεν θέλω να πω περισσότερα!- ας πούμε ότι ο χορός εντάσσεται σε ένα σημείο της παράστασης, δεν θέλουμε να χαλάσουμε την έκπληξη!

Άκη, εσύ ανοίγεις τη βραδιά. Τι θα ακούσουμε και, κυρίως, τι θα δούμε;

Aki Rei: Αν έχεις δει στο YouTube το πώς έχει ανεβεί το EP, έχει κάποια visuals, αυτά τα έχω φτιάξει εγώ (και το artwork) -τώρα με βλέπεις εδώ με laptop γιατί φτιάχνω visuals για κάποια ακυκλοφόρητα που θα είναι σε επόμενο δίσκο. Επί της ουσίας είναι κάπως και σαν κρυφο-παρουσίαση του δικού μου EP (σ.σ: Vain Poetry, Mellowsophy Music, 2024), αλλά δεν το ονομάζω έτσι γιατί η βραδιά είναι για τους Youth Valley.

Joseph: Η βραδιά είναι για την τέχνη! (γέλια)

Τι πιστεύουμε άρα; Πως η εικόνα είναι απαραίτητη σε μία μουσική performance;

Aki Rei: Εγώ θεωρώ ότι η εικόνα βοηθάει γιατί υπάρχει τόσο short attention span γενικότερα που ακόμα και την καλύτερη μουσική και το πιο τέλειο vibe να βγάζεις, όταν παίζεις, και να έχει έρθει ο άλλος για σένα, πάλι θα γίνει κάτι και δεν θα μπορέσει να εμβαθύνει τόσο στο performance σου και στη μουσική σου. Ενώ όταν υπάρχει αυτό πίσω, μπορεί να μην κοιτάει εσένα αλλά τουλάχιστον όλη η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτό που συμβαίνει στη σκηνή και όχι σε ό,τι γίνεται πίσω. Και το βιώνεις και διαφορετικά. Δηλαδή σκέψου μας το είχαν πει και στο six d.o.g.s. όταν είχαμε κάνει ένα live-με πολύ πιο μπακάλικο τρόπο- που είχε φτιάξει ο Joseph κάποια visuals από ταινίες. Όλοι μας είπαν ότι υπήρχαν στιγμές που δεν μας ενδιέφερε καν «η φάση», είχαμε χαθεί τόσο πολύ στο να βλέπουμε... Και είναι αυτές οι στιγμές -τα moments of clarity- που η εικόνα πηγαίνει τόσο με αυτό που ακούς... Τους άρεσε πάρα πολύ αυτή η συναυλία. Ήταν 2021, το πρώτο δικό μας live, που βγαίναμε ως headliners. Οπότε. Θεωρώ ειδικά τώρα που είναι όλο πολύ πιο συγκεκριμένο, που το έχει κάνει ο Στέλιος έτσι ώστε σε κάθε κομμάτι να μπαίνεις στον κόσμο του, ...όλοι θα γουστάρουν πάρα πολύ.

Και στο εξής; Κάθε live σας θα είναι έτσι;

Joseph: Κοίτα, το ψάχνουμε κι εμείς... Νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον -πέρα από το αν τραβάει τον κόσμο ή όχι- η συνέργεια των τεχνών. Νομίζω στις μέρες μας, επειδή υπάρχει αυτό το information overload, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ διάφορων τεχνών. Εμείς το κάνουμε όλο αυτό μόνοι μας, είναι δική μας παραγωγή, δεν υπάρχει κανείς να μας βοηθήσει στην κυριολεξία, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με αγγλόφωνη μουσική. Και δεν υπάρχει και μπάτζετ, φυσικά. Οπότε όταν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό, το βλέπουμε και ως τρόπο να εξελιχθεί πραγματικά η τέχνη. Δηλαδή αν έρθουν άνθρωποι από διαφορετικές τέχνες και κάνουν κάτι μεγαλύτερο, σίγουρα θα είναι καλύτερο από το μεμονωμένο, οπότε έχει και τέτοιο ενδιαφέρον για εμάς. Πόσο μάλλον όταν παίζουμε μία μουσική που παραπέμπει σε μία άλλη διάσταση, μία πιο ονειρική διάσταση. Για εμάς είναι και μεγάλη εκπαίδευση όλο αυτό. Δηλαδή έχει ας πούμε και ακαδημαϊκή αξία όλο αυτό που κάνουμε.. Και φυσικά ο στόχος μας είναι -και το έχουμε πει ήδη στον Στέλιο αρκετές φορές -ότι θέλουμε να είναι μέλος της ομάδας μας, επειδή έχουμε δει ότι δουλεύει αυτό, θα θέλαμε ιδανικά να μπορούμε να το μεταφέρουμε οπουδήποτε, όχι απαραίτητα με χορευτικά, όχι απαραίτητα σε τόσο μεγάλη οθόνη…

Στέλιος: Στην πραγματικότητα μπορείς να το πάρεις παντού μαζί σου αυτό, αρκεί να υπάρχει θέληση να υπάρχει όρεξη, και πυρήνας ατόμων που συνεννοούνται και που καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον και ενισχύει ο ένας την τέχνη του άλλου.

Στέλιος: Να αναφερθεί και η συνεργάτιδά μας η Πόπη Μάνη που κάνει τα γραφιστικά και την ζωγραφιά του πόστερ! Ναι κι εγώ γουστάρω που είμαι σε αυτή την ομάδα για αυτόν τον λόγο, επειδή είναι και η Κατερίνα, είναι και τα παιδιά, είναι οι πολλές τέχνες που συνδυάζονται μαζί, είναι από τα πιο ωραία πρότζεκτ που έχω δουλέψει.

Κατερίνα: Πέρα από αυτό, έχει πολύ έντονο το στοιχείο της παροντικότητας επειδή όλα τα στοιχεία ενέχουν έναν βαθμό αυτοσχεδιασμού. 'Ολο αυτό δεν είναι κονσέρβα και δεν θα μπορούσε ποτέ να επαναληφθεί ακριβώς το ίδιο.

Στέλιος: Επίσης υπήρχε και η έξτρα ιδέα ότι οκ μπορεί να μην είναι και σε σινεμά στην πορεία, μπορεί να μην χρειαστεί τόσο μεγάλο μπάτζετ, μπορεί να χρειαστεί μια αίθουσα με έναν DIY προτζέκτορα. Μπορεί να είναι σε πολύ μικρές τηλεοράσεις, σε πανιά, σε οθόνες, το θέμα είναι η ιδέα και, πάντα, το στόρι. Μπορεί να μεταφραστεί με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Όσο υπάρχει ο πυρήνας, το στόρι και η κοινή θεματική και συνεννόηση ως προς αυτό, μπορεί να πάει όπου θέλουμε το πράγμα.

Οι Youth Valley έρχονται στον ιστορικό κινηματογράφο του Δαναού για μια μοναδική βραδιά που συνδυάζει μουσική και οπτικό αφήγημα, βασισμένο στον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο "Lullabies For Adults" (2023), που θεωρήθηκε από τα περισσότερα εγχώρια blogs ως ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς 2023.

Μία ξεχωριστή συναυλία που ενώνει τον post punk και shoegaze ήχο των Youth Valley με κινηματογραφικά visuals και μας υπόσχεται ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό και interactive θέαμα επηρεασμένο από την επαναστατική αγγλόφωνη μουσική των 80s και 90s.

Tο event θα ξεκινήσει ο μουσικός και παραγωγός Aki Rei, παρουσιάζοντας το νέο του EP με συνοδεία δικών του visuals. Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε αυτή την σπάνια συνέργεια ανεξάρτητων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης σε μια από τις πιο ιστορικές αίθουσες σινεμά της Αθήνας.

Ακούστε το Lullabies For Adults σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

Συντελεστές: Στέλιος Ζωίδης (Καλλιτεχνική Επιμέλεια/ Filming /Live Visuals), Γιάννης Μίχος (Βοηθός Καλλιτεχνικού Επιμελητή/Creative Coding), Φώτης Μαρινόπουλος (Υπεύθυνος Φωτισμού), Παναγιώτης Σταματόπουλος (Live Camera Operator), Δημήτρης Σταϊκόπουλος (Υπεύθυνος Ήχου), Κατερίνα Αγγελακοπούλου (Χορογραφία), Joseph Powell (Διεύθυνση Παραγωγής /Συντονισμός Παραγωγής /Styling), Ηλίας Γεωργιόπουλος (Διεύθυνση Χώρου/Σινεμά Δαναός), Πόπη Μάνη (Poster Design).

Συμμετέχουν: Ευστράτιος Γιαννίκος, Βάσω Καλλιντέρη, Λία Μπάστα, Διονύσης Νικολόπουλος, Γιώργος Τσαγλιώτης, Θάνος Γάλλος.

INFO

YOUTH VALLEY
A CINEMATIC LIVE SHOW PERFORMANCE
''Lullabies For Adults''
Κινηματογράφος Δαναός
Παρασκευή 7 Ιουνίου

Ώρα: 21:30

Προπώληση: 12€

Ταμείο: 15€

Διαθέσιμα στο σινεμά Δαναός και online στο www.danaoscinema.gr

Ο δίσκος ''Lullabies For Adults'' θα είναι διαθέσιμος σε βινύλιο και CD στον χώρο της συναυλίας.

Προειδοποίηση: Τα visuals που χρησιμοποιούνται στην παράσταση ενδέχεται να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις φωτοευαισθησίας.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured