Γιάγκος Πλατής

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του single “For Those In Love” που ακούστηκε αρκετά στο ραδιόφωνο, οι Dalene έχουν επιστρέψει δριμύτεροι και ετοιμάζονται για την παρουσίαση του πρώτου τους album με τίτλο επίσης For Those In Love. Το new wave / art pop δίδυμο από την Αθήνα, ο Θοδωρής και ο Κώστας Μέξης, έρχοντται με φόρα να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στο Arch Club, την Παρασκευή 19 Απριλίου, με την προσθήκη του Θωμά Παπαθανάση στο μπάσο, του Ζήση Μεζίλη στα πλήκτρα και του Μιχάλη Ζησόπουλου στα τύμπανα.

Ποιοι είστε;

Είμαστε οι Dalene (Νταλίν), μια new wave/art-pop μπάντα από το κέντρο της Αθήνας. Είμαστε ο Θοδωρής και ο Κωνσταντίνος, αγαπούμε τη μουσική και ονειρευόμαστε να παίζουμε μουσική που θα σημαίνει κάτι για κάποιους ανθρώπους.

Τι είναι αυτό που θέλετε να προσφέρετε με τα τραγούδια σας;

Θ : Ιδανικά θα έλεγα, αυτό που μυστηριωδώς «προσφέρει» η τέχνη στους ανθρώπους. Μια ενέργεια, ένα συναίσθημα, κάτι που σε σηκώνει μέσα στη νύχτα από το κρεβάτι και νιώθεις ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά. Αλλά και στην περίπτωση που δεν πάνε, μπορείς να ξανακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι.

Κ : Μια συγκίνηση, μια νοσταλγία.. Θέλουμε να περάσουμε την αγάπη που έχουμε εμείς για τη μουσική, καθώς και την αισθητική και τις επιρροές μας.

 

Ποιο τραγούδι σας έχει τη μεγαλύτερη «πέραση» και γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Θ : Το ομώνυμο του δίσκου μας "For Those In Love" και το δεύτερο single μας "It’s So Clear Now". Έχουμε λάβει αρκετά κολακευτικά σχόλια για τα τραγούδια του άλμπουμ, και για τα εννέα, αλλά αυτά έχουν όπως λες τη μεγαλύτερη «πέραση». Νομίζω ότι ομώνυμο καθορίζει τον ήχο μας, την αισθητική μας και συνδυάζει έναν '80s ήχο με -θέλω να πιστεύω- μια φρεσκάδα, μια σύγχρονη ματιά. Το άλλο είναι μια άλλη υπόθεση, ένα Strokes τύπου κομμάτι, με χορευτική διάθεση και tempo.

Κ : Νομίζω το ομώνυμο τραγούδι, "For Those In Love", εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη πέραση. Είναι άλλωστε αυτό που μας «γνώρισε» στο κοινό, ένα τραγούδι που εξακολουθεί να ακούγεται στο ράδιο. Νομίζω πως το ράδιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση ενός καλλιτέχνη ή ενός τραγουδιού. Το τραγούδι αυτό, έχει και όλα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να περάσουμε με τη μουσική μας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ήχου και των επιρροών μας.

Τι ετοιμάζετε για την παρουσίαση του δίσκου;

Θ : Η αλήθεια είναι πως επειδή είναι ένα event που ονειρευόμασταν λίγο πολύ από όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε μουσική, δε θεωρώ πως πρέπει να «ετοιμάσουμε» κάτι. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να το χαρούμε, να εκτεθούμε στον κόσμο που θα είναι εκεί όσο περισσότερο γίνεται, αλλιώς δεν έχει νόημα.

Κ : Το σημαντικότερο για εμάς είναι να χαρούμε τη σκηνή, τη μουσική και τον κόσμο. Παίζουμε μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ τυχεροί. Φυσικά, θέλουμε να παρουσιάσουμε μια live εκδοχή όλων των τραγουδιών του δίσκου στο κοινό, καθώς και κάποιες επιλεγμένες διασκευές. Ελπίζουμε να περάσουμε όμορφα μαζί! 

Θα υπάρξουν και άλλα live;

Το μόνο σίγουρο. Το live μας στο Arch Club στις 19 του μήνα είναι το πρώτο μας, η παρουσίαση του δίσκου μας. Μετά από αυτό θα ακολουθήσουν πολλά live, εφόσον θα θέλει ο κόσμος να ακούσει τη μουσική μας ζωντανά.

Η επόμενη δουλειά σας, δεδομένου ότι έχουν προστεθεί και άλλα μέλη στο γκρουπ, θα έχει πιο αναλογικό ήχο;

Θ : Είναι κάτι που σκεφτόμαστε. Πλέον δεν είμαστε δύο, αλλά μια πενταμελής μπάντα, με υπέροχους μουσικούς δίπλα μας. Ήδη γράφουμε κομμάτια και έχουμε ιδέες για τον «νέο» ήχο μας, ο οποίος σίγουρα δε θα χάσει την ταυτότητα του, αλλά θα ανανεωθεί.

Κ : Ο πρώτος δίσκος ήταν κατά 99% «ψηφιακό» δημιούργημα. Νομίζω ότι πλέον, έχοντας σχηματίσει μια μπάντα με φοβερούς μουσικούς, μπορούμε όντως να δοκιμάσουμε και πιο αναλογικό ήχο, χωρίς βέβαια να χάσουμε τον χαρακτήρα που δείξαμε στον πρώτο δίσκο μας.

Θα θέλατε ιδανικά να ζείτε μόνο από τη μουσική;

Θ : Ναι, αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε από τη μουσική μας, υποθέτω θα σημαίνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος που την απολαμβάνει, που σημαίνει κάτι γι’ αυτόν. Αυτό μας νοιάζει περισσότερο απ’ όλα, οπότε αν συμβεί το ένα, υποθέτω θα φέρει και το άλλο.

Κ : Εννοείται! Το να ζεις από αυτό που αγαπάς είναι το όνειρο κάθε καλλιτέχνη και όχι μόνο. Φυσικά, αυτό θα συνεπάγεται και πως η μουσική μας ακούγεται πλέον σε πολύ μεγάλο κοινό και έχει την αντίστοιχη πέραση. 

Αν είχατε την ευκαιρία να ζήσετε σε ένα άλλο μέρος μια άλλη χρονική στιγμή, τι θα επιλέγατε;

Θ : Ως λάτρης του British Invasion, των Beatles, των Stones, των Kinks κλπ, θα έλεγα τα 60’s στο Λονδίνο.

Κ : Χωρίς να είμαι τόσο κατασταλαγμένος ως προς αυτό, θα επηρεαστώ από τον Θοδωρή και θα δώσω την ίδια απάντηση. Εκείνη την εποχή παρουσιάστηκαν οι περισσότεροι μουσικοί που καθόρισαν σημαντικά τη  μουσική μου αντίληψη.

Ποιους ξεχωρίζετε από τη σύγχρονη σκηνή, εγχώρια και διεθνή;

Θ : Από την εγχώρια χωρίς να έχω εντρυφήσει ιδιαίτερα, θα πω τον Noda Pappa και τον Prins Obi. Στη διεθνή σκηνή ξεχωρίζω τους MGMT, τους Arctic Monkeys και τους The Smile. Αφήνω εκτός τόσους πολλούς αλλά δύσκολη ερώτηση!

Κ : Από την εγχώρια σκηνή θα ξεχωρίσω τους Kepler is Free. Στη διεθνή σκηνή τώρα, είναι πιο δύσκολο να δώσω απάντηση. Οι MGMT σίγουρα ξεχωρίζουν και για εμένα και θα διαλέξω επίσης και τον Jon Hopkins.

Υπάρχουν άσχετα ακούσματα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι προτιμάτε;

Θ : Ο Κώστας σίγουρα ! Χαχα! Εγώ θα ακούσω πολλά και διάφορα πράγματα, ωστόσο θεωρώ ότι συνάδουν με τον ήχο μας ως Dalene με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Κ :  Κυρίως τέτοια τέτοια ακούσματα υπάρχουν!! Από τα ίσως σχετικά προφανή, όπως η κλασική και η τζαζ μουσική, έως τα σίγουρα καθόλου προφανή όπως ο αγαπημένος Ζαμπέτας και η τούρκικη μουσική με σάζι... Γενικά, με τον Θοδωρή έχουμε αρκετά διαφορετικά ακούσματα πολλές φορές, ωστόσο αυτό καταλήγει σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Dalene "For Those In Love" κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Οι Dalene παρουσιάζουν το άλμπουμ τους live στο Arch Club-Live Stage την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου., με opening acts τους eve και Stratos Fygetakis. Περισσότερα εδώ.

DALENE PHOTO

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured