Γιάγκος Πλατής

Οι Gemma είναι ένα σχήμα που προέρχεται από το Ρέθυμνο και δημιουργήθηκε λίγο πριν από την πανδημία. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν και παρουσίασαν ζωντανά στο Arch το δεύτερο album τους με τίτλο Δρόμοι, ένα album γεμάτο σκοτεινή ατμόσφαιρα, ψυχεδέλεια και πολύ χορό, επηρεασμένο από την ενέργεια που επικρατεί στις συναυλίες. Αποτελούνται από τους: Ευαγγελία Δανίλη (vocals, loops), Γιώργος Καπαρό (production, composition, loops, synths, guitars), Νίκο Μαυρογιαννάκη (drums), Αναστάση Πασχίδη (bass) & Αποστόλη Σπινθουράκη (percussion).

Πώς νιώσατε στην παρουσίαση του δίσκου;

Σίγουρα ήταν μια αρκετά μοναδική και έντονη στιγμή για εμάς. Το συγκεκριμένο live  ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και σε θέμα ανταπόκρισης και σε θέμα συμμετοχής του κόσμου στα κομμάτια. Με λίγα λόγια νιώσαμε υπέροχα!

Θέλετε να πείτε κάποια λόγια για το καινούριο σας άλμπουμ;

Οι Δρόμοι είναι ένα album που περιέχει έντονα την ενέργεια των ζωντανών εμφανίσεων. Αυτό είναι το βασικό ερέθισμα που διαμόρφωσε τα κομμάτια που περιέχει. Δρόμοι, μέρη και άνθρωποι. Προσπαθήσαμε να δώσουμε πίσω κάποια από όλα αυτά που πήραμε στα δύο χρόνια που παίζουμε live.

Έχετε αγαπημένο κομμάτι;

Όλα τα κομμάτια τα έχουμε στην καρδιά μας αλλά πάντα το καινούριο είναι αυτό που μας αρέσει  λίγο παραπάνω! Βέβαια, ακόμα και όταν κάποιο κομμάτι το έχουμε βαρεθεί, η ενέργεια του κόσμου στα live, μας κάνει να νιώθουμε όπως όταν το παίξαμε πρώτη φορά.

Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ. Το προηγούμενο ήταν κάπως πιο ήρεμο και ατμοσφαιρικό ενώ τώρα η ένταση είναι καταιγιστική. Είναι μια άλλη πλευρά σας;

Με τον πρώτο δίσκο τα πράγματα ήταν όντως διαφορετικά. Ήταν η πρώτη φορά που μπαίναμε σε μια τέτοια διαδικασία όλοι μαζί (ως Gemma), να ηχογραφήσουμε, να γράψουμε, να δημιουργήσουμε κάτι απ’ την αρχή. Επίσης, περιέχει την εσωστρέφεια και τα ερεθίσματα που είχαμε τότε. Δεν είχαμε ακόμα παίξει κάποιο live και πολλά κομμάτια γράφτηκαν στην καραντίνα. Ο δεύτερος δίσκος έχει ως βασικό κορμό αυτή την ενέργεια που είχαμε και έχουμε λάβει από τα live και από τα tour που έχουμε κάνει. Δεν έχει αυτή την εσωστρέφεια που είχε ο πρώτος δίσκος, είναι αρκετά εξωστρεφής, με πολλή διάθεση για χορό. Σε έναν γενικό βαθμό δηλαδή τα κομμάτια γράφτηκαν στους «δρόμους». Πρώτα παίξαμε τα κομμάτια live, τα πλάσαμε πάνω στην ενέργεια του κοινού και μετά τα ηχογραφήσαμε στο στούντιο, κάτι το οποίο είναι ανορθόδοξο για μπάντες, γιατί συνήθως γίνεται το αντίθετο! Οπότε, κάποιος θα μπορούσε να πει πως ναι, είναι μια ακόμα πλευρά μας και ελπίζουμε στον τρίτο δίσκο να σας δείξουμε και άλλες!

Θέλετε να πείτε και λίγα λόγια για τις συνεργασίες που υπάρχουν στο νέο άλμπουμ;

Οι συνεργασίες μας σε αυτόν δίσκο, Η Ελένη (aka Miss Zebra) και ο Μάριος (Μάριος Νταβέλης από τους Fundracar), είναι άτομα τα οποία  γνωρίσαμε μέσα από την διαδικασία των tour. Γνωριστήκαμε, ταιριάξαμε και μουσικά αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο, επομένως θελήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι μαζί. Τους εκτιμούμε και τους ευχαριστούμε παρά πολύ για την τιμή που μας έκαναν να συμμετέχουν σε αυτόν τον δίσκο!.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να φτιάξετε ένα τραγούδι;

Συνήθως, ο Γιώργος φέρνει ή εξελίσσει μια βασική ιδέα-κορμό ενός κομματιού από κάποιο jam που κάνουμε στην πρόβα  και στη συνέχεια προσθέτουμε στοιχεία και οι υπόλοιποι.

Πώς διατηρείται η συνοχή και η ηρεμία σε ένα σύνολο;

Ο μόνος τρόπος είναι η υπομονή, η επιμονή και η αγάπη για αυτό που κανείς. Πάντα θα υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί, απλά η ουσία είναι να μάθεις από αυτά και να προχωρήσεις χωρίς να τα αφήσεις να σε καταβάλουν.

Το όνομά σας είναι παρμένο από τον Λιαντίνη. Έχετε και άλλες ανάλογες επιρροές;

Το όνομα το πήραμε από το ομώνυμο βιβλίο του Λιαντινη «Γκέμμα». Η ερμηνεία που έχουμε δώσει στη λέξη αυτή είναι φυσικά παρμένη από την ερμηνεία που έχει δώσει ο ίδιος, αλλά την έχουμε φέρει στα μέτρα μας! Όπως η Αριάδνη μέσω αυτού του αστερισμού κατάφερε να βγει από το λαβύρινθο, έτσι κι εμείς μέσα από τη μουσική και τη βοήθεια της Gemma μπορούμε να βγούμε από το λαβύρινθο της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι πως πέρα από αυτό, δε θέλουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο. Ο καθένας ας το ερμηνεύσει όπως θέλει. Οπότε, όχι δεν έχουμε επηρεαστεί από τον Λιαντίνη σε κάτι άλλο.

Με τι άλλο ασχολείστε;

Ο Νίκος είναι χρυσοχόος, ο Τόλης μαθηματικός, ο Αναστάσης είναι dj, ο Γιώργος κάνει μουσικές παραγωγές και η Ευαγγελία είναι φοιτήτρια!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επαρχίας σε σχέση με την Αθήνα τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Σε ανθρώπινο επίπεδο, τα πράγματα στην επαρχία είναι καλύτερα. Λιγότερος φόβος και άγχος, καλύτερη ποιότητα ζωής και αρκετά πιο όμορφες εικόνες. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Τα δρώμενα που μπορείς να δεις από κοντά είναι περιορισμένα, οι χώροι που μπορείς να παίξεις είναι επίσης περιορισμένοι και το πιο δύσκολο από όλα είναι ότι εάν βρίσκεσαι σε νησί, όπως εμείς, τα μεταφορικά για να παίξεις στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι υπέρογκα. Οι δήμοι και το κράτος δε φαίνεται να έχουν κάποιο σχέδιο για να βοηθήσουν καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το υλικό τους έξω από το νησί τους. Έτσι, τελικά το αποτέλεσμα είναι πολλές μπάντες και καλλιτέχνες να περιορίζονται στο νησί τους γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς τους.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε εν μέσω πανδημίας;

Είχαμε είδη ξεκινήσει από πριν να παίζουμε και να βρισκόμαστε. Δυστυχώς, μας έπιασε η πανδημία στη μέση της δημιουργίας του πρώτου δίσκου, αλλά τελικά μας βγήκε σε καλό. Μέσα από αυτήν την κατάσταση συγκεντρωθήκαμε στις ηχογραφήσεις και στην τελειοποίηση του δίσκου.

Περιμένατε τότε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν;

Ναι, ήμασταν αισιόδοξοι, γιατί ήταν ζωτικής σημασίας να επανέλθουν τα πράγματα! Όχι μόνο για εμάς ή γενικά τους καλλιτέχνες, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Πιστεύετε ότι η πανδημία βοήθησε να πάρει η ανθρωπότητα καλύτερη στροφή;

Μακάρι να μπορούσαμε να το πούμε αυτό! Στην περίοδο της πανδημίας φάνηκαν αρκετές στρεβλώσεις που μέχρι τότε δε φαίνονταν τόσο καθαρά. Υπήρχε φανατισμός, πόλωση και δυστυχώς τα οικονομικά οφέλη φάνηκε να επισκίασαν ακόμα και την επιστημονική κοινότητα. Ελπίζουμε να μάθαμε από τα λάθη μας ως κοινωνία και να έχει κάποια αξία όλο αυτό που περάσαμε…

Υπάρχουν ονόματα που ξεχωρίζετε στη σύγχρονη εγχώρια και διεθνή σκηνή;

Σαφώς και υπάρχουν και μάλιστα είμαστε πολύ χαρούμενοι όταν ακούμε μια νέα μπάντα ή έναν μουσικό που μας εκπλήσσει. Είναι πολύ δύσκολο να αναφέρουμε συγκεκριμένα ονόματα χωρίς να αδικήσουμε ή να ξεχάσουμε κάποιον. Πάντως υπάρχουν φοβεροί καλλιτέχνες εκεί έξω!

Τι μπορεί να γίνει καλύτερο στη σκηνή της χώρας;

Μπορεί το κράτος και οι δήμοι που έχουν μια παραπάνω οικονομική ανεξαρτησία να δώσουν βήμα και να επενδύσουν  σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν όραμα για το καλλιτεχνικό μέλλον της χώρας μας. Επένδυση χωρίς γνώμονα το κέρδος αλλά με γνώμονα την καλλιέργεια πρόσφορου εδάφους για να ανθίσουν οι τέχνες.

Τι άλλο ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;

Κανονίζουμε τα live της σεζόν και σιγά σιγά μπαίνουνε στη διαδικασία δημιουργίας επόμενων κομματιών!

 

Το νέο άλμπουμ των Gemma "Δρόμοι" κυκλοφορεί από την Joe Records.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured